[moje auto] Manuel, auto z klasą :-)
-
ja tk rozumuję
każdy rozumuje i interpretuje inaczej, od tego jest forum.
wkurzają mnie
ludzie ktorzy mówią: "jak cie nie stać na benzynę to nie jeździj samochodem. gaz to
wielkie zło". lub krytyki pod kątem audio w aucie bo ktoś się wypowie ze mu dobrze
gra.jeśli ktoś daje temat swojego auta, musi liczyć się z krytyką, czy tego chce, czy też nie ... że ktoś Cię wnerwia, to nie czytaj jego postów i po sprawie ... skoro tak bardzo Cię to irytuje.
-
jeśli ktoś daje
temat swojego auta, musi liczyć się z krytyką, czy tego chce, czy też nie ... że
ktoś Cię wnerwia, to nie czytaj jego postów i po sprawie ... skoro tak bardzo Cię to
irytuje.Prawda jest taka, że żyjemy w chorym kraju, w którym ceny mamy z bogatych krajów europejskich a zarobki z dalekiego wschodu. Sam długo byłem wielkim przeciwnikiem gazu, ale to co się dzieje na stacjach jest po prostu chore więc skoro można płacić za jazdę połowe tego co normalnie a przy tym nie zajeżdżać silnika to czemu tego nie robić? Uczepiliście się swifta a to zwykły miejski tani samochód, więc gaz tu nie jest jakąś profanacją czy czymś w tym stylu, lepiej może przyczepcie się "bogoli" którzy jeżdżą escalade'ami czy s klasami na gaz?
-
Uczepiliście się swifta a to zwykły miejski tani samochód, więc gaz tu nie jest
jakąś profanacją czy czymś w tym stylu, lepiej może przyczepcie się "bogoli" którzy
jeżdżą escalade'ami czy s klasami na gaz?A czemu właśnie ich się czepiać? Przecież jeżeli Ty możesz płacić mniej to i oni mogą. Rozumiem, że w niektórych silnikach faktycznie gaz jest nieopłacalny ale kto broni bogatemu co roku wymieniać silnik?
-
A czemu właśnie ich
się czepiać? Przecież jeżeli Ty możesz płacić mniej to i oni mogą. Rozumiem, że w
niektórych silnikach faktycznie gaz jest nieopłacalny ale kto broni bogatemu co roku
wymieniać silnik?popieram
-
no ja pi*rdole nie
wiem ile bedziesz mi to wypominal zacznijmy od tego ze to byl slikon neutralny jak
wiesz co to jest to spoko ale czy ja jestem jakis wyjebanym mechanikiem ze nie moge
zrobic bledu? skad ty mozesz wiedziec co moze byc dla mnie za drogie jakie ja mam
inne wydatki moze musze kupowac jakies leki na ktore mnie moze ledwo stac nie musze
miec wszystkiego zrobionego zajebiscie i profesjonalnie odrazu. moge robic po malym
kroczku ale ze ty masz kase na wszystko to spoko ciesze sie . a jak ktos wstawia cos
do swojego dzienniczka to moze byc pewny ze ktos go negatywnie skomentuje. po prostu
brak slow wielki MECHANIKU!Po pierwsze to nie specjalnie wiem o co Ci chodzi gadasz jakieś totalne głupoty, po drugie to chcesz flokować deskę i robić inne mało ważne rzeczy a zapominasz o zrobieniu podstawowych. Blacha w cabrio to podstawa jak zaniedbasz progi to auto złamie się w poł bo nie ma dachu i nic go nie przytrzyma.Ale mniejsza o to - bo chodzi mi o to że krytykujesz innych ludzi za gaz nie wiem dlaczego ? a np ogniwo wodorowe to też wiocha? mój kolega ma w swoim aucie zainstalowane i oszczedza nawe do 30% LPG i co ? uważasz że nie stać go na paliwo ? poziom tego forum naprawde jest mocno dyskusyjne none7 zrobił kawał dobrej roboty ale dla wiekszości z was to się nie liczy bo nierobi zdjęć obrobionych w programach graficznych bo nie ma mechanika który wiecznie coś spierdzieli czy dlatego że nie pakuje masy siana w części i sprzęt który i tak nic niedaje a samochód jeździ nie lepiej jak seria - bo takich projektów na tym forum już kilka było... a może chodzi o to że nie myli czujnika temp cieczy z czujnikiem wału czy nie zadaje miliona innych debilnych pytań ... ludzie zastanówcie się nad sensem waszych wypowiedzi. bo spora cześć tzw starych wyjadaczy nie ma pojęcia o samochodach i mechanice a przykladem tego są swapy które nie mogą dojść do skutku , przekręcone i zatarte panewki w silnikach za tysiące złotych, czy tuning po którym samochód jedzie gorzej jak seria... zaraz posypie się fala krytyki ale wali mnie to bo wiem co i jak robie i jakie sa tego efekty jak jezdzi mój swift i jak rozbudowałem swoj garaż, zresztą kto u mnie był to ma pojęcie o czym mowie.
-
zgadzam się całkowicie w 100%
-
A czemu właśnie ich
się czepiać? Przecież jeżeli Ty możesz płacić mniej to i oni mogą. Rozumiem, że w
niektórych silnikach faktycznie gaz jest nieopłacalny ale kto broni bogatemu co roku
wymieniać silnik?M@rku miałem na myśli bardziej to, że mówi się tutaj, że gaz w swifcie to wiocha a jeśli gaz jest wiochą to chyba właśnie w takich autach jak wspomniałem wyżej. Nie ma w tym żadnych osobistych podtekstów jeśli to miałeś na myśli
-
nie wiem gdzie pisalem ze chce po flokowac chyba bardziej pytalem sie o rade co by bylo lepsze pomarzyc zawsze mozna
-
M@rku miałem na
myśli bardziej to, że mówi się tutaj, że gaz w swifcie to wiocha a jeśli gaz jest
wiochą to chyba właśnie w takich autach jak wspomniałem wyżej. Nie ma w tym żadnych
osobistych podtekstów jeśli to miałeś na myśliNo wiesz, ja raczej bym powiedział, że "niektórzy mówią" niż "mówi się". A co mówią? Pies ich drulał. Jeżeli specjaliści od Junkersa w swoich opracowaniach twierdzą, że LPG nie szkodzi silnikowi, to znaczy, że bez przeprowadzenia specjalistycznych testów warsztatowych nie da się powiedzieć, że szkodzi. Fakt, trzeba częściej regulować zawory. Ale to problem? Dla mnie "wiocha" to mówienie o kimś/czymś "wiocha". Jeżeli można czasami odnieść się sceptycznie do wyglądu samochodu to jednak sposób jego zasilania nie może być IMO "wiochą". Ludzie oszczędzają na ogrzewaniu w mieszkaniach, na segregowaniu odpadów, na energii elektrycznej, to czemu nie mają oszczędzać na zasilaniu samochodów?
-
M@rku miałem na
myśli bardziej to, że mówi się tutaj, że gaz w swifcie to wiocha a jeśli gaz jest
wiochą to chyba właśnie w takich autach jak wspomniałem wyżej. Nie ma w tym żadnych
osobistych podtekstów jeśli to miałeś na myślija tam do gazu nic nie mam, nie wiem gdzie przeczytałeś, że takie coś napisałem ...
-
Wiesz samo lpg nie jest zlym paliwem - moim zdaniem nawet lepszym niz benzyna, ktora jest najgorsza z dostepnych paliw (ale i najlatwiejsza w zakupie). LPG jest lepsze, etanol lepszy. Z LPG problem taki, ze wiekszosc druciarzy zakladajacych gaz pod przykrywka profesjonalnych firm nie wie jak to dziala, jak dziala silnik i co to sklad mieszanki. Dlatego potem sa problemy z gniazdami, swiecami, wywalaniem uszczelek itp. Ale szary czlowiek idacy do takiej firmy wierzy ze sie znaja na robocie i pozniej kraza mity ze lpg to zlo...
No wiesz, ja raczej
bym powiedział, że "niektórzy mówią" niż "mówi się". A co mówią? Pies ich drulał.
Jeżeli specjaliści od Junkersa w swoich opracowaniach twierdzą, że LPG nie szkodzi
silnikowi, to znaczy, że bez przeprowadzenia specjalistycznych testów warsztatowych
nie da się powiedzieć, że szkodzi. Fakt, trzeba częściej regulować zawory. Ale to
problem? Dla mnie "wiocha" to mówienie o kimś/czymś "wiocha". Jeżeli można czasami
odnieść się sceptycznie do wyglądu samochodu to jednak sposób jego zasilania nie
może być IMO "wiochą". Ludzie oszczędzają na ogrzewaniu w mieszkaniach, na
segregowaniu odpadów, na energii elektrycznej, to czemu nie mają oszczędzać na
zasilaniu samochodów? -
Po pierwsze to nie
specjalnie wiem o co Ci chodzi gadasz jakieś totalne głupoty, po drugie to chcesz
flokować deskę i robić inne mało ważne rzeczy a zapominasz o zrobieniu podstawowych.
Blacha w cabrio to podstawa jak zaniedbasz progi to auto złamie się w poł bo nie ma
dachu i nic go nie przytrzyma.Ale mniejsza o to - bo chodzi mi o to że krytykujesz
innych ludzi za gaz nie wiem dlaczego ? a np ogniwo wodorowe to też wiocha? mój
kolega ma w swoim aucie zainstalowane i oszczedza nawe do 30% LPG i co ? uważasz że
nie stać go na paliwo ? poziom tego forum naprawde jest mocno dyskusyjne none7
zrobił kawał dobrej roboty ale dla wiekszości z was to się nie liczy bo nierobi
zdjęć obrobionych w programach graficznych bo nie ma mechanika który wiecznie coś
spierdzieli czy dlatego że nie pakuje masy siana w części i sprzęt który i tak nic
niedaje a samochód jeździ nie lepiej jak seria - bo takich projektów na tym forum
już kilka było... a może chodzi o to że nie myli czujnika temp cieczy z czujnikiem
wału czy nie zadaje miliona innych debilnych pytań ... ludzie zastanówcie się nad
sensem waszych wypowiedzi. bo spora cześć tzw starych wyjadaczy nie ma pojęcia o
samochodach i mechanice a przykladem tego są swapy które nie mogą dojść do skutku ,
przekręcone i zatarte panewki w silnikach za tysiące złotych, czy tuning po którym
samochód jedzie gorzej jak seria... zaraz posypie się fala krytyki ale wali mnie to
bo wiem co i jak robie i jakie sa tego efekty jak jezdzi mój swift i jak
rozbudowałem swoj garaż, zresztą kto u mnie był to ma pojęcie o czym mowie.True
-
Silnik zagazowany ma około 20% mniejsza trwalosc.
Wyższa temp. spalania oraz zasiarczenie powoduja wypalanie zaworow.Zuzycie gazu nie powinnobyc mniejsz niz 130% zuzycia benzyny poniewaz inaczej silnik chodzi na zubozonej mieszance co jeszcze gorzej wplywa na trwalosc.
Conajmniej 10% mniejsza moc silnika, nawet przy jezdzie na benzynie moc jest nizsza poprzez dodatkowe elementy w ukladzie dolotwym. Silnik i tak musimy rozgrzewac na benzynie.
Butla na gaz z gazem powoduje dociazenie samochodu nawet o 100kg, powodujac tez inny rozklad mas.
Na gazie NIE MOZNA wjezdzac do parkingow podzmienych (w polsce niestety martwy przepis).Oszczednosci na paliwie liczac tylko tankowania wynosza okolo 40%
ale doliczajac sume kosztow zakupu instalacji, jej eksploatacji zysk spada tylko do 25%. Tyle ode mnie -
ja tam do gazu nic
nie mam, nie wiem gdzie przeczytałeś, że takie coś napisałem ...Odnosiłem się bardziej do wypowiedzi kolegi Boxxing i do tego co było pisane na forum wcześniej, nie koniecznie tydzień czy dwa do tyłu
-
Oszczednosci na
paliwie liczac tylko tankowania wynosza okolo 40%
ale doliczajac sume
kosztow zakupu instalacji, jej eksploatacji zysk spada tylko do 25%. Tyle ode mnie25% chyba w początkowej fazie, w której jeździsz zarabiając na zwrot instalacji, w zależności od przebiegów, które pokonujesz miesięcznie zwróci Ci się ona po x miesiącach. Ja ostatnio wyliczyłem sobie, że pakując instalacje sekwencyjną zwraca mi się ona w jakieś 7-8 miesięcy, potem mam już tylko 200-250 zł oszczędnośći w miesiącu na czysto. Za takie pieniądze można już kupić sobie coś porządnego.
-
No i wlasnie tacy ludzie gazuja...
Z mojego podworka: subaru wrx 2.5 turbo 300+KM (fabrycznie 225KM). Zuzycie benzyny - 14l, zuzycie gazu 15l w podobnych warunkach. Sklad mieszanki taki sam na gazie jak i na benzynie. Przejechane 40tys km - zero problemow z zaworami itp. Temperatura spalin: nizsza na lpg niz na benzynie
Osiagi: identyczne.
Dlaczego dziala? Bo najpierw z kumplem posiedzielismy i pomyslelismy co nam bedzie potrzebne i jakie problemy napotkamy. Pozniej starannie wszystko poskladalismy i przygotowalismy instalacje na moce okolo 400KM (bo jak wiadomo robienie na styk zle sie konczy). Zdjelismy kolektor ssacy (duzo pracy) aby wtryskiwacze byly jak najblizej glowicy a takze zeby wiory z wiercenia nie wpadly do kolektora (jak to zwykle u gaziarzy). Dodatkowo nie wywiercilismy ani jednego otworu w karoserii. Na koncu po pierwszej regulacji i przejechaniu niecalego 1000km ponowne ustawienie reduktorow i finalne ustawienie gazu. Przejechalismy 150km aby to dobrze ustawic i teraz tylko filtry gazu sa wymieniane co 15tys.Czy ktos zaplaci za taka robote? W zyciu - wszyscy wola taniej, wiec dostaja to za co placa.
Silnik zagazowany
ma około 20% mniejsza trwalosc.
Wyższa temp.
spalania oraz zasiarczenie powoduja wypalanie zaworow.
Zuzycie gazu nie
powinnobyc mniejsz niz 130% zuzycia benzyny poniewaz inaczej silnik chodzi na
zubozonej mieszance co jeszcze gorzej wplywa na trwalosc.
Conajmniej 10%
mniejsza moc silnika, nawet przy jezdzie na benzynie moc jest nizsza poprzez
dodatkowe elementy w ukladzie dolotwym. Silnik i tak musimy rozgrzewac na benzynie.
Butla na gaz z
gazem powoduje dociazenie samochodu nawet o 100kg, powodujac tez inny rozklad mas.
Na gazie NIE MOZNA
wjezdzac do parkingow podzmienych (w polsce niestety martwy przepis).
Oszczednosci na
paliwie liczac tylko tankowania wynosza okolo 40%
ale doliczajac sume
kosztow zakupu instalacji, jej eksploatacji zysk spada tylko do 25%. Tyle ode mnie -
tak tylko informuję, że autko sobie jeździ, uszczelniacze zaworowe sobie puszczają olej, uszczelniacz wału korbowego tez sobie puszcza olej. mam jednak juz do niego głowicę na wielopunkcie itp. czas teraz kaski pozbierać na det3 i moze sondę szerokopasmową (nie zmarnuje się przecież) i zobaczymy co dalej. jak narazie rdza go nie zżera.
nadal szukam niestety wiązki elektrycznej za grosze z mk3 3d od nóg kierowcy do tyłu auta.
-
Może założy ktoś obcykany temat o DET3 bo z tego co czytam na forum to dużo ludzi narzeka na niedokładność MAPa itp Zaś z drugiej strony internetu sobie chwalą a fury chodzą o niebo lepiej co miałem okazje się przekonać na żywo. Co do sondy to jeśli Ty nie będziesz stroił to szkoda kasy Byle do przodu
-
Może założy ktoś
obcykany temat o DET3 bo z tego co czytam na forum to dużo ludzi narzeka na
niedokładność MAPa itp Zaś z drugiej strony internetu sobie chwalą a fury chodzą o
niebo lepiej co miałem okazje się przekonać na żywo. Co do sondy to jeśli Ty nie
będziesz stroił to szkoda kasy Byle do przoduPodłączenie to chyba praktycznie tak samo jak w DET 1 czy DET 2.
Chyba że chcesz robić pseudo Stand Alone.
A co do MAP-a to u mnie w Gti jest (konwersja) i właśnie chce go wyrzucić i wrócić do przepływki (o większej średnicy). MAP jest piękny i fajny jak wystroisz w danych warunkach i w takich jeździsz. Jakaś drobna zmiana w aucie czy w warunkach i się zaczynają schody A ja chce teraz mieć przede wszystkim stabilne i bezawaryjne auto a nie XXX koni Ale czasem trzeba czasu żeby pewne rzeczy zrozumiećPs. Zna ktoś przepływkę o średnicy wew. ok 60mm (bez mocnych przewężeń) i napięciu na wyjściu 0-5V?
-
No właśnie o tym mówię. Druga strona cieszy się MAPem w każdych warunkach i twierdzi, że to "podstawa". A lata juz tak jeżdżą i używają samochodów na co dzień.
Co do przepływki ktoś ostatnio wspominał o takowej w jakimś temacie...tylko z czego ona była...