Cykanie ???


  • Użytkownik archiwalny

    Witam serdecznie <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" /> od około 2 miesięcy jestem bbaaaaaaaarrrrdzo szczęśliwym posiadaczem Suzi z 92r. 1.3GL sedan. Mam dwa nurtujące mnie pytania <img src="/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />
    Pytanie nr 1. Jak odpala Suzi to słyszę ciche cykanie, które po kilku sekundach lub też po dodaniu gazu mija. Czyżby silniczek musi się rozgrzać czy zawory (jestem początkujący zatem takie trochę lamerskie pytanie) ???
    Pytanie nr 2. Często i gęsto jak dodaje gazu to przez chwile jak by Suzi nie łapała i nie przyśpiesza (przez ok 3 sekundy) ale później jest ok. Może tak musi być ??? Wymieniałem po zakupie pasek rozrządu, filtr paliwa, filtr oleju i olej, świece przeczyszczone <img src="/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Witam serdecznie od około 2 miesięcy jestem
    bbaaaaaaaarrrrdzo szczęśliwym posiadaczem Suzi z
    92r. 1.3GL sedan. Mam dwa nurtujące mnie pytania
    Pytanie nr 1. Jak odpala Suzi to słyszę ciche cykanie,
    które po kilku sekundach lub też po dodaniu gazu
    mija. Czyżby silniczek musi się rozgrzać czy zawory
    (jestem początkujący zatem takie trochę lamerskie
    pytanie) ???
    Pytanie nr 2. Często i gęsto jak dodaje gazu to przez
    chwile jak by Suzi nie łapała i nie przyśpiesza
    (przez ok 3 sekundy) ale później jest ok. Może tak
    musi być ??? Wymieniałem po zakupie pasek rozrządu,
    filtr paliwa, filtr oleju i olej, świece
    przeczyszczone

    Ello <img src="/images/graemlins/30.gif" alt="" />

    Co do pierwszego pytania to pewnie popychacze zaworów się regulują <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />



  • Czesc.
    Jesli chodzi o cykanie, to pewnie zaworki albo wtryskiwacz <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />
    Natomiast co do chwilowego zamulania, to trudno powiedziec tak na 100%. Byc moze czujnik podcisnienia ma najlepsze lata za saba.
    Sprawdzales kody bledow. Jesli jeszcze tego nie robiles, to warto - byc moze jakis blad sie wdal


  • Użytkownik archiwalny

    Ello

    Co do pierwszego pytania to pewnie popychacze zaworów się regulują

    Gdyby tylko w 8v takie były <img src="/images/graemlins/wpysd.gif" alt="" /> A jest to cykanie szybkie czy raczej wolne?


  • Użytkownik archiwalny

    Czesc.
    Jesli chodzi o cykanie, to pewnie zaworki albo wtryskiwacz
    Natomiast co do chwilowego zamulania, to trudno powiedziec tak na 100%. Byc moze czujnik
    podcisnienia ma najlepsze lata za saba.
    Sprawdzales kody bledow. Jesli jeszcze tego nie robiles, to warto - byc moze jakis blad sie wdal

    Może też być zapłon źle ustawiony, ale wtedy nie było by chyba aż 3s opóźnienia <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Gdyby tylko w 8v takie były

    Tak myślałem właśnie że 8v nie ma automatycznej regulacji <img src="/images/graemlins/wpysd.gif" alt="" />



  • Tak myślałem właśnie że 8v nie ma automatycznej
    regulacji

    Tu niczego nie trzeba sie domyslac - wystarczy uwaznie czytac wiadomosci na kaciku <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    jeśłi chodzi o kody błędów to sprawdzałem jest ok <img src="/images/graemlins/biglaugh_.gif" alt="" /> mimo, iż przez chwilę był kod 13 (check engine się palił) )ale zrobiłem restarcik (czyt. odłączenie od akumulatora) i znowu jest 12 i nie świeci "check"


  • Użytkownik archiwalny

    pyt nr 1: paske klinowy? <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />
    pyt nr 2 : nie wiem


  • Użytkownik archiwalny

    cykaja popychcze mechaniczne,bo nie ma na nich oleju.
    jak sie juz tam dostanie to jest cisza <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Pytanie nr 2. Często i gęsto jak dodaje gazu to przez chwile jak by Suzi nie łapała i nie
    przyśpiesza (przez ok 3 sekundy) ale później jest ok. Może tak musi być ???

    Mi się tak dzieje czasem na benzynie. Tak jakby się zastanwaiał, przyśpieszać czy nie przyśpieszać. Ale dzieje się to tylko wtedy jak mam mało paliwa w baku. Tak samo nie zapalę samochgodu nawet na lekkiej nierównoci. Dopiero jak przepcham samochód na równiznę to zapala. Najlepiej bo wskaźnik paliwa pokazuje jakieś 15% pojemności baku... Musze kiedyś pompę w baku oglądnąć...


  • Użytkownik archiwalny

    Może też być zapłon źle ustawiony, ale wtedy nie było by chyba aż 3s opóźnienia
    Zawory klepią cały czas tak bywa zazwyczaj.Najprawdopodobniej zabrudzony jest wtryskiwacz.I to tez może być powodem opóźnienia przyspieszania auta.Spróbuj przeczyścić układ dobrym preparatem czyszczącym wtryskiwacze.Jest ich cała gama na rynku.Ja wlałem Wynns Injector Cleaner,efekt był widoczny po 500 km.Acha i nie kupuj nic taniego za n.p. 6.99 PLN.Pewne preparaty musza kosztować.Mój kosztował 22 PLN.
    Pzdrv



  • Mi się tak dzieje czasem na benzynie. Tak jakby się
    zastanwaiał, przyśpieszać czy nie przyśpieszać. Ale
    dzieje się to tylko wtedy jak mam mało paliwa w
    baku. Tak samo nie zapalę samochgodu nawet na
    lekkiej nierównoci. Dopiero jak przepcham samochód
    na równiznę to zapala. Najlepiej bo wskaźnik paliwa
    pokazuje jakieś 15% pojemności baku... Musze kiedyś
    pompę w baku oglądnąć...

    Tankowanie do pełna zajmie mniej czasu <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Tankowanie do pełna zajmie mniej czasu

    Ale ja na lpg sie przemieszczam Swiftem.
    Na benzynie tylko odpalam i czasami jak ostro trzeba wyprzedzić coś to załączam jak "podtlenek" <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    witam co do 1 pyta to nie wiem.
    a co do 2 to ja tak mialem i okazalo sie ze na przewodach Wn bylo gdzies rzebicie, po wymianie na nowe jest gitarka <img src="/images/graemlins/yay.gif" alt="" />


Log in to reply