[moje auto] Suzuki Swift GS '95 by xq92x
-
Wspominane nalepki (ciąg dalszy)
-
Od soboty(23.06.2012) tak oto prezentuje się moja podłoga.
Uznałem, że jak przy siedemnastoletnim Swifcie to nie ma się za bardzo czego wstydzić
Z przodu, "przy nogach" w sobotę właśnie było spawane, bo nie było co ratować w tych punktach i chciałem przed konserwacją zrobić takie rzeczy, żeby nie grzebać dwa razy, potem wszystkie miejsca z jakimkolwiek śladem korozji wyczyściłem i zabezpieczyłem dwiema lub gdzieniegdzie trzema warstwami.
Poza spawanym była to jedynie powierzchowna korozja, np. w miejscu wspawywania progów. -
Z racji, że troszkę chcę poprawić hamowanie, czytałem co nieco na forum i zastanawiam się nad częściami...
Na przód dałbym tarcze SpeedMax - jak tu: Tarcze
Do tarcz dorzuciłbym klocki Ferodo - jak tu: Klocki
Byłyby dobre?Mam problem z tyłem, co tam dać - obecnie tył hamuje nierówno, prawe koło lepiej niż lewe.
Co byście polecali na tył??I jeszcze jedno jakie parametry/rozmiary mają odpowietrzniki przy Swifcie?
Liczę na wsparcie
-
wiem ze te speedmaxy sa dobre tylko nie wiem czy przypadkiem wymiary nie beda pasowaly
-
Wczoraj założyłem speedmaxy z linku podanego wyżej, także wszystko pasuje
-
W ubiegłym tygodniu skompletowałem wreszcie hamulce i ruszyłem
Założyłem tarcze SpeedMax i klocki Ferodo Premier.
Wszystko się teraz zgrywa ze sobą -
A dziś w Swifcie wylądował nowy reduktor/parownik gazu Tomasetto AT-07
-
i jak tarcze jakas roznica?:P
-
KonradSwift ma je dłużej, ja narazie spasowuje klocki z tarczami, ale jest dobrze
-
Tylko pamiętaj, żeby ich nie katować na razie...
-
Wiem, wiem
Ostatnio miałem trochę jeżdżenia do pracy to pamiętałem, żeby prędzej zwalniać i hamować tylko troszkę i wydaje mi się, że mam ciut zapowietrzony układ po wymianie (nie odpowietrzałem - a trzeba?)
I jeszcze bym was gorąco prosił o to, że jeśli ktoś wie jakie odpowietrzniki są w Swiftach to żeby podesłał gdzieś dane na ich temat, stare już zjechane -
jak odkrecales ten koreczek z olejem od kolckow to musisz jak wciskasz pedal hamulca to jest odrazu twardy czy po jakims czasie?
-
Powiem tak, wciskałem tłoczek przy pomocy klucza rokręcanego, podobnego do tego tylko, że nowszego, ale zasada działania ta sama.
http://allegro.pl/stary-klucz-rozkrecany-i2508958647.htmlPierwszy raz po wymianie pedał był miękki, normalne, potem już ok.
Teraz pedał jest dość twardy, ale nigdy nie wchodził do końca, a teraz mogę wcisnąć na maxa.
Myślę, że odpowietrzenie pomoże -
Zdecydowanie układ do odpowietrzenia.
-
tez tak mysle
-
Dzięki temu mogłem łagodnie hamować przez pierwsze kilometry ;D
-
Dzięki temu mogłem
łagodnie hamować przez pierwsze kilometry ;Dale masz wiecej roboty bys zrobil za 1 razem wszystko i bylo by git
-
E tam
Czego się nie robi dla Swifta
Wymiana akumulatora, klocków, tarcz, wahacza, parownika od gazu, czyszczenie, pucowanie... Mała polerka felg i ludzie łby odwracają za nim -
E tam
Czego się nie robi
dla Swifta
Wymiana
akumulatora, klocków, tarcz, wahacza, parownika od gazu, czyszczenie, pucowanie...
Mała polerka felg i ludzie łby odwracają za nimNo i takie podejście rozumiem!
-
Miałem plan, żeby go zmienić na Civic'a VI generacji, ale mam zbyt mało kasy
Ale wystarczająco, żeby zadbać odpowiednio o Swifta
Blachy stosunkowo dobre jak na Swifta, silnik super, nie trzeba mu lać oleju poza wymianami, gaz jest, więc oszczędnie... Jeszcze nim pojeżdże co najmniej rok lub dwa
9 sierpnia minie rok od kupna i był to bardzo dobry rok