Swift S1300 czyli budujemy rajdóweczkę... ;)
-
ja polecam chemie firmy Dimerol. Lekko rozcienczony woda jest i tak bardzo mocna chemia , myje bez problemu oleje itp. Do tego mala szczoteczka jakaś i można wszystko domyć bez problemu . Ewentualnie zamiast szczotki bawić się myjką pod wysokim ciśnieniem
-
w jaki sposób
odświeżyć blok tak jak na zdjęciu?Płyn do mycia silników + karczer z gorącą wodą (kilka serii)
Płyn do mycia silników + szorowanie gąbką i szmatką wszelkich zakamarków
Znów płyn do mycia silników + karczer z gorącą wodą (kilka serii)
Na koniec srebrzanka wysokotemperaturowa (do 800st C) w sprayu -
kurde po moim myeciu silnika padl tps
-
No tpsy lubią padać w ten sposób Dlatego na zamontowany silnik lepiej nie lać za dużo wody
-
kurde po moim
myeciu silnika padl tpsBo trzeba było myć silnik a nie tps
-
dziękuje Ci Kapitanie Oczywisty
chodziło mi o to czy da się to robić w swoim garażu, ewentualnie czego użyć, podejrzewam ze sama chemia do mycia nie wystarczy.Po pytaniu "w jaki sposób odświeżyć blok tak jak na zdjęciu?" nie jest dla mnie oczywiste, e chcesz to zrobić samodzielnie w garażu ale koledzy napisali ci dokładnie to samo co i ja - środek do mycia silników
-
Płyn do mycia
silników + karczer z gorącą wodą (kilka serii)
Płyn do mycia
silników + szorowanie gąbką i szmatką wszelkich zakamarków
Znów płyn do mycia
silników + karczer z gorącą wodą (kilka serii)
Na koniec
srebrzanka wysokotemperaturowa (do 800st C) w sprayuta odpowiedz w zupełności mnie satysfakcjonuje
o to mi chodziłomyślę ze przez ta farbę tak ładnie sie świeci
ps. używałem Dimerolu trzeba strasznie uważać, przez przypadek kropelka tej chemii spadla mi na policzek i poparzyło mi skóre praktycznie odrazu.
-
No myślę że farba daje tu najwięcej, sam z ciekawości swój silnik przetarłem to takiego efektu nie uzyskałem aczkolwiek mój jeszcze w całości jest co mocno utrudnia...
-
http://www.anzasklep.pl/kã„rcher-rm-31-2l-p-2276.html
Myj pędzelkiem w formie nie rozcięczonej.potem lepiej spłucz wodą. -
Mało mam czasu na
auto ale coś tam się powoli dzieje... Może po weekendzie będę składał nowy motor.
Fota szpiegowskaNo dobra... Kilka fotek do relacji moich starć ze zbuntowaną rajdówką...
Etap 1
Sprawdzenie stanów magazynowych, weryfikacja i uporządkowanie zasobówW końcu zrobiłem porządek z gratami walającymi się w piwnicy i szufladach. Czyszczenie, mierzenie, pakowanie, oznaczanie...
Przegląd tłoków i korb
Czy one się same rozmnażają?
Wygrzebane wały
i wałeczki...
cdn
-
No dobra... Kilka
fotek do relacji moich starć ze zbuntowaną rajdówką...
Etap 1czyste szalenstwo
-
trylion pie****ion
Erde szaleje, składa 2 silniki, albo 3 -
trylion pie****ion
Erde szaleje,
składa 2 silniki, albo 3No z moim szczęściem i tempem zabijania silników to przydałyby się tak ze 3 na zapas ;-)
-
Radek - złóż jeden, ale porządnie. Ja w ciągu miesiąca-dwóch też będę składał nowy. Możemy to zgrać.
-
Radek - złóż jeden,
ale porządnie. Ja w ciągu miesiąca-dwóch też będę składał nowy. Możemy to zgrać.Będzie złożony porządnie. Poprzedni co składaliśmy to też był robiony na porządnie a mimo wszystko coś nie zagrało...
Tego ostatniego nie liczę bo to był wsadzony w całości używany, nie składany przez nas -
No z moim
szczęściem i tempem zabijania silników to przydałyby się tak ze 3 na zapas ;-)życzę Ci, co by się czarna seria skończyła na tym ostatnim
-
No dobra... Kilka
fotek do relacji moich starć ze zbuntowaną rajdówką...
Etap 1
Sprawdzenie stanów
magazynowych, weryfikacja i uporządkowanie zasobówEtap 2
Szykowanie częściMiałem stary blok w piwnicy. Blok poszedł do mycia, potem pojechał do szlifu na pomiary.
Niestety okazało się, że cylindry są dość mocno zużyte i żadne z moich nominalnych tłoków nie zapewniąją odpowiedniego pasowania. Pozostała opcja tulejowania (ok 600pln) lub tłoki nadwymiarowe (ok 450pln).
Blok po zabieleniu i honowaniu pod tłoki +0,50
Jodełka po honowaniu
Na powierzchni to nie rdza tylko resztki kleju z taśmy klejącej (z maskowania) Będą zmyte przed składaniemBlok oczywiście był ponownie bardzo dokładnie myty i czyszczony, nawet w najmniejszych zakamarkach Płyn do mycia silników, karczer z b. wysokim ciśnieniem itd
Został też trochę odświeżony przy okazji
Blok był pasowany pod nowe tłoki ARCO. Spostrzegawczy pewnie już je zauważyli na wcześniejszych fotkach
Zostały mi co prawda 3 takie tłoki z poprzedniego silnika, niestety po miesiącu poszukiwań nie udało mi się znaleźć 1 sztuki (nikt nie chciał sprzedać) i byłem zmuszony kupić komplet
cdn
-
Kurcze lepiej niż z fabryki!
-
I takie piękne cóś wstawić do samochodu? Żeby się upaprało?
-
No właśnie. Lepiej stolik zrobić