Dziwne przerywanie silnika.
-
Chciałbym opisac Następny objaw który mnie zastanawia.
Zaczęło się tak dzia gdy zaczęły się mrozy ale nie chciałbym od razu sugerowa pogodę cho dużo też od niej zależy. Silnik mi przerywa i czasem jedzie jakby na dwóch garach, przynajmniej takie wrażenie jest, dzieje się tak tylko w stałych, że tak powiem warunkach. Auto normalnie się zachowuje jadąc np na trasie, nie czuje się żadnego przerywania. Auto również się normalnie zachowuje kiedy robimy redukcję każdego biegu ale doprowadzając do wyższych obrotów, jednak gdy np maj prędkośc 60km i jedziemy na czwartym biegu i przyspieszamy to zaczyna przerywac i silnik przez chwilkę zachowuje się jakby jechał na dwóch garach. To samo się dzieje na innych biegach. Cholercia nie wiem czy dosyc zrozumiale napisałem. Może inny przykład.
Jedziemy na jedynce i przerzucamy na trójkę, silnik w dobrym stanie poradziłby sobie choc wolno będzie przyspieszał. W moim przypadku momentalnie zaczyna przerywac i przez moment do osiągnięcia dobrych obrotów jedzie tak jakby na dwóch garach.Na początku myslałem że to wina mrozów , małej ilości paliwa bo przeważnie tak tankowałem i jakości gdyż tankowałem na stacji , która słynie z chrzczenia paliwa. Zrobiłem więc tak, że pojechałem na orlen i zatankowałem zbiornik do pełna. Niestety objaw jest taki sam.
Na początek mam zamiar zmieni filtr paliwa i świeczki. A może i wymienię aparat tzn podmienię od drugiego który i tak już jest dead czym się nie chwaliłem.
Jednak napisałem po to aby koledzy coś zasugerowali.
Pozdrawiam. -
Witam. Miałem którejś zimy to samo. Silnik również mi przerywał tak jak Ty to opisałeś. Z początku również stawiałem na paliwo złej jakości. Lecz postanowiłem wymienić świece. Co się okazało: miałem przebicie na jednym z przewodów. Także na początek sprawdź przewody a jak nie to bedziemy dalej szukać. pozdro
-
O przewodach nie wspomniałem bo one odpadają. po prostu są nowe sentecha. Wymienię te świece, bo wiem że na pewno nie mam dobrych jakościowo tylko chyba iskrę a może jakieś denso. W zasadzie nawet nie wiem czy można o nich powiedzieć że są złe czy dobre, po prostu nie wiem.
-
Świece NGK?Made in France?
-
Hej
Mogę Ci polecić Iskrę (51) FE55PRS-11 U-SUPER
Zrobiłem już 30.000 km na tych świecach i puki co nie narzekam... -
jahur więcej szczegółów musisz napisać.jaki bieg i przy jakich obrotach Ci przerywa.Jest to przerwanie czy szarpanie.Już wyjaśniam...przerywa to znaczy że wraz z tym defektem zaobserwowane są delikatne spadki w prędkości obrotowej silnika(trzeba popatrzeć na obrotomierz jak usterka zaczyna być odczuwalna).
szarpie autem w momencie gdy wskazówka nie opada co najwyżej w ledwo zauważalny sposób może podnosić się do góry.