[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
Masakra z tą rdzą w "Węgrach"
To ja się żalę, że mojego szamie ruda, ale Wy macie dużo większe problemy
A miałem kupić nowszego sedana i sobie co lepsze graty poprzekładać - ale widzę, że ciężko będzie do czegoś je przykręcić
-
Tylko ta pianka Ci
się z czasem przetrze od szorującej po niej półki.nie da rady, jest naprawdę mocna
Jak podniesiesz
auto to nawet ori sprężyna tak się zachowuje - po prostu wahacz odchyla się pod
znacznym kątemnie, tak jest jak stoi - identyko, aczkolwiek dowiedzialem się, że ta wymiana sprężyny nie mogła mieć wpływu na to, że gumka się wytarła, zleciłem, żeby mi je wymienili (dwie strony)
Tu masz tylne
tuleje
klikJa mam mk4 ;(
Dowiedziałem się, że mam mocno pęknięty kolektor wydechowy, niezbędne jest wypiaskowanie go i porządne zaspawanie (koszt 100-200zł). Jest możliwość skonstruowania kolektora 4-2-1 nieco 'sportowego', który miałby dodać ok 8-10kM, aczkolwiek jest to duży koszt, także pospawam ten co mam, może w dalekiej przyszłości pomyślę.
Mógłbym kupić używkę, ale nie dość, że jest jedna jedyna na allegro jak i wszędzie gdzie szukałem, to jeszcze nie mam pewności, że inna 20+ letnia część będzie dobra... -
A powiedz mi, na ile wycenili zrobienie tego sportowego kolektora wydechowego ?
-
A powiedz mi, na
ile wycenili zrobienie tego sportowego kolektora wydechowego ?Powiedzieli, że oni nie robią, ale gdybym chciał to mi dadzą namiary do kogoś, trzeba liczyć kase w setkach złotych, 4 może 8, ale poprawa jest bardzo duża podobnież.
Sprawdziłem w necie po firmach które się tym zajmują to 2 tysie trzeba daćBędę jeszcze tam dzisiaj po kolektor, to się zapytam i napiszę
Zamówiłem od razu uszczelkę kolektora wydechowego, tak przy okazji wymienie
a tutaj wygrzebałem jeszcze coś o kolektorze klik
Napisałem oczywiście na maila do tego pana, mam nadzieje, że coś się dowiem ciekawego -
nie, tak jest jak
stoi - identyko, aczkolwiek dowiedzialem się, że ta wymiana sprężyny nie mogła mieć
wpływu na to, że gumka się wytarła, zleciłem, żeby mi je wymienili (dwie strony)
Ja mam mk4 ;(Wg mnie ta guma jest taka sama w mk3 i mk4
Wg Intercarsu była stosowana od 1989 roku do końca, czyli od mk2 do mk5
W Intercarsie mają je po 36.64 zł za sztukę
-
Wg mnie ta guma
jest taka sama w mk3 i mk4
Wg Intercarsu była
stosowana od 1989 roku do końca, czyli od mk2 do mk5
W Intercarsie mają
je po 36.64 zł za sztukęto niedrogo - bo tam mechanik ma mi je zamowic wlasnie, licze tylko na to że po wstawieniu znowu się nie rozkraczą
Narobili mi ochoty na te kolektory wydechowy, 2 tysiące troche dużo, ale kusi : D
-
to niedrogo - bo
tam mechanik ma mi je zamowic wlasnie, licze tylko na to że po wstawieniu znowu się
nie rozkraczą
Narobili mi ochoty
na te kolektory wydechowy, 2 tysiące troche dużo, ale kusi : DKolektor fajna rzecz, ale najpierw zrób to mocowanie wahacza i te gumy
Kiedyś szwagier zmieniał w wahaczu samą tą tulejkę dużą - ile się naklął przy tym
Fajnie, że jakiś mechanik zgodził się tego podjąć, ale oni mają sprzęt
Jak już zrobią te gumy to przeżyją to auto
-
Jak już zrobią te
gumy to przeżyją to autoliczę na to
40zł za stronę mi powiedzieli, słowo sie rzekło ;> -
liczę na to
40zł za stronę mi
powiedzieli, słowo sie rzekło ;Z robocizną? Czy za same części?
-
Z robocizną? Czy za
same części?no jak, części to tak jak naisałeś po 36zł, za robociznę samą, czyli w sumie 150zł za wszystko
-
no jak, części to
tak jak naisałeś po 36zł, za robociznę samą, czyli w sumie 150zł za wszystkoTo i tak nieźle, bo to przesrana robota
Nawet jednego nowego wahacza byś nie kupił...
Ale przygotuj się, że mogą zadzwonić i powiedzieć, że pozostałe tuleje też będą do wymiany - szczególnie warto przyjrzeć się tej która mocuje zwrotnicę
-
To jest akurat sworzeń, nie tuleja
-
A zatem tak, koszt tłumik + montaż, demontaż kolektora + wymiana dwóch tulei - 900zł, drogo, ale liczę na efekty. Dodatkowo został mi kolektor, którego muszę na własną ręke zaspawać...
-
To jest akurat
sworzeń, nie tulejaPokaż mi sworzeń w tylnym wahaczu
Chyba nie doczytałeś o czym mowa
-
Zwracam honor, nie doczytałem
-
Zwracam honor, nie
doczytałemSpoko
@Rav - jakby trzeba było tuleje w tylnym wahaczu wymienić, to ta przy zwrotnicy jest taka sama jak ta tylna Sprawdzone ostatnio
Czyli komplet na jeden tylny wahacz to jedna duża poduszka wahacza i dwie małe tulejki
-
Spoko
@Rav - jakby trzeba
było tuleje w tylnym wahaczu wymienić, to ta przy zwrotnicy jest taka sama jak ta
tylna Sprawdzone ostatnio
Czyli komplet na
jeden tylny wahacz to jedna duża poduszka wahacza i dwie małe tulejkidzięki, ale to już nie moja broszka, przetarłem kolektor i oto pęknięcie:
dodatkowo w kolektorze jest ucięta śruba, czy cokolwiek tam było:
Miałby ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? -
Ja bym sugerował wymienić tylko te poduszki gumowe przy progach - nie powinny przysporzyć jakiś większych problemów.
Przy zwrotnicy tulejki nie co więcej oporów stawiają przy wymianie, nie idzie to tak łatwo jak przy wymianie poduszek.
Natomiast te wewnętrzne (te że tak powiem pod bagażnikiem) jak to nie konieczne to ich nie ruszaj, bo na 90% śruba się ukręci, a jak będziesz miał takie szczęście jak ja, to mimo że śruba urwana to tulejka jak siedziała tak będzie siedzieć .
Dodatkowo jest to śruba mimośrodowa jak dobrze pamiętam i na byle jaką lepiej tego nie zamieniać.U mnie było to tak zapieczone, że musiałem się naprawdę sporo nakombinować , żeby wybić śrubę, a następnie wyciągnąć tą zakichaną tulejkę wraz z wahaczem .
Tak więc jak mechanik się za to weźmie, to na pewno nie będzie już tak tanio jak w przypadku dwóch wyżej wspomnianych.
-
Następne 80zł za spawanie kolektora, śrubę mi wycięli i stwierdzili, że nie chce im się ani gwintować ani wspawać nowej, bo im się biznes nie opłaca, także odradzam warsztat ślusarski białołęcka 227.
Mechanik będzie musiał się martwić.
No i nowa uszczelka do kolektora (4 rury) za 40zł -
rozdarcie gumy to
norma jak tuleja zaczyna pracować na innym skoku, podczas wymiany należało rozkręcić
wahacz aby guma miała szanse zmienić swoje położenie o ile nie była już zapieczona.
Mocowanie do zrobienia ja w moim sedanie wymieniłem cała tylną podłużnice.
PozdroMożna kupić cały taki element i wspawać go od dołu tak jak np. belkę pod chłodnicą? Mógłbyś pokazać jakoś o który element dokładnie chodzi? A propos rdzy mam pytanie - bo u mnie po zimie wyskoczyły małe dziurki na belce pod chłodnicą - miał któryś z forumowiczów z tym problem i ma sens zaspawywać migomatem, czy szukać nówki belki? PS. Byłem ostatnio na szrocie w Radostowicach - 3 Swifty znalazłem , w tym dwa MK4 (jeden dopiero co przyjechał), drugi już stał na dachu innego auta - widać było jak miał obspawane byle jak przednie mocowania wahaczy) i jeden sedan 1,6 16V z automatem (japoniec) - w sumie to zauważalną korozję miał tylko w okolicach tylnego zderzaka. Ogólnie po trzech wizytach na tym złomowisku to mogę stwierdzić, że chyba najwięcej to MK4 stało:(. PS2. Co do tych gum tylnych wahaczy to ostatnio na all....o był zestaw na cały tył wszystkich gum i tulei bodaj za 125 zł.