corsa b LPG zapala sie kontrolka check engine


  • Użytkownik archiwalny

    witam wszystkich.mam opla corse B 1.4 z LPG. od kilku dni podczas jazdy zapala mi sie pomaranczona kontrolka z silnikiem (check engine) dzieje sie tak gdy jade na jakimkolwiek biegu i hamuje silnikiem.gdy jade sobie normalnie tego problemu niema.dopiero gdy zdejme noge z gazu to wlacza sie ta kontrolka.po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka sie nie pali.jechalem tez troche na benzynie i wtedy kontrolka sie nie zapalala. ma ktos jakis pomysl??


  • Użytkownik archiwalny

    witam wszystkich.mam opla corse B 1.4 z LPG. od kilku dni podczas jazdy zapala mi sie
    pomaranczona kontrolka z silnikiem (check engine) dzieje sie tak gdy jade na jakimkolwiek
    biegu i hamuje silnikiem.gdy jade sobie normalnie tego problemu niema.dopiero gdy zdejme
    noge z gazu to wlacza sie ta kontrolka.po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka sie nie
    pali.jechalem tez troche na benzynie i wtedy kontrolka sie nie zapalala. ma ktos jakis
    pomysl??

    Jak spalanie masz w normalnie, silnik pracuje prawidlowo itd i chodzi tylko o ta kontrolke to olej to. Najprawdopodobniej na chwile mieszanka sie zmienia i komputer to odczytuje jako blad sondy lambda.. nic groznego


  • Użytkownik archiwalny

    silnik pracuje raczej dobrze a jesli chodzi o spalanie to trszke wzroslo.tak o 1-2 litry gazu wiecej na 100 km.raz zatankowalem gaz ktory byl kiepskiej jakosci bo samochod zamulal i nie mial takiego przyspieszenia jak zwykle.jeszce jest jedno o czym zapomnialem wspomniec.podczas jazdy jak wrzuce na luz obroty mocno spadaja ale odbijaja sie i wskakuja na 900-950


  • Użytkownik archiwalny

    silnik pracuje raczej dobrze a jesli chodzi o spalanie to trszke wzroslo.tak o 1-2 litry gazu
    wiecej na 100 km.raz zatankowalem gaz ktory byl kiepskiej jakosci bo samochod zamulal i nie
    mial takiego przyspieszenia jak zwykle.jeszce jest jedno o czym zapomnialem
    wspomniec.podczas jazdy jak wrzuce na luz obroty mocno spadaja ale odbijaja sie i wskakuja
    na 900-950

    czyli jednak jest cos nie tak <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" /> nie wiem czy jest mozliwosc w tej corsie wyblyskac jakos kody bledow? jesli tak to sprawdz.. podjedz do jakiegos elektryka niech ci sonde sprawdzi bo moze sie skonczyla.. chyba ze sam masz miernik w domu to sprawdz <img src="/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    podczas jazdy jak wrzuce na luz obroty mocno spadaja ale odbijaja sie i wskakuja

    na 900-950

    1)Wyczyść krokowca
    2)http://astra.autokacik.pl/ >technika>wykryj to sam
    co prawda temat w linku dotyczy astry, ale w corsach może też zadziała , ostatecznie silniki mają chyba takie same <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    pojechalem wczoraj na komputer i oto rezultat:
    24 brak sygnalu predkosci pojazdu
    76 ciagle sterowanie momentem obrotowym
    29 przekaznik pompy paliwa niskie napiecie
    25 wtryskiwacz niskie napiecie
    55 wymiana sterownika
    41 EST cewka zaplonowa cylinder 2+3 wysokie napiecie
    tak wiec troche tego bylo. wykasowalem te bledy i narazie wszystko jest ok.
    sonde wymienialem okolo 2 lata temu a krokowca w ubieglym roku.
    mam nadzieje ze juz bedzie dobrze.ale problem spadajacych i odbijajacych sie obrotow podczas wrzucania na luz w czasie jazdy pozostal.moze rzeczywiscie krokowy musze wyczyscic.narazie dziekuje za pomoc. bede informowal o dalszych poczynaniach


  • Użytkownik archiwalny

    pojechalem wczoraj na komputer i oto rezultat:
    24 brak sygnalu predkosci pojazdu
    76 ciagle sterowanie momentem obrotowym
    29 przekaznik pompy paliwa niskie napiecie
    25 wtryskiwacz niskie napiecie
    55 wymiana sterownika
    41 EST cewka zaplonowa cylinder 2+3 wysokie napiecie
    tak wiec troche tego bylo. wykasowalem te bledy i narazie wszystko jest ok.
    sonde wymienialem okolo 2 lata temu a krokowca w ubieglym roku.
    mam nadzieje ze juz bedzie dobrze.ale problem spadajacych i odbijajacych sie obrotow podczas
    wrzucania na luz w czasie jazdy pozostal.moze rzeczywiscie krokowy musze wyczyscic.narazie
    dziekuje za pomoc. bede informowal o dalszych poczynaniach

    Krokowiec nie podał błędu, więc nie jego wina. Ale przeczyścić można. Obstawiał bym jeszcze, na podstawie błędów, cewkę i wtryskiwacze.


  • Użytkownik archiwalny

    Krokowiec nie podał błędu, więc nie jego wina. Ale przeczyścić można. Obstawiał bym jeszcze, na
    podstawie błędów, cewkę i wtryskiwacze.

    cewke wymienilem bo stara miala przebicie.a jesli chodzi o wtryskiwacze to nie wiem jak sprawdzic. teraz mam bledy skasowane to pojezdze troche i za jakis czas pojade podpiac autko znowu pod komputer i zobacze czy jakis blad sie powtorzy.


  • Użytkownik archiwalny

    pojezdzilem dwa tygodnie i niestety kontrolka znowu sie zapala.pojechalem na komputer i znowu wyskoczył błąd prędkości pojazdu.zaobserwowalem tez ze czasem przy przyspieszaniu wskazowka prędkościomierza delikatnie drga.czy to mozliwe ze od tego zapala sie kontrolka check engine? dodam jeszcze ze jakis czas temu wymienialem sprzeglo a slyszalem ze ten czujnik predkosci znajduje sie gdzies na skrzyni biegow wiec moze tu tkwi problem.mozliwe se cos zostalo zle podlaczone?


  • Użytkownik archiwalny

    pojezdzilem dwa tygodnie i niestety kontrolka znowu sie zapala.pojechalem na komputer i znowu
    wyskoczył błąd prędkości pojazdu.zaobserwowalem tez ze czasem przy przyspieszaniu wskazowka
    prędkościomierza delikatnie drga.czy to mozliwe ze od tego zapala sie kontrolka check
    engine? dodam jeszcze ze jakis czas temu wymienialem sprzeglo a slyszalem ze ten czujnik
    predkosci znajduje sie gdzies na skrzyni biegow wiec moze tu tkwi problem.mozliwe se cos
    zostalo zle podlaczone?
    Co prawda moja wiedza na temat wszelkich czujników jest mała. Ale na chłopski rozum myślę że to ten czujnik. Może to pomoże.


  • Użytkownik archiwalny

    Co prawda moja wiedza na temat wszelkich czujników jest mała. Ale na chłopski rozum myślę że to
    ten czujnik. Może to pomoże.

    dzieki za przydatny link.teraz to troche sie wysraszylem.bo slyszalem ze ten czujnik jest gdzies przy skrzyni biegow. z tego artykulu wynika ze jednak gdzies za licznikiema,a trzecia sprawa to wymienialem radio i moze tez przewod od tego czujnika zostal w jakis sposob naruszony...hmmm.no to dalo mi do myslenia teraz


  • Użytkownik archiwalny

    szuakalem troche na internecie i wyczytalem ze to moze byc spowodowane przewodami od radia. podobno pin A1 daje sygnal predkosci do radia. tylko teraz nie wiem ktory to i co zrobic.dodam ze radio jakie zalozylem to lg


  • Użytkownik archiwalny

    pomajstrowałem przy przewodach od radia (dwa wypiąłem) i problem został rozwiązany. kontrolka jak narazie sie nie pali, a do tego zniknął problem spadających obrotów. podczas jazdy gdy wrzucałem na luz, obroty spadały do 500 a nawet niżej i odbijały się do 900. teraz tego juz nie ma <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> dodam że radio po mojej operacji tez nie ucierpiało <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


Log in to reply