[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Pamiętaj że koła
też nie powinny być zbyt mocno dokręcone.Pojęcie względne, a poza tym trzeba trochę mocniej przykręcić, bo na fabrycznych szpilkach nakrętki "ledwo" łapią jak to pisał ktoś na forum.
-
1: mam, nie miałem,
ale to nie ma żadnego znaczenia, czy jest tam pierscien czy nie - jeśli chodzi o ten
tematA moim zdaniem właśnie ma.
2: to, że mocniej
przykręcisz to zupelnie nic zmienia, wystarczy że palcem przejedziesz i już
poczujesz, że wcale nie jest tak gładkoZapraszam jesienią jak będę zmieniał koła to zobaczysz, że lakier pod felgą jest kompletnie gładki...
-
A moim zdaniem
właśnie ma.
Zapraszam jesienią
jak będę zmieniał koła to zobaczysz, że lakier pod felgą jest kompletnie gładki...nie ma, bo pierścien nawet sie nie styka z bebnem w tym miejscu, a na 100% nie wystaje poza felge w miejscu styku z bębnem
jak będziesz zmieniał koła to jest ogromna szansa, że lakier odejdzie razem z kołem także nawet sie nie przekonamy czy było gładko
-
nie ma, bo
pierścien nawet sie nie styka z bebnem w tym miejscuDziwne rzeczy piszesz przyjacielu, bo u mnie się styka.
jak będziesz
zmieniał koła to jest ogromna szansa, że lakier odejdzie razem z kołem także nawet
sie nie przekonamy czy było gładkoWielce prawdopodobne!
-
Dziwne rzeczy
piszesz przyjacielu, bo u mnie się styka.
Wielce
prawdopodobne!pierścien wchodzi w felge i ustawią ją tylko i wyłącznie dobrze na piaście, a ja mówie o tej powierzchni prostopadłej do ziemi, z której wystają 4 szpilki
-
Pojęcie względne, a
poza tym trzeba trochę mocniej przykręcić, bo na fabrycznych szpilkach nakrętki
"ledwo" łapią jak to pisał ktoś na forum.jak zakładasz alusa i nakrętkę do stalówek to ledwo łapie ja już się nauczyłem wymieniać opony z kluczem dymano... w sumie od momentu jak musiałem wymienić większą część nakrętek bo ktoś je poprzeciągał
-
jak zakładasz alusa
i nakrętkę do stalówek to ledwo łapie ja już się nauczyłem wymieniać opony z
kluczem dymano... w sumie od momentu jak musiałem wymienić większą część nakrętek bo
ktoś je poprzeciągałno ale przecież od tego są nakrętki od alusów, to nie ma co się dziwić, bardziej gdyby pasowały dobrze
-
jak zakładasz alusa
i nakrętkę do stalówek to ledwo łapieMam nakrętki do alusów. Na te ze stalówek to w ogóle bym kół nie przykręcił...
ja już się nauczyłem wymieniać opony z
kluczem dymano...A nie przypadkiem dynamo?
w sumie od momentu jak musiałem wymienić większą część nakrętek bo
ktoś je poprzeciągałMi się jeszcze nie udało, a koła dokręcałem dziś już po raz kilkunasty, więc jak widać mam wyczucie w łapach.
-
no ale przecież od
tego są nakrętki od alusów, to nie ma co się dziwić, bardziej gdyby pasowały dobrzetylko już widziałem magików, którzy zakładali alusy i nakrętki ze stalówek w swifcie :]
-
A nie przypadkiem
dynamo?Dymano i jusz
Mi się jeszcze nie
udało, a koła dokręcałem dziś już po raz kilkunasty, więc jak widać mam wyczucie w
łapach.Albo brak pary
-
tylko już widziałem
magików, którzy zakładali alusy i nakrętki ze stalówek w swifcie :]Ja kupiłem Fondmetale od kolegi Kubaster i on 3 sezony jeździł na nich z nakrętkami od stalówek.
Sam kupiłem nakrętki do alusów, jeździłem z nimi 1 sezon, a teraz już znowo drugi sezon będę jeździł na nakrętkach od stali...
Powód - nakrętka stożkowa łapie na ok. 5 mm gwintu, a nakrętka standardowa na 8 mm
-
Powód - nakrętka
stożkowa łapie na ok. 5 mm gwintu, a nakrętka standardowa na 8 mmU mnie stożkowa łapie więcej, bo w felgach są otwory na te stożki.
Także śruby od stalówek u mnie by nic nie złapały... -
Powód - nakrętka
stożkowa łapie na ok. 5 mm gwintu, a nakrętka standardowa na 8 mmjak to Pan zmierzył
-
jak to Pan zmierzył
Zapewne "na oko"
Ale to wystarczy żeby zobaczyć różnice, że ta mniej a tamta więcej... -
Zapewne "na oko"
Ale to wystarczy
żeby zobaczyć różnice, że ta mniej a tamta więcej...nie do końca, tak jak pisał ktoś wyżej - dużo zależy od gniazd w feldze
-
Dokładnie. Nie ma opcji aby moje Borbety przykręcić nakrętkami od stalówek (a próbowałem zaraz po zakupie aby przymierzyć).
-
jak to Pan zmierzył
Więcej zwojów łapie standardowa nakrętka
-
Więcej zwojów łapie
standardowa nakrętkaOświadczam Ci, że w przypadku moich alusów (i pewnie nie tylko) nie jest to prawda!
-
To dziwne, bo moje atiwe da się przykręcić nakrętkami od stalówek, sprawdziłem bo byłem ciekaw.
-
To dziwne, bo moje
atiwe da się przykręcić nakrętkami od stalówek, sprawdziłem bo byłem ciekaw.U mnie przykręcić przykręcisz, ale:
- Nie złapiesz tak dobrze gwintu jak w przypadku nakrętek stożkowych.
- Zniszczysz "gniazda" nakrętek w felgach.