Nie chce zapalić ;-((


  • Użytkownik archiwalny

    Witam. I mam duży problem. Do dnia dzisiejszego auto jeździło super. Dziś po trasie 30km zatrzymałem się na skrzyżowaniu i zauważyłem że obroty zamiast ustalony 1000 -+100 ma 500 obr z tendencją do przygasania. Myślałem że to tylko chwilowe czy coś, ale niestety nie. W powrotnej drodze to samo co skrzyżowanie. Po powrocie pod blokiem sprawdziłem że może któryś cylinder nie pracuje-sprawdzałem po kolei odpinając kolejno przewody ,wszystko ok wyjąłem przewód WN ten co jest pod wlotem filtra powietrza i silnik zgasł. I już od tej pory nie chce zapalić wogóle. Posprawdzałem wszystkie możliwe sprawy popodstawiałem kable palce i kopułke i to samo. Paliwa jest ponad pół baku pompka działa bo jak ruszam dźwignią to widać jak przez filtr paliwa leci. Świece podstawiłem nowe i to samo iskra na świecy jest bo sprawdzałem. Połączenia itp posprawdzałem ok elektrozawór działa. Próbowałem nawet kręcić rozrusznikiem z wciśniętym do końca pedałem gazu i nic. Co mogę jeszcze sprawdzić. Jeszcze taka jedna uwaga czy jak ruszam linką od gazu symulując wciskanie pedału gazu powinno być widać że gdzieś paliwo leci do gaźnika. Pomocy szczególnie że nie mam jak dostarczyc przyjaciółki do mechanika. Z góry dzięki za pomoc.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam. I mam duży problem. Do dnia dzisiejszego auto
    jeździło super. Dziś po trasie 30km zatrzymałem się
    na skrzyżowaniu i zauważyłem że obroty zamiast
    ustalony 1000 -+100 ma 500 obr z tendencją do
    przygasania. Myślałem że to tylko chwilowe czy coś,
    ale niestety nie. W powrotnej drodze to samo co
    skrzyżowanie. Po powrocie pod blokiem sprawdziłem
    że może któryś cylinder nie pracuje-sprawdzałem po
    kolei odpinając kolejno przewody ,wszystko ok
    wyjąłem przewód WN ten co jest pod wlotem filtra
    powietrza i silnik zgasł. I już od tej pory nie
    chce zapalić wogóle. Posprawdzałem wszystkie
    możliwe sprawy popodstawiałem kable palce i kopułke
    i to samo. Paliwa jest ponad pół baku pompka działa
    bo jak ruszam dźwignią to widać jak przez filtr
    paliwa leci. Świece podstawiłem nowe i to samo
    iskra na świecy jest bo sprawdzałem. Połączenia itp
    posprawdzałem ok elektrozawór działa. Próbowałem
    nawet kręcić rozrusznikiem z wciśniętym do końca
    pedałem gazu i nic. Co mogę jeszcze sprawdzić.
    Jeszcze taka jedna uwaga czy jak ruszam linką od
    gazu symulując wciskanie pedału gazu powinno być
    widać że gdzieś paliwo leci do gaźnika. Pomocy
    szczególnie że nie mam jak dostarczyc przyjaciółki
    do mechanika. Z góry dzięki za pomoc.

    Nie chce zapalić powiadasz.... Czy iskra idzie na każdy cylinder? Czy jest mocna, czy nie zalałes auta? czy paliwo dochodzi do gaznika?


  • Użytkownik archiwalny

    Nie chce zapalić powiadasz.... Czy iskra idzie na każdy cylinder? Czy jest mocna, czy nie
    zalałes auta? czy paliwo dochodzi do gaznika?

    myślę, że nie o zalanie tu chodzi a iskre sprawdził(brak jednego cylindra wyraźnie słychać-nie?, kilka razy się zdarzyło! <img src="/images/graemlins/sick_.gif" alt="" />) w sumie przyczyn może być kilka, sprawdż i przeczyść przy okazji aparat zapłonowy(palec i kopułke) , może to być cewka lub filtry wahy <img src="/images/graemlins/niewiem.gif" alt="" />. Zmień stosunek bęzyna powietrze zwiększ znacznie obroty i sprubój, a z tym pedałem wciśniętym opór to Ci nie pomoże. Może to być również modoł elektroniczny w sumie <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" /> .. powodzenia <img src="/images/graemlins/los.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Nie wiem czy masz to samo, ale jak mi kiedyś Fav nie chciała odpalić to okazało się że uwalona była cewka, która jest w aparacie zapłonowym. Po wymianie na nową problem znikł.
    Jeszcze jednym powodem że nie zapala może być uszkodzony moduł, też to przerabiałem.


  • Użytkownik archiwalny

    Jeżeli to modół to weź konicznie paragon za niego bo nowe mają skłonności do szybkiego spier******* się, a stare działają po 14 lat i więcej.


  • Użytkownik archiwalny

    Nie chce zapalić powiadasz.... Czy iskra idzie na każdy
    cylinder? Czy jest mocna, czy nie zalałes auta? czy
    paliwo dochodzi do gaznika?

    Idzie na każdy cylinder iskra podstawiałem nowe świece. Co do paliwa to wygląda tak mam wrażenie że nie dochodzi ale pompa działa. Czy w gaźniku jest jeszcze jakaś pompka?? jak pociągam linkę od gazu to słyszę jakby powietrze sasysał. i wydaje mi sie że wtedy w filterku od paliwa powinno być widać ruch paliwa a tak nie jest. Filterek nowy bo kupiłem jak zaczęły sie dziwne zachowania samochodu.


  • Użytkownik archiwalny

    myślę, że nie o zalanie tu chodzi a iskre sprawdził(brak
    jednego cylindra wyraźnie słychać-nie?, kilka razy
    się zdarzyło! ) w sumie przyczyn może być kilka,
    sprawdż i przeczyść przy okazji aparat
    zapłonowy(palec i kopułke) , może to być cewka lub
    filtry wahy . Zmień stosunek bęzyna powietrze
    zwiększ znacznie obroty i sprubój, a z tym pedałem
    wciśniętym opór to Ci nie pomoże. Może to być
    również modoł elektroniczny w sumie ..
    powodzenia

    Kopułke zakładałem i palec zapasowe nawet kable wyciągłem stare na próbę.Jak sprawdzałem czy cylindry pracują to odpinałem każdy po kolei i zaczynał telepać jak odpiąłem pierwszy czy ostatni to zgasł i od tej pory nie zapalił. Próbowałem przed chwilą zapalić na zimno ale to samo.


  • Użytkownik archiwalny

    nie znam się za bardzo na tym patencie ale może coś sam wykFFinisz .
    mianowicie obok aparatu zapłonowego jest taka akcja od której odchodzą/odchodzi(niepamietam) wężyk i idzie w strone gażnika , miałem kiedyś kłopot jak Ty , wyjełem przeczyściłem, założyłem i odpaliłem, jednak jeżeli nie dochodzi Ci waha to sprawdź krok po kroku gdzie zator masz.. <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    a może Twoja pompa niedomaga już na starość i nie może poradzić sobie ze zbyt mało przepustowym filterkiem ?
    mało prawdopodobne ale może // <img src="/images/graemlins/los.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    nie znam się za bardzo na tym patencie ale może coś sam
    wykFFinisz .
    mianowicie obok aparatu zapłonowego jest taka akcja od
    której odchodzą/odchodzi(niepamietam) wężyk i idzie
    w strone gażnika , miałem kiedyś kłopot jak Ty ,
    wyjełem przeczyściłem, założyłem i odpaliłem,
    jednak jeżeli nie dochodzi Ci waha to sprawdź krok
    po kroku gdzie zator masz..

    To coś to podcisnieniowe urządzenie wyprzedzajace zapłon przy wiekszej prędkości obrotowejwału. Faktycznie może być problem w tym własnie <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    nie znam się za bardzo na tym patencie ale może coś sam
    wykFFinisz .
    mianowicie obok aparatu zapłonowego jest taka akcja od
    której odchodzą/odchodzi(niepamietam) wężyk i idzie
    w strone gażnika , miałem kiedyś kłopot jak Ty ,
    wyjełem przeczyściłem, założyłem i odpaliłem,
    jednak jeżeli nie dochodzi Ci waha to sprawdź krok
    po kroku gdzie zator masz..

    Ten wężyk od podciśnienia wymianiałem na nowy, ale on chyba zmienia kąt wyp zapłonu w zależności od obciążenia. A i taka kwestia gdyby była cewka lub moduł to chyba nie było by iskry. No nic popatrze jutro i pokombinuje. Będę informował o postępach, ale gdyby coś Wam przyszło do głowy piszcie.


  • Użytkownik archiwalny

    Ten wężyk od podciśnienia wymianiałem na nowy, ale on
    chyba zmienia kąt wyp zapłonu w zależności od
    obciążenia. A i taka kwestia gdyby była cewka lub
    moduł to chyba nie było by iskry. No nic popatrze
    jutro i pokombinuje. Będę informował o postępach,
    ale gdyby coś Wam przyszło do głowy piszcie.

    Jesli np zablokowało sie to w położeniu wyprzedzenia zapłonu, powiedzmy przy wartości 15 st (czyli w położeniu wyprzedzenia zapłonu pod obciązeniem) to może nie zapalić.


  • Użytkownik archiwalny

    a może Twoja pompa niedomaga już na starość i nie może
    poradzić sobie ze zbyt mało przepustowym filterkiem
    ?
    mało prawdopodobne ale może //

    Filterek nowy ale mam też starą pompę może ją podmienię. Jak poruszam tą dżwigienką to idzie paliwo bo widać że przepływa przez filtr. WIęc jeszcze pytanie wyk będę wciskał gaz lub ciągnął linkę to też powinno być widać paliwo poruszające się w filterku.


  • Użytkownik archiwalny

    Jesli np zablokowało sie to w położeniu wyprzedzenia
    zapłonu, powiedzmy przy wartości 15 st (czyli w
    położeniu wyprzedzenia zapłonu pod obciązeniem) to
    może nie zapalić.

    Czyli mam zdjąć ten przewód i spróbować czy aparat zapłonowy rozebrać??


  • Użytkownik archiwalny

    Czyli mam zdjąć ten przewód i spróbować czy aparat
    zapłonowy rozebrać??

    Spróbuj, ale dopiero jak będziesz pewny że jest iskra, paliwo w gażniku itp


  • Użytkownik archiwalny

    WIęc jeszcze pytanie wyk będę wciskał gaz lub

    ciągnął linkę to też powinno być widać paliwo poruszające się w filterku.

    paliwo popłynie tylko gdy klucz będziesz miał w pozycji 2 w stacyjce / chyba , nie ?

    nie jestem pewien bo mam pompę załączaną podczas gdy klucz jest już w pozycji 1 w stacyjce

    w sumie wystarczy z tym wężykiem jak go zdejmiesz i przedmuchasz , tylko sprawdż czy nie są zapchane przewody do których ten wężyk idzie. <img src="/images/graemlins/los.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    WIęc jeszcze pytanie wyk będę wciskał gaz lub
    paliwo popłynie tylko gdy klucz będziesz miał w pozycji
    2 w stacyjce / chyba , nie ?
    nie jestem pewien bo mam pompę załączaną podczas gdy
    klucz jest już w pozycji 1 w stacyjce
    w sumie wystarczy z tym wężykiem jak go zdejmiesz i
    przedmuchasz , tylko sprawdż czy nie są zapchane
    przewody do których ten wężyk idzie.

    W favorit jest pompa mechaniczna, o ile nie ma gazu to paliwo sika TYLKO kiedy kręci sie wał. <img src="/images/graemlins/screwy.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    W favorit jest pompa mechaniczna, o ile nie ma gazu to paliwo sika TYLKO kiedy kręci sie wał.

    dokładnie o to mi chodziło , bo przecież w poożeniu klucza w stacyjce nr 2 oznacza rozruch czyli kręcenie wału . <img src="/images/graemlins/los.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    dokładnie o to mi chodziło , bo przecież w poożeniu
    klucza w stacyjce nr 2 oznacza rozruch czyli
    kręcenie wału .


  • Użytkownik archiwalny

    dokładnie o to mi chodziło , bo przecież w poożeniu
    klucza w stacyjce nr 2 oznacza rozruch czyli
    kręcenie wału .

    Ok tylko ja mam pompkę z ręcznym podpompopywaniem paliwa. Elektrozawór też już podstawiłem bo mam nowy zapasowy. Będę myślał jutro. Pozdrawiam


Log in to reply