Mój troszke rajdowy SS
-
nie przejmuj się zawsze tak było i chyba będzie nam też posrali czasy
-
ośka zeszperowana czy 4wd? dylemat
Zależy do czego. W kajtkach i na śliskim 4wd zawsze będzie szybsze. Na czystym asfalcie ośka będzie szybsza. Oczywiście z tym samym kierowcą i przy podobnych umiejętnościach prowadzenia 4wd i ośki. Natomiast jeśli chcesz iść wyżej i ewentualnie kiedyś jeździć z licencją, to tylko ośka bo 4wd nie ma homologacji FIA (chyba, że góry w klasie Open lub RD3L). Jeśli natomiast nie będziesz tym autem jeździł tam gdzie homologacja FIA jest potrzebna, to 4wd w większości przypadków będzie szybsze (szczególnie w przypadku swifta, gdzie 4wd nie jest dużo cięższe). Jedyny minus to kwestia przełożeń. Choć pewnie u Piotrka Marciniaka krótka skrzynia do 4wd kosztowałyby podobne pieniądze co krótka skrzynia do ośki w Bacci Romano.
-
jeździłem właśnie ośką i wydaje mi się że dużo lepiej w zakrętach się zachowuje nie odjeżdża tak przodem
-
bylby też dużo lżejsza bo skrzynia od gti ma ok 25kg max 30 , a Tobie jak wysyłalem od justy to wyszło 55kg
nie liczac wału , dwóch pól osiek wiecej , tylnego wózka dyfra itp. Uzbiera sie z 80kg
-
To jak auto się prowadzi, to też w dużej mierze kwestia ustawień geometrii zawieszenia. Jeśli za bardzo Ci wyjeżdża przodem, to możesz troszkę bardziej zbieżny przód zrobić, lub mniej zbieżny tył.
Natomiast jeśli za bardzo wyjeżdżał Ci przodem na tym prawym zakręcie na 3 próbie, tym mocno zasyfionym, to musisz zmienić koncepcję na takie zakręty :] ...lub ustawić auto na takie zakręty. W tej chwili masz auto ustawione mocno agresywnie i wydaje mi się, że na czystym asfalcie powinno Ci się je dobrze prowadzić (masz agresywny styl jazdy i takie ustawienie powinno Ci pasować).A co do wagi, to 70-80 kg na w miarę wolnych próbach, gdzie nie ma dużych podjazdów to nie jest różnica, szczególnie jeśli przy urywaniu wagi nie krępują Cię regulaminy. Natomiast jak jest ślisko (syf, śnieg, lód), to nie ma porównania jaką trakcję ma 4wd.
-
ale ty zap****alasz gdyby dac ci jakies evo czy subaru to nie pojechal bym z toba
-
sam bym się bał tym jechać
-
pierdzi jak stary poldonot
-
http://www.youtube.com/watch?v=c52vPghLw88 tu jest relacja z wczoraj.
az dziwne ze nikt tego ogrodzenia nie przestawił
-
pierdzi jak stary
poldonotpiękny dzwięk
-
mały konkurs. ktoś zgadnie z czego ta pompka?
-
bez nagrod nic nie powiem^^
-
jak byś wiedział to byś powiedział
-
mały konkurs. ktoś
zgadnie z czego ta pompka?Hmmm...
Jimny?
-
dokładnie. widzę że jesteś oblatany w temacie. zakładał ktoś może taką do gti?
-
Dzisiaj dowiedziałem się że swift nie ma homologowanego hydraulicznego hamulca ręcznego. może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć?
-
Jest homologowany! Problem jest taki, że w homologacji masz kilka różnych dźwigni, ale jedyna opcja, żeby mieć taką jak w homologacji - to zrobić gdzieś taką.
W RPP sędziowie na BK przepuszczają hydrauliczny ręczny jeśli jest porządnie zrobiony i na porządnej pompie do ręcznego (np. apracing, girling), a układ jest zgodny z homologacją.
Pogadamy za tydzień w Żorach -
o ile nie nawywijam nic na Tychcach to się widzimy
-
Kiedy masz te Tychy, że jeszcze chcesz przed Żorami jechać?
Co do homologacji... to tak sobie myślę, że swift 4wd nie ma homologacji FIA. Swift gti ma. Więc do 4 wd nie możesz wsadzić hydrauliki.