Tarcze hamulcowe
-
Jak w przegubach jest duży luz to podczas hamowania może
pojawić się "bicie".
Jeżeli podczas mocnego skręcania i jednoczesnego
przyspieszania nie ma charakterystycznego stukania,
to przeguby powinny być sprawne.Przeguby nie stukają ani na prostych ani na skręconych kołach nawet przy ostrym ruszaniu.
-
No to możesz mieć zwichrowaną piastę i przez to bez
względu na coraz to nowsze tarcze, bicie i tak
będzie się pojawiało.Jeszcze raz wrócę do tematu.Dzisiaj wymieniłem piasty,ale bez żadnego efektu.Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł bo ja trace już nerwy i chyba przestanę lubić to auto.
-
Jeszcze raz wrócę do tematu.Dzisiaj wymieniłem
piasty,ale bez żadnego efektu.Może ktoś ma jeszcze
jakiś pomysł bo ja trace już nerwy i chyba
przestanę lubić to auto.
Witam umnie po hamowaniu przy 140km/h zaczeły tarcze chrobotać ale pedał niefaluje i żadnych dodatkowych efektów no może pozatym ze powyżej 80km/h mam wrażenie ze hamulce są słabsze -
A ja mam zupełnie inną koncepcję:
końcówka drążka kierowniczego z nadmiernym luzem (tzw.gałka)
po zmie to bardzo prawdopodobne. Przy hamowaniu może dawac taki efekt
przy przejściu z przyspieszenia na hamowanie i naodwrót daje stuk,
to samo przy jeździe "luzem:"po nierównościach.
Autko na podnośnik i sprawdzić wszystkie "łączniki metalowo-gumowe"
drążków kierowniczych i wahaczy. -
Mam problem z przednimi hamulcami.Przy obrocie kołem wyraznie klocki ocierają w jednym miejscu
tarczy.Byłem na stacji diagnostycznej i test hamulców wykazał bicie tarcz.Założyłem nowe
tarcze ale klocki nadal ocierają w jednym miejscu,stare tarcze dałem do sprawdzenia i
okazało się że w jednym miejscu na tarczy jest "dziura" .Co może byc przyczyną? Z góry
dzięki za pomoc.
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Szukając pomocy trafiłem do Was ponieważ mam dokładnie taki sam problem z "czymś" jak mój przedmówca. Podczas hamowania z lewego przedniego kola dobiegają odgłosy jak by blacha o blache tarła w jednym miejscu. Byłem już u kilku mechaników i nic - wymieniłem 2 kpl tarcz + 3 kpl klocków a efekt nie mija. Czy ktoś rozwiązał już podobny problem??
Z pomoc serdecznie dziękuję
Paweł -
U mnie raczej tarcze nie są winne tym drganią.Mam już założony trzeci kpl. tarcz i po przejechaniu 1000-1500 km
tarcze zaczynają bić.Przypuszczam że wada jest w innym miejscu a tarcze to efekt tej usterki.A druga sprawa
drgania są nawet bez hamowania w czasie jazdy tylko słabsze.Zastanawiam się też nad przegubem ale nie wiem czy
może on mieć na to wpływ.żadnych stuków nie słychać ani innych dziwnych odgłosów z okolic przegubów.A co to za tarcze kupujesz ? Sprawdzałeś konćowki drążkow kierowniczych i wahacze ?
-
Witam. Mam problem z ... i właśnie nie wiem z czym. Podczas hamowania drży kierownica, pulsuje pedał hamulca, a z wiekszych prędkości cała deska rozdzielcza. Gdy sie to zaczeło dziać wymieniłem tarcze bo na stacjii kontroli pojazdów powiedzieli że są krzywe, po półtora miesiąca może dwóch miesiącach wszystko się powtórzyło, wiec tym razem tarcze zostały przetoczone, po upływie takiego samego czasu jak poprzednio problem sie powtórzył. Tym razem w warsztacie powiedzieli ze przyczyna są zaciski, wiec zostały wymienione i tarcze jeszcze raz przetoczone, nie zdążyłem przejechać 1500 km problem sie powtórzył. Nie mam pojecia co może powodować te krzywienie tarcz. Prosze pomóżcie. Z góry dziekuje.
-
Nie mam pojecia co może powodować te
krzywienie tarcz. Prosze pomóżcie. Z góry dziekuje.Kup dobre (firmowe) tarcze i zamontuj je z dużą starannością - to powinno pomóc.
Sprawdź górne mocowanie amortyzatora (gumy), końcówkę drążka kierowniczego i sworzeń wahacza.
W najgorszym przypadku może być, że piasta jest skrzywiona np. na skutek bocznego uderzenia w krawężnik. -
Kup dobre (firmowe) tarcze i zamontuj je z dużą starannością - to powinno pomóc.
Sprawdź górne mocowanie amortyzatora (gumy), końcówkę drążka kierowniczego i sworzeń wahacza.
W najgorszym przypadku może być, że piasta jest skrzywiona np. na skutek bocznego uderzenia w
krawężnik.A jakie to sa dobre "firmowe" tarcze?
-
Witam...
Witam
Nie mam
pojecia co może powodować te krzywienie tarcz. Prosze pomóżcie. Z góry dziekuje.Krzywienie tarcz,może być spowodowane trzymaniem hamulca po hamowaniu(np.hamujesz przed światłami,zatrzymujesz się i trzymasz nogę na hamulcu.Tarcza nierówno stygnie i w ten sposób dochodzi do jej skrzywienia).
Ważne jest też odpowiednie dotarcie okładzin hamulcowych. -
A jakie to sa dobre "firmowe" tarcze?
np. DU, Brembo, ATE, Lucas itp.