Jaki to samochód??? zgaduj zgadula
-
-
Brawo - dajesz zagadkę.
-
Brawo - dajesz
zagadkę.No to z mojej strony coś bardzo łatwego.
-
Bardzo podobne do Syreny Sport która tu kiedyś umieszczałem, ale jakieś takie współczesne...
-
Bardzo podobne do
Syreny Sport która tu kiedyś umieszczałem, ale jakieś takie współczesne...Trafiłeś.
To jest jej replika.
Dajesz.
-
No to coś takiego:
-
Zagadka trudniejsza niż myślałem, więc podpowiedź - też rodzima konstrukcja.
-
Widzę, że zagadka naprawdę trudna Kolejna podpowiedź - prototyp z 1958 roku zaprojektowany przez Warszawską Fabrykę Motocykli.
-
Widzę, że zagadka
naprawdę trudna Kolejna podpowiedź - prototyp z 1958 roku zaprojektowany przez
Warszawską Fabrykę Motocykli.Teraz już było znaaaaaacznie łatwiej. Chodziło o prototyp o nazwie Fafik.
Jego krótka historia:
Cytat:
W Warszawskiej Fabryce Motocykli w 1958 roku, równolegle z pracami nad skuterem OSA, powstał pomysł przygotowania 4-kołowego, kabinowego skutera. Wykonano pięć prototypów pojazdu o nazwie "Fafik" . Kanciaste autko przypominało jednoosobową kapsułę międzyplanetarną. Jednocylindrowy, chłodzony powietrzem silnik dwusuwowy o pojemności 148 ccm i mocy maksymalnej 6 KM umieszczono z tyłu. Napędzał on tylne koła za pośrednictwem 3-stopniowej skrzyni biegów oraz łańcucha. Ten niewielki silniczek rozpędzał "Fafika" do 70 km/h, jednak autko paliło dość dużo benzyny bo 4,6 litra na 100 km, co zbliżało go do poziomu aut większych. Masa własna samochodu to 270 kg, a ładowność 200 kg. Auto nie zostało wprowadzone do produkcji, mimo poparcia ze strony dyrekcji, gdyż fabryka nie była w stanie przygotować do produkcji dwóch pojazdów jednocześnie (Osy i Fafika).
-
Brawo! Twoja kolej.
-
Brawo! Twoja kolej.
Będzie łatwa.
-
Będzie łatwa.
Citroen SM
-
Citroen SM
I było łatwo.
Dajesz.