[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Jeśli średnica jest ok. 5 cm, to chyba za duża na klejenie. Poza tym jeśli chce się kleić, to trzeba zrobić to jak najszybciej - uszkodzenie nie może się zabrudzić. Nawet preferowane jest natychmiastowe zabezpieczenie uszkodzenia taśmą bezbarwną, żeby brud nie osiadał, i szybkie klejenie.
Ja miałem podobnie, choć nie skończyło się takim dużym pęknięciem. Parę lat temu wjeżdżając na S-kę zauważyłem kątem oka, że daleko, daleko na poboczu koszono trawę na poboczu. To naprawdę było daleko. W pewnym momencie trzask i pęknięcie - kamyk musiał wystrzelić spod kosiarki z bardzo dużą siłą. Tego samego dnia, będąc w Lublinie, pojechałem do zakładu i skleili za 100 zł. -
Ciągnąc dalej temat szyby.
Dostałem dziś odpowiedź mail'ową z GDDKiA, że posiadają ubezpieczenie OC w takiej i takiej firmie, podali nr polisy i możliwości zgłoszenia szkody (telefonicznie, korespondencyjnie, e-mail'em lub przez formularz na stronie ubezpieczyciela). Czyli wychodzi, że z ich strony nie widzą problemu z pokryciem szkody z ubezpieczenia OC.
Ciekawe jak będą na sytuację patrzeć w samym TUW? -
@bpx33 Wczoraj umyłem swojego i patrzę, a przy podszybiu na czarnym pasku szyba się zaczęła rozwarstwiać. A to już chyba 5 szyba w ciągu 20 lat :P
-
@dżizas napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@bpx33 Wczoraj umyłem swojego i patrzę, a przy podszybiu na czarnym pasku szyba się zaczęła rozwarstwiać. A to już chyba 5 szyba w ciągu 20 lat :P
Zaraz zaraz.. a o jakim aucie Ty mówisz? 😅
Ja ostatnio przetestowałem magiczny klej do naprawy drobnych odprysków i pęknięć, nie sprawił wrażenia solidnej naprawy ale póki co nic się złego nie dzieje z szybą.
-
@dżizas napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Moja już się rozwarstwiła dobrych kilka lat temu i nic się nie dzieje. ;)
-
Prace nad zdjęciami z wyjazdu 2021 w toku... Może dziś będą? :P
-
Test z cierpliwości zdaliście! XD
No to zaczynamy oficjalne podsumowanie:
Z 16 dni urlopu przez 8 byłem na górskich szlakach. ;) Jednego dnia udało się nawet umówić na najambitniejszą tego roku wycieczkę z naszym słowackim kolegą @Urban (jeszcze raz wielkie dzięki! :D). W przyszłym roku jak się lepiej zgramy połazimy duuużo więcej. :) Po przyjeździe w umówione miejsce nie kryłem zdziwienia czym to przybył (odpowiedź znajdziecie wśród zdjęć)... :O Jak dobrze pójdzie to może nawet zbierze się na opis tego rarytasika na forum. :P
Z ciekawostek związanych z Suzkiem to po wymianie wahaczy i jak się potem okazało ustawieniu zbieżności "na oko" (nie mogli ustawić jej na maszynie, bo uszkodził się im jakiś jeden kabel; sprowadzali go chyba z Chin, bo przyszedł dopiero w piątek - w warsztacie byłem w poniedziałek - przed samym wyjazdem i musiałem wracać ze Słowacji w ekspresowym tempie, żeby dojechać na właściwe ustawienie zbieżności :P) jeżdżąc po górskich serpentynach w deszczu ujawniła się gigantycznych wręcz rozmiarów podsterowność (zwłaszcza przy podjazdach)! Po kilku zakrętach stwierdziłem, że staję, bo chyba jedno z kół wyrwało się z mocowania wahacza i zamiast skręcać jedzie cały czas prosto... Na całe szczęście nic nie było uszkodzone, więc w dalszą drogę ruszyłem w już znacznie spokojniejszym tempie. :P
Przy ustawianiu zbieżności wyszło, że tył jest w normie (czyli nic się nie rozjechało po wymianie), a przód miał lekką rozbieżność. Ale uczucia z mega podsterowności niezapomniane! Zupełnie jakbym jechał autem FWD z mocą co najmniej 300 KM, a ja ledwo gaz muskałem. XDBez zbędnego przedłużania zapraszam teraz wszystkich chętnych do zapoznania się z tegoroczną fotorelacją: Tatry, Niskie Tatry i okolice 2021
P.S. Na jednym ze zdjęć znajduje się dość nietypowa rzecz. Czy ktoś z Was potrafi wskazać o co mi chodzi? :)
-
@bpx33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
P.S. Na jednym ze zdjęć znajduje się dość nietypowa rzecz. Czy ktoś z Was potrafi wskazać o co mi chodzi? :)
Dziewięćsił. Bardzo ładny.
-
@drzonca napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Nie, ale że ładny to fakt.
Gramy dalej ;) -
@drzonca napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Nie, ale że ładny to fakt.
Gramy dalej ;)A, no to Suzuki Swift. Też bardzo ładny. ;)
-
@bpx33 na jednym ze zdjęć jesteś sam we własnej osobie, gdzie wcześniej takich fot nie było.
-
-
-
@drzonca też ciekawe, ale dalej pudło.
Dobra, czas na małą podpowiedź. :P
Ta rzecz znajduje się w miejscu w którym normalnie jej nie powinno być (mam tu na myśli szczyt jednej z gór na których byłem). Teraz chyba będzie za łatwo? :)P.S. Dostałem dziś odpowiedź z TUW w sprawie uszkodzonej szyby. Mam wypełnić "wniosek zgłoszenia szkody", przesłać skan dowodu rejestracyjnego oraz podać nr konta do przelewu odszkodowania. Czyżby miało pójść zupełnie bezboleśnie???
-
@drzonca też ciekawe, ale dalej pudło.
Dobra, czas na małą podpowiedź. :P
Ta rzecz znajduje się w miejscu w którym normalnie jej nie powinno być (mam tu na myśli szczyt jednej z gór na których byłem). Teraz chyba będzie za łatwo? :)Tęcza/łuna dookoła Twojego cienia ponad chmurami ;)
P.S. Dostałem dziś odpowiedź z TUW w sprawie uszkodzonej szyby. Mam wypełnić "wniosek zgłoszenia szkody", przesłać skan dowodu rejestracyjnego oraz podać nr konta do przelewu odszkodowania. Czyżby miało pójść zupełnie bezboleśnie???
Na to wygląda, pytanie ile Ci przeleją i czy tutaj nie będzie haczyka ;)
-
@gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Tęcza/łuna dookoła Twojego cienia ponad chmurami ;)
To zjawisko to widmo Brockenu i wg przesądów jak ktoś je w górach zobaczy to w górach umrze. Odczynić zły urok można widząc je 3 razy. Ja je widziałem już kilkanaście, więc nie wiem co teraz... XD
Ale wracając do zabawy to dalej pudło! :PNa to wygląda, pytanie ile Ci przeleją i czy tutaj nie będzie haczyka ;)
W pierwszym mail'u napisałem o prognozowanych kosztach naprawy (podałem 840 zł), więc i we wniosku powtórzę tę kwotę. Kwota ta jest z górnej półki ("warszawskiej"), więc nawet jak przeleją trochę mniej to u siebie powinienem wymienić szybę z uszczelką bez problemu. ;)
-
@bpx33 ja tak patrzę to wszystko może być lub nie. Reklama czegoś tam z hasztagiem na napisie o wysokości na zdjęciu z krzyżem, sam krzyż, masz na pierwszych zdjęciach ale pewnie to nie szczyt. Drabina :p . Sądzę że ludź taki jak ja, co rzadko chodzi w góry, nie odpowie prawidłowo. Niestety.
-
Dobra! Widzę, że chyba wychowywaliśmy się w innych epokach skoro nie załapaliście co to może być... :P
Że komuś się chciało na szczyt góry (może nie jakiejś wysokiej, ale zawsze) targać starego Pegasusa? XD
Ze dwa lata temu na jednym z wierzchołków znajdowało się normalne krzesło. Ciekawe co jeszcze będzie się chciało ludziom targać tyle kilometrów? :P -
@bpx33 Mogłeś wziąć kabel z niego! Akurat w moim pegasusie się rozlatuje, a kupić się już nie da 😂