Mój troszke rajdowy SS
-
czas na składanie -
no zawias poskładany narazie na seryjnym gti ale mam zamiar kupić koni sport -
no zawias
poskładany narazie na seryjnym gti ale mam zamiar kupić koni sportna początek i tak jest lepiej niż tona GTi z allegro
Fele kozak - oldschool -
no zawias
poskładany narazie na seryjnym gti ale mam zamiar kupić koni sportNo fajne cacuszko I grunt, że buda zrobiona od zera
Czekamy na kolejne foty -
to może czas na silnik
głowica splanowana 1 mm, dotarte zawory i nic więcej nie dłubałem przy niej -
dół silnika: wał nie był szlifowany bo był idealny, wrzucone nowe panewki i osiowany blok bo stopy były z innego bloku, dość trochę poszedł wał do góry był problem z uszczelniaczami ale na szczęście wszystko tam gra, tłoki stare ale dobre, nowe pierścienie wrzucone
-
miałem obawy składając ten silnik że się tłok z zaworami spotkają bo tłoki wyżej głowica zjechana i zrobiło się tam ciasno
-
niestety nie mam żadnych zdjęć skrzyni biegów która też była cała rozebrana wymieniony został synchronizator i wszystkie łożyska i uszczelniacze a trochę ich tam jest
-
niestety więcej zdjęci nie posiadam bo dużo było robione ale fot nie ma
-
przy budowaniu tego auta największy problem miałem ze sprzęgłem z racji tego ze to jest 4wd silnik 16 10o parę koni stwierdziłem że seryjne sprzęgło może nie dać rady, kupiłem tarcze spieka wyplułem 300 i niestety był problem z tym autem sie nie dało nawet z kanału wyjechać tak sprzęgło ślizgało
-
Swifcik zajebisty:) Będzie nieźle śmigał. A apropo klatki to jak sam ja robiłeś to na pierwszy rzut oka to dobrze ci wyszła.
Ps. Też bym chciał mieć taki garaż. -
no nikt nie wierzy że ja ją zrobiłem ale są dowody na to i faktycznie wyszła zajebiście, autko nawet dość fajnie sie sprawuje
-
jak ktoś chce można obejrzeć jak autko sprawuje się na sprintach
-
Dlaczego ślizgało się sprzęgło?
Samo z siebie nie powinno. Albo jest źle wyregulowane na lince, albo puszcza uszczelniacz silnika lub skrzyni biegów od strony sprzęgła i zaoleja tarczę.
Znam wiele swiftów 4wd z silnikiem z gti (5-6 albo i lepiej, w tym jednego uturbionego) i nikt nie miał problemu ze zwykłą jazdą. Dopiero przy bardzo mocnym męczeniu auta na kajtkach sprzęgło pomału(!) nie dawało rady. -
Ulalalala ale lata
p.s
0:41s cos tam na niebiesko zakopcilo -
no on tak ma że se tak na niebiesko ładnie zapoda
-
wiesz co na seryjnej tarczy upalam i jest wszystko git nie wiem co to znaczy ślizgające sprzęgło, a jak miałem tego spieka no to była tragedia nie dało się jeździć. A ty jak sie czujesz bo widziałem na tego dzwona nie za ciekawie to wyglądało
-
Film fajny i fajna, długa trasa na torze w Tychach, do tego całkiem sprawnie Ci idzie (choć na pewno popracowałbym nad tematem wyjścia z zakrętu... często masz za szybkie wejście, a na wyjściu czasem 4wd Cię wyciągnie, a czasem mu brakuje mocy - ośką tak byś nie pojechał, ale i w 4wd będziesz dużo szybszy jak nad tym popracujesz).
Szkoda, że niepotrzebnie film jest sporo przyspieszony i wszystko wygląda mocno nienaturalnie.
Jeśli chodzi o auto i zachowanie, to jeśli mogę, to mam kilka uwag:- auto jest mocno nerwowe na dohamowaniach, więc czepię się hamulca - nie wiem czy zostawiłeś seryjny czy z gti (jeśli serię to wsadź ten z gti) - tak czy inaczej polecam wywalenie seryjnego kolektora hamulca i wsadzenie dźwigniowego do kabiny.
- jeśli chodzi o puszczanie dymka z wydechu - stawiam na jedną z dwóch przyczyn - zużyte szklanki popychaczy (raczej to) lub za duży luz na pierścieniach/tłokach/cylindrach.
- co do ślizgającego się sprzęgła - widać musiało być coś nie tak poskładane lub coś nie halo z tarczą - jakby docisk nie był dostatecznie blisko tarczy i koła zamachowego... albo przy zakładaniu skrzyni źle ustawiło się łożysko oporowe - zsunęło się i cały czas dociskało docisk.
- czy po grzebaniu w motorze stroiłeś go jakoś? Jeśli nie to pomyśl o tym. Różnica potrafi być bardzo duża - tak w osiągach jak i w trwałości.
A co do mojego czucia się to ogólnie nie jest źle, dzięki za zainteresowanie - jest na forum wątek o tym