[Moje auto] Suzuki Swift GLX 1.0 MK4 '98r
-
Widzę, że nie
chcesz poczuć pełnych możliwości tego autka...Rakietą i tak nie będzie nawet na 13. Jeśli faktycznie odczuję sporą różnicę w osiągach (na początku listopada zakładam zimówki bo te letnie są w kiepskim stanie) to wlecą mniejsze koła.
-
E tam nie gadaj, ja
widziałem różnice na 13" po przejściu z opony 155 na 185 więc różnica musi być,
zwłaszcza przy mniejszej mocyTylko, że ja przeszedłem z opony 155/70 R13 na 165/60 R14...
-
No ale to i tak, ja po kolei przesiadałem się z 165/175/185 i nagle coś ciężko zaczęło być nawet dla GTi
-
No ale to i tak, ja
po kolei przesiadałem się z 165/175/185 i nagle coś ciężko zaczęło być nawet dla GTiBo u ciebie oprócz oporów toczenia o asfalt dochodzą opory toczenia o karoserie
-
Bo u ciebie oprócz
oporów toczenia o asfalt dochodzą opory toczenia o karoserie -
E tam, ledwo co opona o nadkole mizia
-
165 w GTi?
-
Na stalowej feldze siedzi opona 165/60 bądź 65, foto strzelić ?:P
-
Teraz nawet fajnie
wygląda. Tylko te felgi psują całość... Za masywne jak na Swifta.Felgi to akurat najlepszy element wyglądu tego Swifta.
Jak jest ładne koło to każde auto wygląda lepiej
Wyobrażasz sobie, żeby teraz kolega jeździł róshofffym Swiftem na standardowym kółku 155/70R13?
-
Nie widzę różnicy
między 13", a 14". Znaczy się przy hamowaniu jest znaczna...Też jak hamujesz na szerszej 14" totak jakbyś miał ABS? Mi nawet się nie chcą koła blokować na suchym asfalcie
-
E tam nie gadaj, ja
widziałem różnice na 13" po przejściu z opony 155 na 185 więc różnica musi być,
zwłaszcza przy mniejszej mocyJa też zauważyłem spore zamulenie po przejściu na identyczny rozmiar
Chyba na miesiąc przed zmianą na zimówki założę sobie komplet letnich 13", który leży na dorżnięcie
-
Rakietą i tak nie
będzie nawet na 13. Jeśli faktycznie odczuję sporą różnicę w osiągach (na początku
listopada zakładam zimówki bo te letnie są w kiepskim stanie) to wlecą mniejsze
koła.Odczujesz różnicę na pewno w dynamice, ale przyczepność też spadnie drastycznie - szczególnie na dohamowaniach na mokrym
Także jeżeli jeszcze nie jeździłeś na wąskiej 13", to uważaj
-
Tez wiele zależy od opon ja na swoje 13" zarzuciłem goodyear duragrip 155/70, miałem parę razy okazję naglę hamować z prędkości około 130 w trakcie silnego deszczu, zero jakiegokolwiek poślizgu.
-
Wyobrażasz sobie,
żeby teraz kolega jeździł róshofffym Swiftem na standardowym kółku 155/70R13?Gdzie on jest różowy... Kod lakieru mówi Salvia Red. Zdjęcia, jak to zdjęcia - to:
http://wstaw.org/m/2012/08/03/P8011739.jpg chyba najlepiej oddaje realny kolor tego samochodu. Co do felg to już kompletnie zmieszany jestem. -
Też jak hamujesz na
szerszej 14" totak jakbyś miał ABS? Mi nawet się nie chcą koła blokować na suchym
asfalcieMi się jeszcze nigdy nie udało zablokować kół przy hamowaniu... Na żadnej oponie.
-
Co do felg to już kompletnie zmieszany jestem.
Brzydkie! Zmieniaj!
-
Rakietą i tak nie
będzie nawet na 13. Jeśli faktycznie odczuję sporą różnicę w osiągach (na początku
listopada zakładam zimówki bo te letnie są w kiepskim stanie) to wlecą mniejsze
koła.wielkiej różnicy nie poczujesz, aczkolwiek 15" to za dużo, posadzisz 4 osoby to przy szerokiej oponie bedzie obcierał tył, co dopiero przy 5os.
Spalanie, koszty opon, osiągi - nie ma sensu, max 14" poza tym tak jak Plastek gdzieś tam wspomniał, za duze felgi w swifcie powodują efekt kozy ; d
Ja mam 15" i będę od nich uciekał do 14", są najrozsądniejsze, chyba że komuś nie zależy na wyglądzie to 13" -
Też jak hamujesz na szerszej 14" totak jakbyś miał ABS? Mi nawet się nie chcą koła blokować na suchym asfalcie
U mnie przy 195/50/15 przód staje na asfacie, tył nie, chyba, że na ręcznym
Aczkolwiem staram się hamować bez poślizgu, bo to wydajniejsze hamowanie -
Tez wiele zależy od
opon ja na swoje 13" zarzuciłem goodyear duragrip 155/70, miałem parę razy okazję
naglę hamować z prędkości około 130 w trakcie silnego deszczu, zero jakiegokolwiek
poślizgu.Bo hamulce słabiutkie
-
@rav52v
Jeździło się w 5 i nie obcierało, a przynajmniej sobie nie przypominam . Jest to mało ekonomiczne i rozsądne - fakt, ale czy wszystko w życiu takie być musi? Ja już sobie wyobrażam mojego Świstaka z -30mm i Advanami z Allegro...