[GTI] Toydolsowe Swifty
-
Tak.
Raczej nie. A Ty?
strasznie SKS niestety posuniety stare kontuzje potrafią rozdraznić:
BTW: Zawsze
wiedziałem, że tarcze JCAuto świecą najlepiejnie zebym sie znał: lepsa tarcza szybciej odprowadza cieplo - mnniej swieci
ze jaki mowisz tam badziew masz ?
P
bardzo ładnie lubie to :]
-
No SKS to poważna sprawa.... cóż mogę powiedzieć... a nic nie powiem...
Co do tarcz, to przemyślałem sprawę dziś w wannie przy degustacji łiskacza... i przypomniałem sobie, że to były ABE. JCAuto mam dwa komplety na lepsze czasy, bo to najlepsze tarcze jakie kiedykolwiek miałem w swifcie! Brembo i inne niech się chowają. Cieszę się, że ABE też dają radę, bo JCAuto już nie do kupienia.
A z innej mańki: im bardziej świeci tym cieplejsza, więc więcej ciepła odprowadza -
bardziej świeci tym cieplejsza, więc więcej ciepła odprowadza
toż przecież pisałem że sie nie znam
-
Przecież ja nie pisałem, że się znasz, albo, że się nie znasz, podobnie zresztą jak ja
-
BTW: Zawsze
wiedziałem, że tarcze JCAuto świecą najlepiejMoże głupie pytanie, ale ile trzeba ostrych hamowań, żeby tak zrobić?
-
Nie było zbyt ostrych, bo tył nie trzymał i trzeba było delikatnie hamować. Ale to nie problem tak tarcze zaświecić. Jak masz klocki DS3000 to kwestia 3-4 km ostrej jazdy po oesie i gotowe. Tyle, że w dzień tego nie widać.
-
Sprawca:
-
Sprawca:
Przegub wewnętrzny? Szkoda...
-
prędzej wałek wejściowy od skrzyni biegów w sprzęgło
-
prędzej wałek
wejściowy od skrzyni biegów w sprzęgłoWałek sprzęgłowy ma chyba węższą końcówkę... Z drugiej strony na wewnętrznym przegubie byłby chyba rowek pod segera.
-
na wewnętrznym powinien być rowek z pierścionkiem zaciskowym z drutu.
brak zabezpieczenia sugeruje właśnie na wałek skrzyni
jak dobrze pamietam, półoś z podporą nie ma jeszcze pierścienia, ale to raczej niemożliwe żeby ukręcić ją
-
Niemożliwe, a jednak! Prawa półoś na wejściu do skrzyni (ten krótki kawałek od podpory do skrzyni). Ukręciło na samym początku wieloklinu.
-
Przeglądałem dziś, nie wiem, który raz w życiu homologację swifta i spojrzałem na zdjęcie skrzyni, w którymś tam wariancie opcyjnym homologacji. I tak skrzynia wyglądała mi inaczej niż skrzynia z przednionapędowych swiftów. Zacząłem szukać zdjęć różnych skrzyń suzuki z tamtego okresu i doszedłem do wniosku, że użyli skrzyni takiej jak w 4wd, ale bez części mechanizmu odpowiedzialnego za napęd tyłu oraz z innym fragmentem obudowy zamiast tej, w której zawiera się przeniesienie napędu na tył. Czy ktoś z was orientuje się, czy tzw. skrzynia ciężka (czyli np. swifty 4wd) występowała fabrycznie w jakiś suzuki z napędem tylko na przód?
Taka oto skrzynia:Update: Znalazłem, że skrzynia do 1,6 jest bardzo podobna.
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, czy wałki i dyfer ze skrzyń lekkich pasują do ciężkich?
Czy sprzęgło i zamach z gti podejdzie do skrzyni ciężkiej? -
skrzynia od 4wd ma na pewno inny wałek głowny , jest dużo grubszy i nie wejdzie w sprzeglo od FWD , trzeba przerabiać też zamach , albo założyć sprzeglo od 4Wd które jest wieksze ( 200mm ) i zamach , da sie stoczyć na 3.7kg więc jest bardzo lekko
Bebechy w środku raczej nie są wymienne , inne FD i biegi + chyba wieksze łożyska ma skrzynia 1.6\awd?
No i wszystkie byly na linkach
-
bez problemu możesz kupić skrzynie 4wd która jest PANCERNA , siadają jedynie synchro , ale o wychodzeniu dyfra bokiem nie ma mowy. odkrecasz dostawkę od tył napędu i zaślepiasz płytą. Mocowanie jest na 99% takie same , problem jest w pół osiach , bo dyfer 4wd ma ogromne przeguby wewnnętrze , w sensie same półosie , sa bardzo grube wiec trzeba byłby jakoś polączyć to w całosc lub dać piasty i zwornice od 1.3 8v , ale wtedy jest mały problem z hamulcem od GTi bo mialbyś tarczę 248mm - trzeba tocczyć .
Przełożenie skrzyni od justy to 4.23 więc jest OK
-
Kamil - mnie interesuje, czy bebechy z gti da się wsadzić do 1,6 FWD. Nie interesuje mnie skrzynia z 4wd.
-
nie. nie da się wsadzić bebechów z GTi do 1.6 16V (duża skrzynia).
można wsadzić do 1.6 16V bebechy z suzuki sporta. wiem że w 4wd są jakieś problemy z dyfrem, ale w zwykłym przednionapędowcu nie powinno być problemów raczej.
-
Nie. Nie da się wsadzić bebechów z GTi do 1.6 16V (duża skrzynia).
Wiesz dlaczego? Jakie są różnice?Można wsadzić do 1.6 16V bebechy z suzuki sporta. wiem że w 4wd są jakieś problemy z
dyfrem, ale w zwykłym przednionapędowcu nie powinno być problemów raczej.
Żebym to wcześniej wiedział.... -
jak dobrze pamiętam, to skrzynia ciężka ma roztaw 70 mm pomiędzy wałkami, a skrzynia lekka 65 mm. ogólnie jest większa i masywniejsza.
mimo że mam 2 skrzynie 1.6, gti, 8v i 1.0, to żadnej jeszcze nie rozbierałem do porównywania.
za większą skrzynią przemawia też większe sprzęgło 200mm a w vitarach jest 215 mm więc i moze dało by zaadoptować
-
Jeśli rozstaw wałków nie pasuje, to nic tego nie zrobię. A co do sprzęgła, to musiałbym gdzieś zamawiać customowego spieka (bo do gti można dostać spiek bez problemu).
Dzięki za informacje.