zlosniki.pl
    • Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy
    • Szukaj

OC a nabycie samochodu.

Kącik VAG
    3
    3
    33
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • M
      Marcinerek Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez Marcinerek

Drodzy forumowicze
      Mam pytanie cywilno-prawne.
      Kupujac samochod osoba sprzedajaca ma obowiazek przekazania nam wraz z autem ubezpiecznia OC.
      I teraz pytanie co dalej.
      Ubezpieczenia mozna sie zrzec, ale nie jest to konieczne?
      Jezeli mozna jedzic na tym OC to do ubezpieczyciela trzeba sie zglosic w jakim czasie od zakupu auta? W ciagu 30 dni? Czy tez w ciagu 30 dni od przerejestrowania?
      Jak to wyglada od strony prawnej?

Dzieki i pozdrawiam

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • F
        fav135 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez fav135

Trzeba przerejestrować i zgłosić się po nowe OC do 30 dni po zakupie. Z tym, że jak już przerejestrujesz to nie możesz jeździć na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela, bo się dane nie będą zgadzały. Jak tak miałem, dostałem tymczasowy dowód rejestracyjny i nie minęło 30 dni od zakupu i teoretycznie mógłbym jeszcze jeździć na starym ubezpieczeniu ale nie miałem już starego dowodu i powiedzieli mi ze w tym przypadku muszę mieć nowe OC. Ja wolałem zrezygnować i zmienić z PZU na Samopomoc, ale mogłem też zostać bo mi w PZU zrobili rekalkulację. Tylko że mimo tego że w rekalkulacji uwzględniono zapłaconą ratę ubezpieczenia to i tak wyszło drożej niż całość od nowa w Samopomocy. Wypełniłem papierek, że rezygnuję i składkę oddali poprzedniemu właścicielowi.

• M
          marcin21 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez marcin21

Wszystko się zgadza. Ja jak kupiłem auto poszedłem do ubezpieczyciela który wystawił aneks do ubezpieczenia i nic nie dopłacałem bo zniżki miałem takie same jak poprzedni właściciel. Jak sie ubezpieczenie konczyło to jak kolega przeniosłem sie do Leppera ....

• 1 / 1
          • Pierwszy post
            Ostatni post