[Moje auto] Transformers - Suzuki Swift 1.3 r.2000
-
Niby mata i żywica i inne "wynalazki" oprócz spawania to Fuszera, ale w niektórych sytuacjach pozwala to ograniczyć znacząco koszty, a jak praca jest naprawdę starannie i dobrze zrobiona, wszystkie ubytki starannie zabezpieczone przed rdza paroma specyfikami na pewno sporo wytrzyma. Ja o jakości przekonam się na jesień, a potem test całkowity będzie trwał przez całą zimę
Po 2 tygodniach nie odpalania hebelka, silnik zaczął mieć po 2000obrotów kiedy jechałem z nim do blacharza. Ja mam odkręconą śrubę z pokrywki gdzie jest filtr powietrza może coś sie zapyliło trochę? Bo no... całe auto mam pokryte kurzem z szlifowania rdzy w garażu i innych syfów
I jeszcze jedno pytanie, od filtra powietrza jest taka plastikowa rura, która wchodzi karoserie od strony pasażera w komorze silnika. Zauważyłem że ona była odczepiona, nie trzymała się na śrubach bo dwa plastikowe oczka po prostu się z tego miejsca obsunęły. Nie maiłem czasu tego zrobić bo gnałem do blacharza, nie wiecie co to jest? Pewno jakiś wlot powietrza czy coś.
-
Zobaczymy jaki stan ogólny
podłogi wyjdzie po wyciągnięciu wszystkiego i będziemy myśleć. Bedzie dobrze, musi
.Jesteś świadom tego, że jak zaczniesz dłubać to te dziury zrobią się co najmniej 2x większe?
-
dodge neon
Bardzo fajne autko. Jak miałem jakieś 15-16 lat to chciałem go na pierwsze auto.
-
I jeszcze jedno
pytanie, od filtra powietrza jest taka plastikowa rura, która wchodzi karoserie od
strony pasażera w komorze silnika. Zauważyłem że ona była odczepiona, nie trzymała
się na śrubach bo dwa plastikowe oczka po prostu się z tego miejsca obsunęły. Nie
maiłem czasu tego zrobić bo gnałem do blacharza, nie wiecie co to jest? Pewno jakiś
wlot powietrza czy coś.Jest to dolot zimnego powietrza do silnika i musisz to przyczepić tam gdzie było. W innym przypadku silnik będzie zaciągał sobie gorące powietrze spod maski i będzie kij... Dokręcasz to na dwie śruby do karoserii i jest ok.
-
Jesteś świadom
tego, że jak zaczniesz dłubać to te dziury zrobią się co najmniej 2x większe?Trudno się domyśleć... Na zdjęciu jest już trochę rozdłubana, choć wiem, że jakbym dłubał do końca to będzie jeszcze gorzej, wiadomo. Na razie nie chciałem tego dalej ruszać póki jeżdżę.
-
Więc oto robota blacharza za dziś (strona pasażera):
A to co już zrobił wcześniej (strona kierowcy):
=======================================
Za ostatnią robotę skasował 100zł i mocowania wahacza nie robił, bo mówi że blacha jeszcze zdrowa to nie ma sensu.Pomalował to minią i jakimś ciu...wem, na który już teraz położony jest podkład Urekor S.
Teraz czekam do piątku i składanie Monsterka ^^ Wtedy stwierdzę że część wewnętrzna jest już Z filcu który zamówiłem, oraz dodatkowo z oderwanego starego (chyba mogę go jeszcze wykorzystać no nie?) zostało mi trochę kawałków. Czy taka hmm... podwójna warstwa filcu pod nogami dodatkowo wyciszy autko? Czy zachować go na inne miejsca?
-
Miał ktoś z was do czynienia z lakierem w sprayu mieszanym pod kolor auta? Jak tak to zakładam że uzupełnialiście ubytki, mocno widać różnicę?
-
Miał ktoś z was do
czynienia z lakierem w sprayu mieszanym pod kolor auta? Jak tak to zakładam że
uzupełnialiście ubytki, mocno widać różnicę?troche na odpie..dol to pospawane ale co zrobisz, jezeli chodzi o lakier w sprayu to zawsze bedzie sie roznil odcien gdyz np na 1 litr lakieru wchodzi 1g ktoregos skladnika a w puszce masz chyba 150ml to nie dadza ci grama tego skladnika tylko nic, ale mysle ze jezeli to zrobisz to powinienes byc w miare zadowolony
-
Cały czas kupuje lakiery w sprayu. Cena ok 40 zł. Jak do tej pory nie było problemów z odcieniem. Dodtakowo mam zakupionych kilka plastikowych dysz takich jak używają graficiarze, ale ta ori tez daje rady.
-
troche na
odpie..dol to pospawane ale co zrobisz, jezeli chodzi o lakier w sprayu to zawsze
bedzie sie roznil odcien gdyz np na 1 litr lakieru wchodzi 1g ktoregos skladnika a w
puszce masz chyba 150ml to nie dadza ci grama tego skladnika tylko nic, ale mysle ze
jezeli to zrobisz to powinienes byc w miare zadowolonyNo właśnie też mi się tak trochę wydawało... Więc chyba nie skorzystam z usług tego Pana juz. Po prawej tak nie dokładnie to pospawał że trochę tej dziury która była to było ją widać... No ale, nie będę marudził
Z lakierami widzę że nie będzie źle. Ja w lakierni mam za 45zł metalik w sprayu
-
Miał ktoś z was do
czynienia z lakierem w sprayu mieszanym pod kolor auta? Jak tak to zakładam że
uzupełnialiście ubytki, mocno widać różnicę?Ja malowałem tylny spojler w sedanie dobieranym sprayem i wyszło ok.
-
No... podłoga i środek zrobiony! Na koniec wypucowana tapicerka, wszystkie plastiki, siedzenia aż chce się jeździć 2 tygodnie włożonej pracy, ale jaka teraz satysfakcja. Przejechałem się na próbę i jest zauważalnie cichszy niż był, dziury w podłodze chyba robiły swoje.
Teraz czeka mnie, ale to za parę dni/tygodni bo muszę sobie odsapnąć, łatanie progów zewnętrznych oraz usuwanie zalążków rdzy na zewnątrz auta + polerowanie Tempo (tudzież Turbo teraz) i woskowanie :-) Będzie jak ta lala
-
...
-
Jestem przed kupnem akumulatora, bo obecny... Centra Plus 457, po nocy spędzonej w garażu jest tak słaby, że jak kręcę to autoalarm buczeć zaczyna że nie ma akumulatora, czy też jest bardzo słaby...
Teraz aku ma parametry 45Ah 300A. Jaki możecie polecić w miarę nie drogi?
-
Teraz aku ma
parametry 45Ah 300A. Jaki możecie polecić w miarę nie drogi?Panie! Tu masz cały wątek: akumulatory
2 sekundy szukania.
-
Panie! Tu masz cały
wątek:
akumulatory2 sekundy szukania.
Przyznam że teraz dałem d**y, nie wyspałem się i jakoś tak... nic mi się nie chce. W dodatku dojechałem do roboty, w przerwie idę pokręcić silnikiem i... zero... Ehhh znowu to samo i odpalanie od jakiegoś ziomka z samochodem.
A co do tematu to klemy na standartowe musze wymienić z tych cienkich i zamawiam ten:
Autocraft 45AhW sklepie na dziś mogłem mieć Centrę Plus 45/300 za 182zł na cienkie klemy, ale rok produkcji 2011 więc odpuściłem, dodatkowo czytałem trochę o tych centrach i niby nie warto, zdania sa podzielone (tyle że jak ktoś komentuje że aku jest takie super a używa go 3 miesiące... po 3 miesiącach każdy będzie super). Tą centrę którą mam teraz wytrzymała około 2/2.5 roku, pół roku temu już były problemy że nie mogłem radia słuchać 30minut bez włączonego silnika bo była kapa...
-
Tanio znalazłeś
Tylko jeszcze klemy za 10 pln i spokój na lata
-
Ciekawe ile jakiś tam Autocraft pożyje...
-
Ciekawe ile jakiś
tam Autocraft pożyje...Teraz nie ma dobrych marek jeśli chodzi o akumulatory
-
Moll i Bosch z tego co wiem trzymają się bardzo dobrze...ale nie o tym temat.