Subaru Justy GTI - Budowa mojej pierwszej rajdówki
-
Tak, ale myślę że
kolega pytał o przełożenia poszczególnych biegów. A one zostają bez zmian.No ale jak beda kly, to beda proste zeby wiec musza byc do nich zebatki do pary.
Druga sprawa, to jak juz jest robiony caly walek z prostymi zebami to mozna by po bozemu zrobic pierwszy bieg, bo jak dalej zostanie w takiej proporcji do drugiego jak w serii to ch*j nie robota -
No ale jak beda
kly, to beda proste zeby wiec musza byc do nich zebatki do pary.
Druga sprawa, to
jak juz jest robiony caly walek z prostymi zebami to mozna by po bozemu zrobic
pierwszy bieg, bo jak dalej zostanie w takiej proporcji do drugiego jak w serii to
ch*j nie robota
Skrzynia kłowa to nie znaczy że zęby muszą być proste, w takiej skrzyni nie ma synchronizatorów a są kły i to one właśnie załączają poszczególne biegi.
W skrzyni z Justy jest na tyle miejsca i taka konstrukcja że można tak właśnie kombinować jak tylko trafi do mnie to wszyscy zobaczą jak to jest rozwiązane.Erde w piątek mam być u niego to zapytam i dam ci znać co i jak.
Cytat kolegi z jednego forum
1. skrzynie mogą być na zebach helikalnych, pół helikalnych i prostych, niema to nic wspólnego z systemem przełączania biegów tylko z wytrzymałością i hałasem
2. przełączanie biegów może odbywać się z udziałem synchronizatora, dog-rings, albo bez jakiegokolwiek wspomagania przełączania (to raczej tylko w starych ciężarówkach)
3. System wybierania biegów - układ H, mechaniczna sekwencja, elektro-hydrauliczna sekwencja, ta ostatnia + elektroniczne sterowanie może być stosowany w zasadzie niezaleznie od pozostałych dwóch punktów. Są nawet systemy elektrohydraulicznej sekwencji do aut uicznych z helikalnymi biegami i synchronizacja (+ automatyczne sprzęgło)
-
Ale jaki ma sens robienie klowego mechanizmu, walka z biegami i do tego robic skosne zeby... Rozumiem, ze walek by zostawiac seryjny i do tego mechanizm zmiany przerabiac, ale komplet to po prostu marnotrawstwo kasy i czasu.
-
Ale jaki ma sens
robienie klowego mechanizmu, walka z biegami i do tego robic skosne zeby...
Rozumiem, ze walek by zostawiac seryjny i do tego mechanizm zmiany przerabiac, ale
komplet to po prostu marnotrawstwo kasy i czasu.Nie zęby zostają, będą tylko przerobione w tym miejscu gdzie zazębia się synchronizator i inne przesuwki, sens: każdy bieg będzie wchodził zawsze i to w dodatku bez sprzęgła
Koszt wraz z przełożeniem koło 2,2tys z czego same przełożenie 1,3tys.
Nie chce się kłócić bo nie jestem pewny co z tego wyjdzie, ale lubię eksperymentować i jak tylko będę miał to u siebie wtedy będziemy dalej polemizować i sami ocenicie czy warto było -
Jeżeli to zadziała to ja poprosze to samo u siebie..;) Jednak znajac ile takie klamoty kosztuja to .... boje sie o wytrzymałość tego zestawu. ;/ jednak czekam z niecierpliwością na pierwsze testy.
-
Wczoraj byłem u kolegi od skrzyni, jednak skrzyni nadal nie mam, ale na otarcie łez odebrałem koło pasowe a koło zamachowe też już gotowe tylko teraz musi zrobić otwory pod docisk
Teraz mogę dalej uzbrajać silnik pod EMU -
brakuje mi cycka pod klin
-
brakuje mi cycka
pod klinNie jest potrzebny
-
Doszły nowe graty dla Justynki
Musiałem się pochwalić.
Koło w całości z jednego kawałka materiału został tylko wieniec dla rozrusznika, z wagi zeszło 4kg
Tych klocków mam nadzieję że tak szybko nie spalę. -
W między czasie wpadło już EMU teraz strojenie.
Pilnie potrzebny zbiornik paliwa Justy/Swift 4x4Jedziemy w poniedziałek na strojenie i zobaczymy co wypluje
-
mam aluminiowy zbiornik paliwa ok 20litrów z pompą od GTi lub bez Myslę ze to lepsze rozwiązanie niż cieżki bak z dwiema pompami
-
Też nad tym myślałem ale brak miejsca, wał i tłumik na środku.
A w środku też nie bardzo. -
przecież to bardzo mały zbiornik , podstawa max 40x40cm , W bagażniku zmieści się bez najmiejszego problemu. Jedyny minus to prowadzenie przewodów , musiałby być trochę dłuższe . Mocowania to nie problem , bo są obejmy .
-
Jak masz klatkę w aucie i wrzucisz choćby jedno koło zapasowe, to nie ma opcji na żaden zbiornik w bagażniku. Chyba, że 2-litrowy
-
Jak masz klatkę w
aucie i wrzucisz choćby jedno koło zapasowe, to nie ma opcji na żaden zbiornik w
bagażniku. Chyba, że 2-litrowy
No właśnie głównie chodzi o ten zapas, a bez niego nie bardzo. -
Też nad tym
myślałem ale brak miejsca, wał i tłumik na środku.
A w środku też nie
bardzo.może zrób tak jak ma A.Bal https://www.facebook.com/atmrallyteam/info?tab=page_info
-
Muszę się pochwalić.
W końcu jest 5.0 i jest mega różnica w porównaniu do serii -
Komuś się już takie coś przytrafiło? Czy tylko ja taka psuja jestem?
-
mi kiedyś Sporo wahaczy w tych miejscach po prostu pęka.
-
Czyli nie tylko ja psuja jestem
No nic trzeba pomyśleć nad wzmocnieniem tego miejsca.
Ale chyba znalazlem przyczyne pęknięcia, tuleja w polibuszu się zatarla, nawet problem ją wyciągnąć tetaz.