dziwne bulgotanie...co to może być???
-
zauważyłem że jak przejadę się moją suzuczką, to po zgaszeniu silnika przez kilkanaście sekund ze zbiorniczka wyrównawczego cieczy chłodzącej słychać bulgotanie zupełnie jakby włozyć słomke do szklanki z woda i zacząć przez nią dmuchać...
Domyślam sie więc że przez przewód gumowy do zbiorniczka idzie powietrze, ale dlaczego???
Silnik się nie grzeje ani nic, tylko to bulgotanie.Wcześniej tak nie było i teraz strasznie mnie to denerwuje...
ktos wie gdzie szukac przyczyn??? -
Może masz, albo miałeś niski poziom płynu chłodzącegow zbiorniczku wyrównawczym i zapowietrzył się układ chłodzenia.
W czasie stygnięcia silnika płyn zmniejsza objętość. Przy niskim stanie płynu wraz z cofającym się płynem do układu może dostawać się powietrze, które w czasie pracy silnika jest stale mieszane z płynem przez pompę wodną a po zgaszeniu silnika wydostaje się do zbiorniczka wyrównawczego, w którym przybywa płynu bo jest rozgrzany i zwiększa swoją objętość.
Może też istnieć jakaś nieszczelność powodująca dostawanie się powietrza do układu chłodzenia, a po zgaszeniu silnik "beka" do zbiorniczka. Sprawdź korek i węże.
pzdr