zimną porą słychać chrupotanie
-
Witam. Mam taki problem już od dłuższego czasu. Najczęściej jesienią czy zimą kiedy są zimne mroźne dni. Przy ruszaniu czy nawet zmiannie biegów w przednich okolicach słuszę takie chrupotanie. Np dzieje się tak przy dodaniu gazu lub zdjęciu nogi z gazu. jak się rozgrzeje to wtedy jest ok. nawiasem mówiąc mam trochę złachane osłony od przegubów. póki co może nasmarować i zmienić osłony ew może jakiś smar polecacie.
-
a czy czasem po wciśnięciu sprzegła to chrupotanie nie ustaje?
-
a czy czasem po wciśnięciu sprzegła to chrupotanie nie ustaje?
Witam ! A jeżeli ustaje to co? Bo mam podobne objawy !? -
Witam ! A jeżeli ustaje to co? Bo mam podobne objawy !?
to to moze być łozysko wyciskowe sprzęgła....
-
to to moze być łozysko wyciskowe sprzęgła....
objaw jest mocno słyszalny jak jest zimno. Jak sie rozgrzeje to wogóle nic. Właśnie najbardziej wyrazisty jest jak się zmienia bieg w chwili popuszczenia sprzęgła czasem jak się wciska też. Co do sprzęgła jak jest cicho w samochozie i puszcze pedał sprzęgła to słychać taki świst i wycie itp jak wcisnę ustaje. Ale tamten dźwięk jest zupełnie inny.
-
No to ja obstawiam, za gęsty olej w skrzyni biegów.
-
No to ja obstawiam, za gęsty olej w skrzyni biegów.
Być może ale dżwięk dobiega jakby z boków samochodu dlatego obstawiałem przeguby. Ja obecnie jeżdżę na hipolu 15 coś tam dalej. Jaki byś polecił olej do skrzyni. Jak znajdę to napiszę dokładnie na jakim jeżdzę.
-
Być może ale dżwięk dobiega jakby z boków samochodu dlatego obstawiałem przeguby. Ja obecnie
jeżdżę na hipolu 15 coś tam dalej. Jaki byś polecił olej do skrzyni. Jak znajdę to napiszę
dokładnie na jakim jeżdzę.ja zalalem valvoline 75/90 korde w wakacje i do tej pory jak zagladalem - za malo wlalem - to olej jest tak jasny ze ciezko okresil ile go jest a wajcha chodzi idealnie lekko szybko i przyjemnie nawet jak stal samochod 3 dni na dworze na przymrozkach
-
Być może ale dżwięk dobiega jakby z boków samochodu
dlatego obstawiałem przeguby. Ja obecnie jeżdżę na
hipolu 15 coś tam dalej. Jaki byś polecił olej do
skrzyni. Jak znajdę to napiszę dokładnie na jakim
jeżdzę.
Najlepiej to chyba syntetyk, tylko nie wiem czy można tak po prostu go wlać, czy może trzeba najpiew uszczelinć skrzynię.
Ja osobiście jeżdżę na syntetyku Arala 75W/80 (chyba), wcześniej miałem mineralny 85W/90 i zimą to też dobiegało jakieś "chrupotanie" z komory silnika. Więc może to, to.