Zużyta guma w wahaczu - jak wymienić?
-
Na ostatnim przeglądzie diagnosta powiedział mi że przydało by się wymienić gumy w wahaczu które trzymają stabilizator.
Wahacze wraz z gumami mam od Marca 2010, więc nawet nie wiem czemu tak szybko się zużyły.
Chciałbym wymienić same gumy. Czy do ich wymiany trzeba odkręcać cały stabilizator, czy jednak da się jakoś go wyciągnąć z wahacza bez odkręcania?
Bo z tego co zauważyłem to wyciągam jedną zawleczkę, odkręcam nakrętkę i jedną gumę ściągam. Co z drugą? Wyjdzie jakoś czy cały stabilizator muszę odkręcić?
Przy takiej wymianie przydało by się coś też wymienić?
-
Wahacze wraz z
gumami mam od Marca 2010, więc nawet nie wiem czemu tak szybko się zużyły.Dziwne, słabo dokręcone czy marnej jakości były
Chciałbym wymienić
same gumy. Czy do ich wymiany trzeba odkręcać cały stabilizator, czy jednak da się
jakoś go wyciągnąć z wahacza bez odkręcania?Da się, autko na podnośnik, odkręcasz nakrętkę przy stabilizatorze i ściągasz jedną gumę, odkręcasz wahacz przy karoserii nie przy kole, przyciągasz wahacz na dół, potem odchylasz i stabilizator wyłazi z wahacza, ściągasz gumę, nakładasz nową, zakładasz wahacz, nakładasz drugą gumę, skręcasz do kupy i gotowe.
Przy takiej
wymianie przydało by się coś też wymienić?Jeśli sworznie, przeguby i osłony są ok, to nie masz co więcej wymieniać.
Zakonserwuj przy okazji nakrętki, to wszystko. -
Ja odkręcam 4 śruby trzymające stabilizator pod zderzakiem i wówczas wychodzi z otworu w wahaczu:)Ale kolega napisał też dobry sposób bo tamte gumy też jest dobrze wymienić gdzie jest przykręcony wahacz do ramy tikusia
-
Ja odkręcam 4 śruby
trzymające stabilizator pod zderzakiem i wówczas wychodzi z otworu w wahaczu:)U mnie owe śruby nie chciały puścić, więc nie męczyłem się z nimi tylko odkręciłem jedną z wahacza, właśnie tą od ramy
Ale
kolega napisał też dobry sposób bo tamte gumy też jest dobrze wymienić gdzie jest
przykręcony wahacz do ramy tikusiaImo, tak jest szybciej i mniej śrub do kręcenia