[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
Przede wszystkim to szukaj aku z lewym plusem oznaczanym jako L+
-
Przede wszystkim to
szukaj aku z lewym plusem oznaczanym jako L+Dlaczego tak? Co za różnica, jak położe akumulator?
Efekt wczorajszej godzinnej pracy:
Może być problem z wyliczeniem litrażu, ale coś się na pewno wymyśli, podejrzewam ~40l, ale mogę sztucznie zmniejszyć w razie potrzeby
Całość zanim zostanie wycięta i wyrównana dostanie jeszcze dwie warstwy żywicy, idealnie pasuje do dziury od koła, na to pójdzie płyta MDF wycięta na wzór bagażnika (wzór wezmę z ceraty od kanapy), w płytkę będą wkomponowane dwa wzmacniacze + sub, dodatkowo białe oświetlenie, nabrałem troche doświadczenia i mam ochotę się z tym pobawić.Na odlew zeszło 1,5l żywicy, pójdzie jeszcze 1-2l, żeby było pancerne, oczywiście całość z włóknem szklanym najgrubszym dostępnym.
-
Dlaczego tak? Co za
różnica, jak położe akumulator?nie sięgną ci przewody z klemami
-
nie sięgną ci
przewody z klemamisięgną, dzisiaj testowane
-
sięgną, dzisiaj
testowaneJak chcesz, ja szukam z lewym plusem
-
Jak chcesz, ja
szukam z lewym plusem60Ah od kia wsadzałem, pasuje idealnie i jest jeszcze miejsce
-
nie sięgną ci
przewody z klemamiBzdura! Ja też mam "niewłaściwy" i wszystko sięga.
-
Bzdura! Ja też
mam "niewłaściwy" i wszystko sięga.też miałem bez klem na standardzie i 64Ah od Centry wchodzi, bo facet nie miał tej z lewym plusem Więc - Adamo, nie sprawdzałeś, nie siej herezji Z resztą i tak Rav zmienia i przewody i klemy idą też do wyrzutki ...
Może być problem z
wyliczeniem litrażu, ale coś się na pewno wymyśli, podejrzewam ~40l, ale mogę
sztucznie zmniejszyć w razie potrzebyniby skąd te 40l ma tam wyjść ? jak będzie 20 ( bo rozumiem że to boczek ma być ), to będzie koksik
Ja mam 16l nie wychodzące zbytnio na bagażnikCałość zanim
zostanie wycięta i wyrównana dostanie jeszcze dwie warstwy żywicy, idealnie pasuje
do dziury od koła,to sub idzie w koło ? eeee to szkoda pracy
na to pójdzie płyta MDF wycięta na wzór bagażnika (wzór wezmę z
ceraty od kanapy), w płytkę będą wkomponowane dwa wzmacniacze + sub, dodatkowo białe
oświetlenie, nabrałem troche doświadczenia i mam ochotę się z tym pobawić.zobaczymy jak to Ci wyjdzie
-
Doszła druga warstwa na formę bagażnika, wraz z włóknem szklanym oczywiście, trzecia warstwa będzie już bez włókna, sama żywica nałożona pędzelkiem. Oczywiuście wnętrze zostanie wyłożone w końcowym etapie jakimś materiałem - nie wiem jeszcze czy mogę to zrobić pianką, matą czy może czymś innym - poczytam podpatrzę, chyba że ktoś wie (?)
No i wracając do kieszonki zalepiłem też przy miejscu gdzie wchodzi głośnik:
Nie wiem jeszcze jak przymocuje kieszonkę do boczka, pewnie będzie niezła rzeźba wkrętami klejem itp, a może jest jakiś inny prosty sposób? -
niby skąd te 40l ma
tam wyjść ? jak będzie 20 ( bo rozumiem że to boczek ma być ), to będzie koksikNo widzialem w sklepie skrzynie litrażowe i to co ja robie będzie większe od tych 20-stek co widziałem
to sub idzie w koło
? eeee to szkoda pracy
zobaczymy jak to Ci
wyjdzieNo a gdzie myślałeś? sub w koło, a po bokach wzmacniacze, to chyba najrozsądniejsza opcja, jeszcze miejsce będzie w bagażniku
Podobno sub najgorzej gra do góry, nie dowiadywałem się czy to prawda, ale w razie czego tak uformuje wszystko, żeby grał w taką stronę, w którą zagra najlepiej
-
Ja przed nałożeniem żywicy zrobiłem od razu mocowania, tzn wywierciłem otwory, przełożyłem przez nie śruby i już potem przykręcałem je w boczkach.
Teraz to nie wiem jak na to zaradzić, od razu nad tym myślałem, bo też nie chciałem niszczyć niczego potem..
-
Ja przed nałożeniem
żywicy zrobiłem od razu mocowania, tzn wywierciłem otwory, przełożyłem przez nie
śruby i już potem przykręcałem je w boczkach.
Teraz to nie wiem
jak na to zaradzić, od razu nad tym myślałem, bo też nie chciałem niszczyć niczego
potem..To podsunales mi pomysł, zetre 2- 3 mm w kilku miejscach, wstawie blaszki z otworem na wkret i zaleje cieniutka warstwą zywicy, jest bardzo mocna a jak zrobie okolo 5 mocowan to bedzie trzymac. Albo nie blaszki, tylko sruby i tez pozniej malym pedzelkiem żywicą ozalepiam, zeby sie trzymały, to bedzie jak u Ciebie tylko od tylu robione, leroy merlin - dzial z.wkretami i cos wejdzie do glowy
Z niedalekich planów, zaraz po skonczeniu audio mam zamiar zamowic kolektor wydechowy rzecz jasna na zamówienie, równocześnie glowice czeka planowanie, a otwory w silniku do ktorych dochodzi kolektor wyszlifowanie
-
-
http://allegro.pl/moll-m3-plus-k2-44-45-46-ah-420a-p-test-adac-nr-1-i3518517881.html
http://allegro.pl/akumulator-bosch-silver-s4-s4001-45-44ah-440a-p-i3630540060.html
http://allegro.pl/moll-kamina-start-45-44-ah-360a-p-test-adac-nr-1-i3500983559.htmlMoll mi sie bardzo podoba, lepiej wiekszy czy ten mniejszy?
Aktualnie jest 35 ah
-
już Ci mówiłem jaki aku kupic.. Forse 45AH w którym można dolewać wody destylowanej! aku ma u mnie rok , dobrze naładowane gra na muzyce 3h , ewentualnie jeździłem kompletnie bez ładowania ( alternator się nie wzbudzał ) 80km , 10 odpaleń , cały czas na światłach + muzyka z tym że ja mam solidny alternator który dobrze ładuje akumulator
-
Oczywiuście wnętrze zostanie
wyłożone w końcowym etapie jakimś materiałem - nie wiem jeszcze czy mogę to zrobić
pianką, matą czy może czymś innym - poczytam podpatrzę, chyba że ktoś wie (?)jak dasz radę wejdź na SCA ( strefę car audio ) i zobacz w waszych instalacjach temat Sinoof mydło i powidło - tam masz trochę odpowiedzi na co i jak z resztą jak poszukasz na forum to znajdziesz dużo więcej how to
No widzialem w
sklepie skrzynie litrażowe i to co ja robie będzie większe od tych 20-stek co
widziałemzmierz wymiarowo ( wysokość, szerokość, długość ) to koło to Ci policzę mniej więcej ile będzie litrów
No a gdzie
myślałeś? sub w koło, a po bokach wzmacniacze, to chyba najrozsądniejsza opcja,
jeszcze miejsce będzie w bagażnikuja mam miejsce na dojazdów-kę ( i tak muszę kupić bo 13" to lipa, a 14" czy 15" to dużo miejsca zajmuje ), do tego zabudowę i sub w boczku, no i miejsce na 3 skrzynki browara, lub 2 skrzynki i torba podróżna
Podobno sub
najgorzej gra do góry, nie dowiadywałem się czy to prawda, ale w razie czego tak
uformuje wszystko, żeby grał w taką stronę, w którą zagra najlepiejnie to że gra, gorzej go zgrać z przodem.
już Ci mówiłem jaki
aku kupic.. Forse 45AH w którym można dolewać wody destylowanej! aku ma u mnie rok ,
dobrze naładowane gra na muzyce 3h , ewentualnie jeździłem kompletnie bez ładowania
( alternator się nie wzbudzał ) 80km , 10 odpaleń , cały czas na światłach + muzyka
z tym że ja mam solidny alternator który dobrze ładuje akumulatoro niczym to nie świadczy niech potrzyma jeszcze tak 3 lata to pogadamy
Chociaż słyszałem niezłe opinie o tych aku, ja wybrałem Centrę i nie żałuję ( choć teraz dużo osób na nie narzeka ... ) -
zmierz wymiarowo (
wysokość, szerokość, długość ) to koło to Ci policzę mniej więcej ile będzie litrówJa mam maturę
Bardziej chodziło mi o to, że dokładnie tego nie wyliczęja mam miejsce na
dojazdów-kę ( i tak muszę kupić bo 13" to lipa, a 14" czy 15" to dużo miejsca
zajmuje ), do tego zabudowę i sub w boczku, no i miejsce na 3 skrzynki browara, lub
2 skrzynki i torba podróżnaJa nie potrzebuje dojazdówki, chyba że na dalszy wyjazd - wtedy włożę w razie potrzeby, początkowo myślałem żeby wstawić dwa suby po lewej i prawej, ale skoro idzie jeden, to chce żeby był centralnie po środku, a miejsca w bagażniku nie potrzebuje, od miejsca mam drugie auto, w który sam bagażnik zmieszcze pół swifta
-
Nie sieję herezji, widocznie moje przewody są za krótkie
Zresztą lepiej mieć plusową klemę w miejscu gdzie maska idzie wyżej, nie każde aku ma klapkę na plusową klemę - jak dotknie do maski będzie armagiedon
-
http://allegro.pl/moll-m3-plus-k2-44-45-46-ah-420a-p-test-adac-nr-1-i3518517881.html
http://allegro.pl/akumulator-bosch-silver-s4-s4001-45-44ah-440a-p-i3630540060.html
http://allegro.pl/moll-kamina-start-45-44-ah-360a-p-test-adac-nr-1-i3500983559.htmlTen Bosch będzie lux, dzięki za link - Marki to ode mnie 10 km
Prawy plus co prawda, ale za tą cenę pokombinuję
-
to zależy jaki się trafi. Miałem futurę 47AH i w rok się skończyła..