nie mam długich w mojej favie 136
-
mam tylko krótkie światła, nie ma szans, zeby komuś mignąć jak stoją, nie ma szans żeby sobie przyświecić. jak włączam długie to słyszę że do przekaźnika dochodzi prąd, słychać jak tam coś prztyka, ale świateł nie ma. Nie wiem czy to możliwe, zeby się obie żarówki na raz spaliły. Sprawdzę to, ale dajcie znać jak znacie taką usterkę.
-
mam tylko krótkie światła, nie ma szans, zeby komuś
mignąć jak stoją, nie ma szans żeby sobie
przyświecić. jak włączam długie to słyszę że do
przekaźnika dochodzi prąd, słychać jak tam coś
prztyka, ale świateł nie ma. Nie wiem czy to
możliwe, zeby się obie żarówki na raz spaliły.
Sprawdzę to, ale dajcie znać jak znacie taką
usterkę.przekaznik moze zalaczac ale moze miec wypalone styki lub przepalona jest scierzka na plycie
-
przekaznik moze zalaczac ale moze miec wypalone styki lub przepalona jest scierzka na plycie
więc najlepiej wsadzić na chwilę drugi przekaźnik?
-
więc najlepiej wsadzić na chwilę drugi przekaźnik?
Albo rozebrac i zobaczyc jak wyglada w srodku. Mnie sie czasami zacina przekaznik od swiatel mijania. Nie chce sie wylaczyc i trzeba stuknac w skrzynke bezpiecznikow. Ogladalem go i okazalo sie ze sie styki troche przypiekly i nie sa gladkie.
-
Jeżeli słychać stuk przekaźnika to sterowanie powinno być dobre. Najlepiej włączać długie bez świateł mijania - dźwignia do góry (unikniesz w ten sposób zmylenia przez przekaźnik od mijania, który przy załaczonych mijania w momencie załączania długich "puszcza" i też jest słyszalny.
Próba:- wstawiamy dobry przekaźnik (np od mijania jeśli działają) i dalej
- jeżeli słychać stuk to:
- woltomierzem lub żarówką na kabelku (prymitywniejszy, ale pewniejszy sposób) sprawdzasz na płytce bezpieczników czy jest napięcie na bezpieczniku 12 i 13 (przed i po). Jeśli nie ma (przed i po) to walnięta płytka, jesli jest przed, a nie ma po to bezpiecznik. jeśli jest i przed i po to:
- Sprawdzasz napięcie na halogenie od dlugich. Jeżeli nie ma napięcia to kable, jeżeli jest to żarówka.
P/S
Numery bezpieczników dla FAV 135 LS wer '91