[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
Nie trzeba aż tak kaleczyć maski aby zrobić zimny dolot, spod nadkola da się zrobić.
-
Nie trzeba aż tak
kaleczyć maski aby zrobić zimny dolot, spod nadkola da się zrobić.A tam zaraz kaleczyć, można jakiś VT zrobić, żeby sprawdzić jak to by wyglądało
-
Po dłuższej przerwie auto w pełni gotowe do jazdy, nowości, tych które nie będzie widać na zdjęciach niżej to nowe amory koni, nowe piasty z tyłu i śruby z przodu.
Tak to wygląda pod maską, te niedoskonałości o których wspomniałem wcześniej to głównie umiejscowienie filtra, który opierając się o blachę - wyciera się:
Auto stoi na odświeżonych felgach 13/6.5 oz msw, nowych oponach Yokohama A539 175/50R13 72V, zainwestowałem też w oryginalne nakrętki D1 SPEC:
No i audio w pełni sprawne, w przyszłości pomyśle nad wymianą rainbowów z przodu, bo przy większych decybelach zaczynają przeraźliwie trzeszczeć.
-
Jak dla mnie ta felga i na dodatek w tak małym rozmiarze to pomyłka w Swifcie.
-
Hehe, ale maciupkie te kółka Duża lepiej zwija się na starcie niż na 14 calach ?
-
Hehe, ale maciupkie
te kółka Duża lepiej zwija się na starcie niż na 14 calach ?Teraz właśnie je testowałem, rondo radosława przy arkadii na środkowym pasie przy 80km/h na pelnym gazie - mega stabilność i poczucie pewności, oponki bardzo dobrze trzymają na suchym.
Natomiast jeśli chodzi o start to nie ma co porównywać 14 i 13, bo niebo a ziemia, ze wskazaniem na 13, nie dość, że przy tej szerokości opona przy starcie na buksuje jak głupia, to czuć moc auta, która się dużo poprawiła. No generalnie teraz, kiedy wszystko sprawne i porobione to jazda Suzuki to przyjemność (o ile nie ma dziur)Jak dla mnie ta
felga i na dodatek w tak małym rozmiarze to pomyłka w Swifcie.Kwestia gustu, nie pierwszą taką opinie słyszałem, mi się podoba, jest troche inaczej - tyle na temat wzoru felgi, jeśli chodzi o rozmiar - idealny, miałem wąskie 13, wszystkie 14 i niskie 15, przy tych nie tylko czuje się pewnie, to wiem, że zawieszenie nie dostaje kopa przez za duże koło, no i mocy nie traci...
Moje perełki:
-
jeśli chodzi o rozmiar - idealny, miałem wąskie 13, wszystkie 14 i
niskie 15, przy tych nie tylko czuje się pewnie, to wiem, że zawieszenie nie dostaje
kopa przez za duże koło, no i mocy nie traci...Hehe, śmiesznie, bo ja właśnie mam odwrotnie.
Na 13" czuję dużą stratę mocy, a na 14" jest o niebo lepiej (gorsze przyśpieszenie, ciężej się dobujać do v-max). No i na 14" się tak nie kładzie w zakrętach...
A no i na 13" jak muszę depnąć po heblach na mokrej to jadę jak po lodzie. -
brakuje ci 2 śrub przy filtrze powietrza xD
-
Ładnie siedzi ale wygląda troche jak melex
-
brakuje ci 2 śrub
przy filtrze powietrza xDJak nie czterech, no robota jeszcze niedokończona w 100%
-
Jak nie czterech,
no robota jeszcze niedokończona w 100%Przyłap na trytytki
-
Suzuki twardziel
-
Suzuki twardziel
To Twoją Kijankę ciągnie?
-
To Twoją Kijankę
ciągnie?A jak! 80km do Plastka
-
Dzisiaj kilkugodzinna praca nad dolotem zimnego powietrza - zakończona.
Jedyna moja wątpliwość, to czy powinienem założyć w którymś miejscu dodatkowy filtr w postaci np siatki, żeby przypadkiem jakieś kamyki się nie dostawały przez tą rurę do komory silnika - pomimo tego, że rura jest powyginana i w jednym miejscu nawet pionowa do ziemi.Postęp pracy:
Nie zrobiłem ostatniej fotki z zamontowaną zaślepką, ale wszystko ładnie się zgrywa, pora na testy
-
Efekt pracy jest taki, że po dużych katach nic się nie obsunęło, nic urwało, a lewa strona komory silnika jest chłodna, kiedy ze środkowej i prawej części bucha ciepłem
Tak na szybko chciałem coś nagrać, ale w nocy zrobię powtórkę, dzień nie służy od takich wygłupów
https://www.youtube.com/watch?v=a6oQYkjW9BE
Opony 13' 200 i więcej następnym razem, bo czuje, że chce dalej iść -
Cokolwiek jest na tych fotkach to gratuluję
Masz najdłużej ładujące się foty na forum, więc ostatnio nie oglądam -
Przy tych oponach co masz przekłamanie na prędkościomierzu, to ok 7,7% względem seryjnego rozmiaru kół - spoooro więc zawyża Ci prędkościomierz.
GPS będzie tu odpowiedzią ile faktycznie pójdzie -
Cokolwiek jest na
tych fotkach to gratuluję
Masz najdłużej
ładujące się foty na forum, więc ostatnio nie oglądamTo musze zmienić hosta ; d
Przy tych oponach
co masz przekłamanie na prędkościomierzu, to ok 7,7% względem seryjnego rozmiaru kół- spoooro więc zawyża Ci prędkościomierz.
GPS będzie tu
odpowiedzią ile faktycznie pójdzie
Kiedys na to patrzylem, ile jest przeklamanie, ile mniej, ile wiecej, teraz juz na to nie patrzę, bo tak naprawdę każdemu przeklamują i każdemu podobnie, u mnie w tej chwili przeklamanie przy prędkości 140km/h sięga (tylko) 10km/h w górę, także nie jest źle, na felgach 14' jeszcze bez żadnych ulepszeń testowałem vmax i leciał równiutko 195km/h, 210 wg licznika, także teraz powinno być co najmniej tyle samo
- spoooro więc zawyża Ci prędkościomierz.
-
Rafał naprawdę szacun za robotę! Fajnie Ci to wyszło.