spryskiwacz


  • Użytkownik archiwalny

    Mam mały problem.Nie dziala tylny spryskiwacz.Zajzałem pod maske.Od zbiornika prowadzą dwa węzyki.Jeden z nich to od tylnego.Jest połączony złączką.Zdemontowałem ją i wlączyłem podawanie płynu.Niestety bez efektów.Jak myslicie co mogło sie wydarzyć.Dzięki za pomoc


  • Użytkownik archiwalny

    ...Jest połączony złączką.Zdemontowałem ją i wlączyłem
    podawanie płynu.Niestety bez efektów.

    A czy tylna wycieraczka startuje? Jeśli nie, to może stało się coś z włącznikiem/elektryką?
    Jeśli jednak działa, to może pękło coś niżej albo nawaliła pompa? Słychać, jak pracuje? Zobacz, czy nie masz gdzieś kałuży pod samochodem, jeśli trochę potrzymasz przycisk.

    PS. Płyn do zbiornika nalałeś? <img src="/images/graemlins/zakrecony.gif" alt="" />

    Pozdrawiam!


  • Użytkownik archiwalny

    Najprawdopodobniej pekł przewod od spryskiwacza w tylnej klapie ja mam to samo, ale nie mam czasu sie za to zabrac, moze jak bedzie cieplej. W każdym badz razie nie uzyam teraz spryskiwacza tylnej szyby bo mi sie leje do bagaznika <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    A czy tylna wycieraczka startuje? Jeśli nie, to może stało się coś z włącznikiem/elektryką?
    Jeśli jednak działa, to może pękło coś niżej albo nawaliła pompa? Słychać, jak pracuje? Zobacz,
    czy nie masz gdzieś kałuży pod samochodem, jeśli trochę potrzymasz przycisk.
    PS. Płyn do zbiornika nalałeś?
    Pozdrawiam!

    Płyn jest.Wycieraczka startuje.Własnie nie slychac pompki.W jaki sposob mozna ją ozywic?


  • Użytkownik archiwalny

    Płyn jest.Wycieraczka startuje.Własnie nie slychac pompki.W jaki sposob mozna ją ozywic?

    Jak nie slychac pompki to najprawdopodobniej problem lezy w stykach przy pomce, dostep do kostki od strony nadkola, lub po demontazu blotnika <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" /> . Mialem tak juz 2 x z przednia pompka, do czasu az zdjalem blotnik i wyczyscilem/nasmarowalem styki.
    Powodzenia w naprawie.


  • Admin

    Jak nie slychac pompki to najprawdopodobniej problem
    lezy w stykach przy pomce, dostep do kostki od
    strony nadkola, lub po demontazu blotnika . Mialem
    tak juz 2 x z przednia pompka, do czasu az zdjalem
    blotnik i wyczyscilem/nasmarowalem styki.

    Mi też przednia pompka nie działała; podejrzewałem styki, ale okazało się, gdy miałem ją już na stole, że działa po uderzeniu w nią młoteczkiem, a potem przestaje <img src="/images/graemlins/hehe_.gif" alt="" />... Sądzę, że coś walnęło na linii szczotki-komutator silniczka, a może jakas przerwa w uzwojeniu stojana <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />... W każdym razie całość trudno jest rozebrać tak, żeby toto później w złożyć do kupy. Jedyne wyjście - kupić nową pompkę (ja zapłaciłem za nią ok. 30 zł).
    Przedtem jednak warto spróbować zawalczyć ze stykami, jak radzi Pszemeg.

    Pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    Mi też przednia pompka nie działała; podejrzewałem styki, ale okazało się, gdy miałem ją już na
    stole, że działa po uderzeniu w nią młoteczkiem, a potem przestaje ... Sądzę, że coś
    walnęło na linii szczotki-komutator silniczka, a może jakas przerwa w uzwojeniu stojana
    ... W każdym razie całość trudno jest rozebrać tak, żeby toto później w złożyć do kupy.
    Jedyne wyjście - kupić nową pompkę (ja zapłaciłem za nią ok. 30 zł).
    Przedtem jednak warto spróbować zawalczyć ze stykami, jak radzi Pszemeg.
    Pozdrawiam

    Dzięki zapomoc <img src="/images/graemlins/uklon.gif" alt="" />


Log in to reply