Żarówki energooszczędne w mieszkaniu
-
Pomóżcie, bo być może coś zepsułem
Otóż montowałem dziś u teścia w miejsce halogenów w podwieszanym suficie lampy energooszczędne.
O ile z montażem tych zasilanych 220V nie było kłopotu i świecą bardzo ładnie i równo o tyle te na 12V dziwnie się zachowują.
Są 3 miejsca na zamontowanie energooszczędnych żarówek (LED, MR16, pobór mocy 2.5W).
I tak gdy podłączam tylko jedną LED to światło jej mruga
Jeśli podłączę 2 żarówki LED światło również mruga
Jeśli podłączę 3 żarówki LED światło na chwilę zapala się z pełną mocą a za chwilę gaśnie (jedna z żarówek minimalnie się żarzy)
Natomiast sprawa najdziwniejsza, jeśli podłączę 2 żarówki LED i jedną zwykłą to światło świeci równo, nie mruga i nie przygasa.Miałem plany założyć u siebie w domu również te żarówki (mam zestawy 3x3 halogeny i 1x5)ale mam obecnie dylemat, bo szkoda mi stracić tyle kasy na nie do końca działające oświetlenie...
-
Zasilacz elektroniczny do halogenow jest przystosowany na pewien zakres mocy i tylko w tym zakresie pracuje poprawnie. Podmien na klasyczny "toroid" i bedzie smigac.
-
Podmien na klasyczny "toroid" i bedzie smigac.
... lub alternatywnie na cos takiego -
... lub
alternatywnie na
cos
takiegoNiby rozumiem ale czemu jak wkładam jeden zwykły halogen to pozostałe ledy świecą ładnie? Działa ona jak stabilizator?
-
Odpowiedziałem Ci już na to pytanie.
-
Odpowiedziałem Ci
już na to pytanie.Czyli zasilacz aby pracować musi pobierać min te 35W? (czyli moc jednej żarówki?)
-
Czyli zasilacz aby
pracować musi pobierać min te 35W? (czyli moc jednej żarówki?)Jeżeli ma zakres mocy 20-80W to taką mocą musi być obciążony żeby działał.
Moc minimalna może być 35W, może być 70W, a może być i 3W albo 0W. Wszystko zależy od producenta. -
Jeżeli ma zakres
mocy 20-80W to taką mocą musi być obciążony żeby działał.
Moc minimalna może
być 35W, może być 70W, a może być i 3W albo 0W. Wszystko zależy od producenta.Dziś pożyczyłem do teścia te LEDy na test do siebie.
U mnie halogeny mają 3x 20W czyli razem 60W. Wsadziłem te LEDy o mocy 3x2.5W i wszystko pięknie i równo świeci, bez mrugania czy innych nieprzyjemnych rzeczy...
-
Dziś pożyczyłem do
teścia te LEDy na test do siebie.
U mnie halogeny
mają 3x 20W czyli razem 60W. Wsadziłem te LEDy o mocy 3x2.5W i wszystko pięknie i
równo świeci, bez mrugania czy innych nieprzyjemnych rzeczy...Pewnie masz zasilacz 0d 0 W lub 5 W - sprawdź na obudowie