Tłoczek hamulcowy do wymiany ?
-
Mam obie uszczelki
tylko, jak mi się już uda z osłoną zewn. przeciwkurzową ją załoożyć to za fiksa
niechce wejść, tłoczek w nową uszczelkę wewnętrzną.
a starej nie ędę
wkładał jak mam nową..Musisz ją delikatnie podgrzać albo ciut posmarować przy zakładaniu to wejdzie
-
Musisz ją delikatnie podgrzać albo ciut posmarować przy zakładaniu to wejdzie
smarowałem , nie wchodzi , "podgrzać" ?
-
smarowałem , nie
wchodzi , "podgrzać" ?Jak gume podgrzejesz to sie troszke rozszerzy i można zamontować. Potem jak ostygnie to się zwęży i będzie siedziała idealnie.
-
Jak gume podgrzejesz to sie troszke rozszerzy i można zamontować. Potem jak ostygnie to się zwęży i będzie siedziała idealnie.
raczej żadnych eksperymedntów z ogniem na gumie, nie porządane skutki....
-
raczej żadnych
eksperymedntów z ogniem na gumie, nie porządane skutki....Może suszarką, lub gorącą wodą
-
Mam obie uszczelki
tylko, jak mi się już uda z osłoną zewn. przeciwkurzową ją załoożyć to za fiksa
niechce wejść, tłoczek w nową uszczelkę wewnętrzną.
a starej nie ędę
wkładał jak mam nową..Uszczelkę tłoczka posmaruj płynem hamulcowym
Jak nie dasz dalej rady to służę pomocą -
Uszczelkę tłoczka
posmaruj płynem hamulcowym
Jak nie dasz dalej
rady to służę pomocąJuż się udało wspólnymi siłami założona uszczelka na tłoczka.
Tico teraz testuje Webmen. -
U mnie też się zapiekł prawy tłoczek tak że po rozebraniu nie mogłem go wybić ale na szczęście na środku tłoczka jest śruba więc wykręcając ją włożyłem przez otwór wybijak i udało się go wybić po wstępnych oględzinach tłoczek wyglądał jak na wyżej pokazanych zdjęciach, delikatnie wyciągnąłem uszczelki wyczyściłem dokładnie wszystko ze rdzy używając płynu hamulcowego na połysk i złożyłem ponownie bez zakupu nowych uszczelek i tłoczka. odpowietrzyłem i wszystko działa jak na leży nic nie cieknie zajęło mi to jedno popołudnie na oba przednie koła. Obyło się bez zestawów naprawczych. Jeżdżę już tak ze 3 miechy i wsio jest oki. Więc nie zawsze trzeba od razu kupować zestawy naprawcze lub nowe części
pozdrawiam
-
Tutaj była taka korozja że ta uszczelka niestety nie nadawała się na ponowny montaż.
-
Cytat:
Może suszarką, lub gorącą wodą
Susarki nie posiadam, ale położyłem n a ciepłym grzejniku i uszczelka była ciepła, pozatym korpus cały też podgrzałem żeby uszczelka nie wytracała szybko ciepła. załatwione !
-
Cytat:
Uszczelkę tłoczka posmaruj płynem hamulcowym Jak nie dasz dalej rady to służę pomocą
Nasmarował pastą do tłoczków. i jest ok.
-
Cytat:
U mnie też się zapiekł prawy tłoczek tak że po rozebraniu nie mogłem go wybić ale na szczęście na środku tłoczka jest śruba więc wykręcając ją włożyłem przez otwór wybijak i udało się go wybić po wstępnych oględzinach tłoczek wyglądał jak na wyżej pokazanych zdjęciach, delikatnie wyciągnąłem uszczelki wyczyściłem dokładnie wszystko ze rdzy używając płynu hamulcowego na połysk i złożyłem ponownie bez zakupu nowych uszczelek i tłoczka. odpowietrzyłem i wszystko działa jak na leży nic nie cieknie zajęło mi to jedno popołudnie na oba przednie koła. Obyło się bez zestawów naprawczych. Jeżdżę już tak ze 3 miechy i wsio jest oki. Więc nie zawsze trzeba od razu kupować zestawy naprawcze lub nowe części pozdrawiam
U mnie uszczelkę przeciwkurzowa musiałem wymienić, była juz popękana więc w rachubę wchodziła tylko wymiana obu uszczelek.
Zmieniony mój sposób na włożenie uszczelki do korpusu, zamiast drucików użyłem opaski , bo drut może uciąć uszczelkę.
pokazane na foto, może się przyda niejednemu ticomaniakowi.
Zakładałem oryginał 16zł, a podruby były po 8zł. Tym sposobem jest dużo łatwiej,
niż tym z drutem. Założone przy współpracy z kolegą mickey11, test hamulców OK.