VW Golf IV/Audi A3/Fiat Stilo
-
Mam dylemat odnośnie zakupu auta i chciałem się poradzić. Do tej pory mam Tico ale czas na zmiany. Szukam czegoś większego, wygodniejszego, mocniejszego ale bez przesady i nierdzewiejącego. I tak najbardziej jestem za Audi A3 ew Golf IV no i też rozważam Fiata Stilo. Silniki tylko benzynowe bez lpg. Szukam czegoś równie bezawaryjnego jak Tico, no żeby koszty utrzymania nie były wysokie. Jaka jest różnica między Golfem IV a Audi A3 poza nazwą?? Za wszelkie uwagi będę b. wdzięczny.
Aha kwota ok 15 tyś zł
-
A3 względem golfa to:
Jakość wykonania, napęd quatro w niektórych (lepszych)wersjach (duużo lepszy od 4motion VW- dostepny tylko w najbogatszych wersjach i za sporą dopłatą). Wcześniej dostępne nowocześniejsze jednostki napędowe np. mocniejsze wersje silnika 1.8T. Ładniejsze wnętrze -bez tandetnych plastików golfa IV.
Z tego co wiem to dla audi wcześniej wprowadzili inną technikę cynkowania blach- ale tu mogę się mylić
Inna charakterystyka zawieszenia.
Mniej niedoróbek.
Generalne jednak to to samo i tu należy kierować się przebiegiem rokiem produkcji i stanem technicznym auta.Jeśli koniecznie chcesz coś ze stajni VW to proponuję Ci Oktawię- możesz kupić egzemplarz z polskiego salonu w cenie "nie bitych, nie kręconych" sprowadzonych A3 czy GIV..
Prowadzenie Oktawi lepsze niż Golfa- dłuższe i lepsze aerodynamicznie auto..Jeśli coś sprowadzonego to tylko samemu a nie od handlarza..
-
Hmmm....
A3 quattro to nic innego jak Haldex, 4motion w Golfie to rowniez Haldex, to niby czemu ten z A3 jest lepszy?
A3 to ladniejsze wnetrze, lepsze materialy i w wiekszosci lepsze wyposazenie. Zeby Golf w srodku wygladal przyzwoicie to trzeba juz szukac Highline
a, a wiekszosc A3 wylaczajac gole 1.6 mialy wnetrze juz przyzwoite. W A3 latwiej znalezc elektryke czy climatronic, fotele sa lepsiejsze i zegary ladniejsze. Przynajmniej wedlug mnie. Chcialem kupic wlasnie Golfa lub A3 lub e36, ale jak wsiadlem do A4 to jednak inna bajka. A3 z Golfem (nie mowiac o okropnie plastikowym Skodillaku) to przy A4 przepasc, wnetrze, komfort, wyposazenie, silniki. Polecam A4 1.8 20v ktore sam sobie kupilem, zapas mocy do normalnej jazdy wystarczajacy, a jak trzeba to gps
owe 208 poleci 1.8T ktore ogladalem to w wiekszosci straszne katy i loteria czy wylozy sie turbo czy moze nie. TDi zajezdzone jak cholera, 1.6 nie jedzie. Golf zeby bylo fajny to musi byc w najbogatszej wersji, a te z kolei sa bardzo nie proporcjonalne drogie w porownaniu do Audi. A3 troche zabawkowe w srodku przy A4, glosniejsze i mniejsze, ale rowniez przyjemnie sie jezdzilo, no i w lzejszym A3 1.8 robi juz setke w 9.7s wiec juz przyzwoicie bardzo. Stilo to Fiat, za 3 lata sprzedaz w cenie zlomu. I w srodku takie se przy Audi, chociaz wyposazenie i rocznik duzo, duzo duzo lepsze. -
Hmmm....
A3 quattro to nic innego jak
Haldex, 4motion w Golfie to rowniez Haldex, to niby czemu ten z A3 jest lepszy?W Audi jest Torsen..
Nie ma reguły co do stanu technicznego silnika czy auta. Jenak zdecydowanie lepsze 1.8T, chociaż dla A3 125 km wystarczy do sprawnej jazdy lub TDI -ale pytający nie chce diesla Powyżej 5 lat i tak odpuściłbym każde Audi.. Chyba że zna się dobrze historię auta.
-
W Audi jest Torsen..
Dopiero od A4 w gore, A3 z poprzecznymi silnikami posiada Haldexa
Nie ma reguły co do stanu
technicznego silnika czy auta.Jasne, ze nie ma, ale 100% diesli ktore ogladalem wygladala bardzo bardzo slabo przy benzynowych odpowiednikach. Dziwne wrazenie ma czlowiek jak wsiada do benzyny z przebiegiem 164 tys km 100% oryginal i pozniej do diesla ktoryu niby ma 180 tys bez ksiazki, a srodek jakby stado bawolow przeszlo. I tak bylo ze wszystkimi TDi. Wszystko wyciorone, kierka, dzwignia zmiany biegow, plastiki przy sterowaniu szybami, nawet przyciski od klimy wytarte.
Jenak zdecydowanie lepsze 1.8T, chociaż dla A3 125 km wystarczy
do sprawnej jazdy lub TDI -ale pytający nie chce diesla.Wiadomo, ze T lepsze, ale w kilkunastoletnich samochodach to jednak duza loteria, a koszt naprawy jest duzy w porownaniu z wartoscia samochodu. Dlatego wedlug mnie przy tak starych samochodach lepiej kupic n/a, szczegolnie ze jest to bardzo nowoczesny silnik jak na swoje lata (zmienne fazy rozrzadu, zmienna dlugosc kanalow dolotowych, 20 zaworowa glowica) i oprocz syfiacych sie przepustnic (czyszczenie banalne) nie ma bolaczek wiekszych.
Powyżej 5 lat i tak odpuściłbym każde
Audi.. Chyba że zna się dobrze historię auta.Czemu? U mnie w domu sa obecnie 2 Audi (A4 i A6) i nic zlego sie nie dzieje... A6 juz mamy 5 lat prawie.
-
no to zajmę przekorne stanowisko w tej dyskusji obstawie na stilo-wiem wiem masa plastiku wewnątrz ale za cenę w jakiej można zakupić zadbany egzemplarz nie bardzo pomyślisz nawet o starszym wypuście A3, do tego bardzo bogate wyposażenie ( dotyczy wersji 2,4 a na taką bym sie rzucał)i w zamian za 170kM + DSG itd dostajemy żwawy samochodzik który po włożeniu sekwencji zadowoli sie 12l. lpg,(miałem okazje eksploatować troszkę taki egzemplarz)co do awaryjności sie nie wypowiadam gdyż miał poniżej 80tkm wiec jeszcze nic sie nie psuło w nim
-
Audi chyba bardziej kradną w każdym razie 3 kolegom z pracy skradli Audi, więc raczej marka pechowa jeśli o to chodzi.
-
w zamian za
170kM + DSGTo cos nawet obok DSG nie stalo. Nie myl dwusprzeglowej nowoczesnej skrzyni z tym czyms z Fiata No i jak ktos chce 4x4 lub silnik turbo to ciezko u Fiaciszona to znalezc, bo nigdy nie robili
-
Powiem tak że plastiki we wnętrzu mi nie przeszkadzają, co do silnika to żadne turba też mi do szczęścia nie potrzebne. Głownie auto ma jeździć i się nie psuć no i eksploatacja ma być przystępna. Podałem te 3 auta bo akurat mi się najbardziej podobają i chce wersję 3d bo auto dla 2 osób max także sedany i kombi odpadają.
-
i właśnie silnik bez żadnej turbiny oferuje FIAT- co do cen nie będę tu podwał żadnych ale spójrz na oferty np w allegro (owy egzemplarz który testowałem został nabyty w niemczech za 4te z 03r z 60tkm przebiegu-to chyba warte tych pieniążków biorąc pod uwage opcje wyposażeniową??? np 10 airbagów,duża nawi itd)
-
To cos nawet obok DSG nie
stalo. Nie myl dwusprzeglowej nowoczesnej skrzyni z tym czyms z Fiata No i jak ktos
chce 4x4 lub silnik turbo to ciezko u Fiaciszona to znalezc, bo nigdy nie robiliAkurat robili cudowny silnik turbo.. przy którym silniki turbo audi to II czy nawet III liga, chodzi mi o projektowany przez ferrari silniki 2.0 20v Turbo 220 km- montowany w fiacie coupe.. Niestety już nie jest produkowany i nie ma go w Stilo.
Nie wiemy jakie fundusze chce przeznaczyć kupujący jeśli ok 30 tyś to tylko Stilo.. większa szansa na znalezienie nie kręconego egzemplarza w tym z naszych salonów..
Pozdrawiam!
-
Dopiero od A4 w gore, A3 z
poprzecznymi silnikami posiada HaldexaMożliwe, nie wiedziałem że tak Niemcy oszczędzają na jakości..
Jasne, ze nie ma, ale 100%
diesli ktore ogladalem wygladala bardzo bardzo slabo przy benzynowych odpowiednikach. Dziwne
wrazenie ma czlowiek jak wsiada do benzyny z przebiegiem 164 tys km 100% oryginalSkąd wiadomo że 100% oryginał? Przy sprowadzonym aucie nigdy nie ma się pewności, chyba że kupuje się z salonu w komisie dilera np. we Francji czy Niemczech ale wtedy ceny są o ok 20tyś większe niż "handlowych" egzemplarzy sprowadzonych przez polskich "przedsiębiorców".
Około dwa miesiące temu kupowałem auto- wybierałem z posród wielu typów od A4,A6 przez Mondeo, Volvo, Saaba,Renault,VW, Citroena- intersowały mnie max 2-3 letnie egzemplarze. Przeglądnąłem około 30 aut z tego ponad 15 sprawdziłem w warsztatach.. prawie 99% aut sprowadzonych miało przekręt licznika, nawet fałszowany w książce.obecnie 2 Audi (A4 i A6) i nic zlego sie nie dzieje... A6 juz mamy 5 lat prawie.
Ma 5 lat czy użytkowany jest od 5 lat? Jeśli masz samochód od jego nowości i bardzo o niego dbasz to i 10 letni może być idealny..
Pozdrawiam!
-
Akurat robili cudowny silnik
turbo.. przy którym silniki turbo audi to II czy nawet III liga,Ojojoj, a 3B (2.2 Turbo 20v) z Audi S2 i S4, a 2.7TT z Audi S4 i RS4 ? Oba legendarne, z ktorych robi sie tyle mocy, ze Fiat dawno juz pluje zelaznym deszczem Chociaz fakt, ta jednostka turbo fiata jest bardzo chwalona tylko po co komu 220hp z napedem na przednia os... No i nie ma go w Stilo wiec nie robmy OT
-
Generalnie za 15 tysi nie kupisz czegoś w co nie będzie trzeba włożyć parę złotówek,
na pewno golf będzie tańszy od a3.
Jeśli chodzi o golfa 4 to znajomy ma z silniczkiem 1,6 no i niestety 9 literków połyka na 100km, poza tym to wersja na Polskę więc można powiedzieć, że jest goły tzn 2 poduchy, bez klimy i bajerów. Jak kupować niemca to należy sprawdzić do kiedy był serwisowany, można to zrobić w każdym serwisie potrzebny jest tylko nr vin, przy okazji można sprawdzić też wyposażenie.
A3 1,8 125KM ma inny znajomy, nic tylko marzy o turbinie, bo mówił mi, że trzeba go mocno deptać żeby jechał, o spalaniu nie wspomnę 10 litrów łyka bez problemów, mówię to oczywiści o jeździe w mieście.
Sprawdź też czy a3 czasem nie miały aluminiowe zawieszenia które jest niestety drogie. Oczywiście nie licz na to, że takie autka nie będą paliły 1,5 razy więcej niż tico.Ja też przymierzałem się do a3, ale chciałem koniecznie nie starszego niż 2000 i na przymierzaniu się skończyło, a mam gulfa (2003) w sumie przez przypadek, ładny się trafił i mam 100% pewność, że ma najechane 175kkm.
-
Skąd wiadomo że 100%
oryginał?Bo serwisowany w jednym miejscu z rachunkami od nowosci do konca 2009. Miejsce to faktycznie istnieje i jest najwiekszy salon Audi/VW w okolicy. No i ciezko nakrecic kosmiczna ilosc kilometrow mieszkajac... na wyspie
Ma 5 lat czy użytkowany jest
od 5 lat?Jest uzytkowany od 5 lat, obecnie ma ich 11.
Ja tam nie jestem fanatykiem zadnej marki, ale przed kupnem pojezdzilem troche roznymi samochodami i niestety ale zarowno skoda jak i golf do Audi sie nie umywaja. Jedynie bmw serii 3 w bogatszych wersjach jest porownywalne, nawet C-klasa jest zrobiona w srodku gorzej i ma marniejsze wyposazenie. W klasie sredniej nie ma wiekszej konkurencji. W kompaktach juz nie jest tak rozowo, ale nadal A3 prezentuje dobry poziom. Stilo to Fiat, fajny jak na Fiata, ale nadal Fiat ze wszystkimi konsekwencjami. Zreszta wlosi sami sobie strzelili samoboja, bo drogiego Fiata nikt nie chcial kupowac mimo dobrego wyposazenia i szybko zaprzestali produkcji
-
Legendarny RS4 z fabrycznymi felgami od porsche.. i silnik tez był przez tą firmę przerabiany i testowany, ech to nie jest seryjne audi o czym dobrze wiesz, to legenda..
Napisałem o tym silniku że nie jest w Stilo. -
Za 15 tys ani Golfa ani A3 bym nie szukał. No ew. Golfa wersje 3d. W tej kwocie celowałbym w Astrę II.
-
Za 15 tys ani Golfa ani A3
bym nie szukał. No ew. Golfa wersje 3d. W tej kwocie celowałbym w Astrę II.I dobrze Waść prawisz! Ale autor postu tego auta pod uwagę chyba nie brał.
-
Powiem tak że plastiki we
wnętrzu mi nie przeszkadzają, co do silnika to żadne turba też mi do szczęścia nie potrzebne.
Głownie auto ma jeździć i się nie psuć no i eksploatacja ma być przystępna. Podałem te 3 auta
bo akurat mi się najbardziej podobają i chce wersję 3d bo auto dla 2 osób max także sedany i
kombi odpadają.Ok, ale dlaczego absolutnie nie diesel?
-
przy przebiegach ok 6 tyś km rocznie??, z czego większość to miasto i odcinki max 10km w jedną stronę.