[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
@gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
No to wybór miałbyś mocno okrojony ;)
I tak nie zanosi się w najbliższych kilku latach, że będę coś nowego kupował. ;)
A jak już się zdecyduję to i tak pewnie nic nie kupię, bo mam za duże wymagania i każde auto, które nie będzie wyglądało jak moje (w sensie zadbania) będzie skreślone na starcie... XD -
@bpx33 to ile kilometrów zrobiłeś że docisk już jest zużyty? 🤔 Rzeczywiście lepiej nie kupuj kompletu, może okaże się niepotrzebny w ocenie mechanika który się tym zajmie i zmieni tylko wspomniane łożysko ( nie mogę pojąć że taki tam docisk pada tak szybko) 🙄
-
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@bpx33 to ile kilometrów zrobiłeś że docisk już jest zużyty? 🤔
Też mnie to zastanawia, chyba, że wcześniej docisk nie był zmieniany?
Rzeczywiście lepiej nie kupuj kompletu, może okaże się niepotrzebny w ocenie mechanika który się tym zajmie i zmieni tylko wspomniane łożysko ( nie mogę pojąć że taki tam docisk pada tak szybko) 🙄
Z tego co zrozumiałem @BPX33 chyba chce żeby to warsztat, w którym będzie robił auto kupił części.
-
@BPX33 Z tego co pamiętam, to coś grzebałeś przy lince sprzęgła, może jeździłeś z podciągniętą linką, mogłeś zużyć docisk, a łożysko wręcz przegrzać.
-
@bpx33 to ile kilometrów zrobiłeś że docisk już jest zużyty? 🤔
Ok. 28,5 tys. km
@gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Też mnie to zastanawia, chyba, że wcześniej docisk nie był zmieniany?
Zapłaciłem za kompletne sprzęgło.
Z tego co zrozumiałem @BPX33 chyba chce żeby to warsztat, w którym będzie robił auto kupił części.
Dokładnie. No chyba, że ktoś da mi gwarancję na piśmie, że będzie pasować i nie będę musiał zwracać. :P
@likaon napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 Z tego co pamiętam, to coś grzebałeś przy lince sprzęgła, może jeździłeś z podciągniętą linką, mogłeś zużyć docisk, a łożysko wręcz przegrzać.
Grzebałem tuż po wymianie, ale prawie od razu wróciłem do punktu wyjścia.
Teraz po naprawie skrzyni linka była podciągnięta (podobno po to, żeby nie zgrzytał wsteczny przy wbijaniu), ale też ją luzowałem, bo było słychać rzężenie podczas dojeżdżania do skrzyżowania z wciśniętym sprzęgłem.
Obecnie jest w połowie między tym co było przed naprawą skrzyni, a tym co było wcześniej.
Czy to możliwe, że przez zbyt podciągniętą linkę "zajechałem" łożysko na dystansie ok. 400 km? -
@bpx33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Czy to możliwe, że przez zbyt podciągniętą linkę "zajechałem" łożysko na dystansie ok. 400 km?
Hmm, teoretycznie jest taka możliwość.
Oj coś mi się wydaje że mocno nie popisali się przy tym remoncie skrzyni 😒
Tak przy okazji.. jaki olej zalali? -
@bpx33 albo podciągnęli, bo jorgneli się że łożysko zdycha. Ciężka sprawa.
-
Oj coś mi się wydaje że mocno nie popisali się przy tym remoncie skrzyni 😒
Szczęścia do warsztatów (wszelkiej maści!) to ja niestety nie mam... :(
Tak przy okazji.. jaki olej zalali?
75W80 jakiś oplowski ponoć, ale co faktycznie to tylko oni wiedzą...
-
-
@bpx33 do Suzuki to najlepszy Castrol GL-4 Syntrans
Wiem. :) Od dawna taki lałem, ale jak ostatnio sprawdziłem jego cenę to zacząłem szukać zamienników... :P
70 zeta za litr (czyli 210 za wypełnienie skrzyni) to jak dla mnie przegięcie. :O Jeszcze ze dwa, trzy lata temu kupowałem go po 35-40 zł/l. -
Nie tylko Ty. Jest to właśnie jeden z trzech powodów, dla których przy samochodach grzebiemy sami, ile się da...
-
@leo ja wyznaję 3 etapy:
- Robię sam, w dobie internetu są tutoriale i specjalnie nie muszę nic zdejmować, aby obmyślić plan działania.
- Jak coś nie idzie, to mam znajomych, wiedzą co i jak, a mieszkają w okolicach 20 km.
- Jak znajomi i sam polegnę, to jadę do warsztatu. Aczkolwiek od kiedy zacząłem mieć Tico po paciorze, to nie musiałem takowego odwiedzać, bo punkty 1 i 2 były wystarczające.
@BPX33 co do sprzęgła, tylko aisin, z tym że chyba brak do 1.0, a od 1.3 nie pasuje bo masz tarcze 170 mm, a 1,3 190. Inne padają jak muchi :)
Najtańsza, na szybko na allegro 199 zł aschika, potem luk 390, Valeo 550.
-
@leo napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Nie tylko Ty. Jest to właśnie jeden z trzech powodów, dla których przy samochodach grzebiemy sami, ile się da...
Im starsze auto tym więcej trzeba samemu przy nim robić bo co innego gdy auto warte 50 tysięcy naprawimy za 5 tysięcy a co innego naprawiać auto warte 5 tysięcy za 5 tysięcy 🙁
-
@leo napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
No wiesz, sprzęgła czy skrzyni pod blokiem nie wyjmę i nie naprawię... :(
@likaon napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 co do sprzęgła, tylko aisin, z tym że chyba brak do 1.0, a od 1.3 nie pasuje bo masz tarcze 170 mm, a 1,3 190. Inne padają jak muchi :)
Najtańsza, na szybko na allegro 199 zł aschika, potem luk 390, Valeo 550.Skłaniam się właśnie ku LUK'owi. Valeo za drogie, a czy trzyma jakość sprzed 11 lat to nie wiadomo, więc szkoda przepłacać... :P
Pytałem również w ASO o koszt sprzęgła. ;) Zgadnie ktoś cenę?
Podpowiem tylko, że u nich nie da się kupić kompletnego sprzęgła (trzeba zamówić docisk, tarczę i łożysko oddzielnie). -
@bpx33 wymienisz. Wszystko zależy od planu działania, w litrowce nie masz podpory półosi z tego co pamiętam, to masz możliwość lawirować półosiami. A że skrzynia była zdejmowana to na pewno teraz łatwiej zeskoczy. W sumie połowa roboty to szarpanie się że skrzynią i rozpolowienie. Weź tutoriale z neta, weź wpisz geo metro zamiast Swift i ludzie pokazują co i jak, 2 kobyłki i podnośnik potrzebujesz do podnoszenia. Zresztą, wspomniałeś że na budowie robiłeś to masz parę w rękach.
-
@likaon zakład, że jeszcze zanim stargałbym skrzynię byłbym po kontroli Policji/Straży Miejskiej z mandatem w łapie? XD
U mnie niektórzy "somsiedzi" potrafili czepiać się, że maluję zaciski/bębny na parkingu przed blokiem. Są i tacy co nawet dziwnie patrzą jak wymieniam koła na letnie/zimowe... :/Skoro u Ciebie jest tak "lajtowo" to może pomożesz? ;) Zarobisz parę groszy, a ja nie będę dorabiał krętaczy...
-
@bpx33 może bym zrobił, ale jestem niepełnosprawny jeszcze wiele tygodni jak nie miesięcy, prawdopodobnie czekają mnie zastrzyki w łokieć, a te parę stówek zainwestuj w narzędzia i poszukaj miejsca wolnego od ciekawskich.
-
@likaon luzik i szybko zdrowiej! :)
Będę musiał się kiedyś wybrać do Ciebie po te skrzynki. :P -
@bpx33 dziś byłem u rodziców ale były ważniejsze sprawy, łóżeczko dla bobo :p
-