OC a nabycie samochodu.
-
Drodzy forumowicze
Mam pytanie cywilno-prawne.
Kupujac samochod osoba sprzedajaca ma obowiazek przekazania nam wraz z autem ubezpiecznia OC.
I teraz pytanie co dalej.
Ubezpieczenia mozna sie zrzec, ale nie jest to konieczne?
Jezeli mozna jedzic na tym OC to do ubezpieczyciela trzeba sie zglosic w jakim czasie od zakupu auta? W ciagu 30 dni? Czy tez w ciagu 30 dni od przerejestrowania?
Jak to wyglada od strony prawnej?Dzieki i pozdrawiam
-
Trzeba przerejestrować i zgłosić się po nowe OC do 30 dni po zakupie. Z tym, że jak już przerejestrujesz to nie możesz jeździć na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela, bo się dane nie będą zgadzały. Jak tak miałem, dostałem tymczasowy dowód rejestracyjny i nie minęło 30 dni od zakupu i teoretycznie mógłbym jeszcze jeździć na starym ubezpieczeniu ale nie miałem już starego dowodu i powiedzieli mi ze w tym przypadku muszę mieć nowe OC. Ja wolałem zrezygnować i zmienić z PZU na Samopomoc, ale mogłem też zostać bo mi w PZU zrobili rekalkulację. Tylko że mimo tego że w rekalkulacji uwzględniono zapłaconą ratę ubezpieczenia to i tak wyszło drożej niż całość od nowa w Samopomocy. Wypełniłem papierek, że rezygnuję i składkę oddali poprzedniemu właścicielowi.
-
Wszystko się zgadza. Ja jak kupiłem auto poszedłem do ubezpieczyciela który wystawił aneks do ubezpieczenia i nic nie dopłacałem bo zniżki miałem takie same jak poprzedni właściciel. Jak sie ubezpieczenie konczyło to jak kolega przeniosłem sie do Leppera ....