[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
Myślę, że znając
zapał rav'a to już jutro będzie się chciał ścigać!Obawiam się, że masz rację : D
-
Zeby nie bylo
tragedii to musialaby byc taka jak w Civicu/Coltcie 1.3 (
KLIK ) i taka skrzynia powinna
byc seryjnie w samochodach o mocy ~60-75koni, a niewiadomo po co pchali do slabych
silnikow przelozenia jak w ~200 konnych autach. To mnie zawsze wkurzalo, zeby
wyprzedzic tira trzeba bylo robic redukcje albo do dwojki jak jechal 70-80km/h albo
do trojki, chociaz i ta byla koszmarnie dlugataki jest kaprys japończyków, ale można im to wybaczyć, bo spalanie wcale aż tak znacznie nie rośnie razem z obrotami, a i ładny dźwięk silnika możemy posłuchać częściej
-
Dokładnie, to akurat lubię u japońców. Chcesz jechać jak emeryt zapinasz 5 przy 60 i jedzie. Potrzebujesz mocy redukcja, but i do odcinki
-
Nie ma to jak odcinka o poranku
Jak do pracy jadę to praktykuję, 5 bieg 60 aż się nagrzeje a potem rura nawet jeżeli to tylko te 2-3 km -
Srednio wyobrazam sobie 60 na piatce, choc z poczatku tak robilem. Teraz na 60 tylko czworka. Ale ja mam litra to inaczej:P
-
Nie ma to jak
odcinka o poranku
Jak do pracy jadę
to praktykuję, 5 bieg 60 aż się nagrzeje a potem rura nawet jeżeli to tylko te 2-3
kmTo słabo, znam takiego agenta co twierdzi, że z rana niewazne czy -20C czy +15C diesela trzeba przeciągnąć 2 razy do odcięcia żeby się rozgrzał
-
Litrówką tak samo jeździłem, po prostu ja nie mam gdzie się rozpędzać i wyprzedzać
A jak tam autor tematu szalony ścigant, kogo objechał ostatnio ?:) -
Wydaje mi się, że ekonomiczniej właśnie na 4 będzie... Przy 60 jest ~2200obrotów, a na 5 poniżej 2tysięcy - to nie jest zbyt zdrowe
-
równo 2 tysie są przy 60 na skrzyni GTi, jak jedziesz równo to nic się nie dzieje, jakby zacząć rozpędzać się na 5 biegu no to wtedy jest źle.
-
równo 2 tysie są
przy 60 na skrzyni GTiTrue story bro
-
Wydaje mi się, że
ekonomiczniej właśnie na 4 będzie... Przy 60 jest ~2200obrotów, a na 5 poniżej
2tysięcy - to nie jest zbyt zdrowezdrowe nie zdrowe o silnik nie ma się co martwić, litrówka 400zł, a szansa że się rozwali od jazdy na 2tys obr znikoma, ale tak czy siak masz rację, że lepsze 2200 niż 2000 - to nie diesel
Inna sprawa, że ja kiedy jadę 60km/h ze stałą prędkością i nie zamierzam jej zmieniać to i tak wrzucam 5 bieg, chyba że jadę z klientami, bo piątka wyje przy tej prędkości, a muzyki nie rozgłoszę za bardzo
znowu spalanie jakby wróciło do normy patrząc, że już na baku przejechałem 400km , a kreska paliwa jest z cm nad najniższą kreską (paliwo jeszcze na min. 200km, a przy wyjeżdżeniu 600km na baku spalanie wychodzi 6,4l/100km), ale to paliwo z auchan za 5,39zł/l, ten test ma sprawdzić, czy jak zatankuje np shella v-power, to faktycznie zmieni coś w mocy lub zmniejszy spalanie
-
zdrowe nie zdrowe o
silnik nie ma się co martwić, litrówka 400złI z tego powodu mam o niego nie dbać? Dziwne rozumowanie, 4 stówy to nie są małe pieniądze - to raz. Dwa, wolę raczej dbać o ten silnik. 185k przebiegu i nie wie co to chociażby branie oleju... Od wymiany do wymiany bez żadnych dolewek póki co, nic się z nim nie dzieje. Jak coś się zacznie dziać to wpada motor z GTI i tyle. Póki jest w dobrym stanie zostaje. A zmniejszanie spalanie przy 6,4L? Daj spokój
-
I z tego powodu mam
o niego nie dbać? Dziwne rozumowanie, 4 stówy to nie są małe pieniądze - to raz.
Dwa, wolę raczej dbać o ten silnik. 185k przebiegu i nie wie co to chociażby branie
oleju... Od wymiany do wymiany bez żadnych dolewek póki co, nic się z nim nie
dzieje. Jak coś się zacznie dziać to wpada motor z GTI i tyle. Póki jest w dobrym
stanie zostaje. A zmniejszanie spalanie przy 6,4L? Daj spokójMiałem na myśli, że szansa, że coś się stanie z silnikiem od jazdy przy 2tys obr (czyli tak naprawdę normalnej jazdy, bo wiele osób to praktykuje i nic im sie nie dzieje) - jest bardzo bardzo mała
Zmniejszenie od 6,4l? Jak wlałem ten cały ceramizer, gdzie nie mogłem przekroczyć 2700obr spalanie mi wyszło 5,3l a na baku przejechałem ponad 700km (150-200km poza obszarem zabudowanym)
-
Jak ja uwielbiam
jak ktoś dodaje kilka postów jeden pod drugim zamiast na wszystko w jednym
odpowiedziećnununu jak dam w jednym poscie to nie bedzie wiadomo do czego sie odnosilem
pozatym nie wszyscy uzyszkodnicy uzywaja trybu blatJak się nie mylę to
chyba nawet regulamin coś o tym mówi, może zacząć to egzekwować?wiesz jakos mi to nigdy nie przeszkadzalo i innym moderatorom tego kacika tez nie
ponadto nie ma nic takiego ani w regulaminie forum
ani tym bardziej w zasadach kacika -
ale to paliwo z auchan za 5,39zł/l, ten
test ma sprawdzić, czy jak zatankuje np shella v-power, to faktycznie zmieni coś w
mocy lub zmniejszy spalanienic ci to nie da
aby tak sprawdzic to musialbys miec odcinek testowy
ujme to inaczej
aftermarketowa stacja paliwko tansze i wyjazd na trase 400km na zbiorniku
markowa stacja 80% trasa czesc miasto i 330 na zbiorniku
i jeszcze jeden test
markowa stacja trasa ale z i 290km na zbiorniku -
nic ci to nie da
aby tak sprawdzic
to musialbys miec odcinek testowy
ujme to inaczej
aftermarketowa
stacja paliwko tansze i wyjazd na trase 400km na zbiorniku
markowa stacja
80% trasa czesc miasto i 330 na zbiorniku
i jeszcze jeden
test
markowa stacja
trasa ale z i 290km na zbiornikuw auchan jest najtańsze paliwo niż w jakiejkolwiek innej stacji, jest mega tanie, dlatego tam tankuje, ale niektorzy psioczą, że na lepszym dalej zajade i wiecej mocy bedzie, dlatego chce sprawdzić, a trasy zawsze robie podobne i zawsze tyle samo mi pali, czyli tą granicę 6,3-6,5l, także wynik będzie dosc wiarygodny - jak można robić 330km na zbiorniku! tak swojego katowałem na trasie i spalił tyle co w mieście czyli 6,35l, nie wiem co musialbym zrobić, żeby spalanie wyszlo nawet te 8l, chyba non stop na dwójce...
-
jak można robić
330km na zbiorniku! tak swojego katowałem na trasie i spalił tyle co w mieście czyli
6,35l, nie wiem co musialbym zrobić, żeby spalanie wyszlo nawet te 8l, chyba non
stop na dwójce...Zimą przy wariactwach na parkingach no problemo Golf normalnie mi pali zimą ok 8-8,5 w tym roku jak szalałem non stop na parkingach spalanie wyszło 11,3
-
jak można robić
330km na zbiorniku! tak swojego katowałem na trasie i spalił tyle co w mieście czyli
6,35l, nie wiem co musialbym zrobić, żeby spalanie wyszlo nawet te 8l, chyba non
stop na dwójce...Da się da się mi w tym roku na trasie Pruszków - Bytom - Kraków spalił ponad 7,5 litra/100 km a po mieście mi pali w okolicach 6.0 No ale jak się jedzie litrówka non stop z pedałem w podłodze 140 km/h z nartami na dachu to tak się niestety kończy
-
w auchan jest
najtańsze paliwo niż w jakiejkolwiek innej stacji, jest mega tanie, dlatego tam
tankuje, ale niektorzy psioczą, że na lepszym dalej zajade i wiecej mocy bedzie,
dlatego chce sprawdzić, a trasy zawsze robie podobne i zawsze tyle samo mi pali,
czyli tą granicę 6,3-6,5l, także wynik będzie dosc wiarygodny - jak można robić
stop na dwójce...Czy z Auchan, czy z Carrefoura to i tak paliwo z Orlenu, tylko marża niższa - market zarabia na czymś innym
A teraz Carrefour i Auchan chcą stawiać stacje nawet przy drogach krajowych
P.S. Jaka cena na Auchan ostatnio?
Chyba się przerzucę na Auchan, bo na Neste (wykupionym już przez Orlen) wcale tanio już nie jest - dziś 5,57
-
Czy z Auchan, czy z
Carrefoura to i tak paliwo z Orlenu, tylko marża niższa - market zarabia na czymś
innym
A teraz Carrefour i
Auchan chcą stawiać stacje nawet przy drogach krajowych
P.S. Jaka cena na
Auchan ostatnio?
Chyba się przerzucę
na Auchan, bo na Neste (wykupionym już przez Orlen) wcale tanio już nie jest - dziś
5,575,39zł