Głośny zgrzyt przy ruszaniu,
-
Witam
Mam prblem z nowo zakupionym ticiem. w czsie ruszania występuje bardzo głosny zgrzyt- stuk. Nie wiem czy występuje to podczas większych prędkości bo odrazu odstawiłem samochód. Co to może być? Wszystkie biegi wchodzą bez problemu. -
Witam
Mam prblem z nowo
zakupionym ticiem. w czsie ruszania występuje bardzo głosny zgrzyt- stuk. Nie wiem
czy występuje to podczas większych prędkości bo odrazu odstawiłem samochód. Co to
może być? Wszystkie biegi wchodzą bez problemu.Mniej więcej z jakich okolic?
Na skręconych kołach?
Takie tyrkotanie?
Ja bym obstawiał któryś przegub
Sprawdź osłony czy któraś nie jest popękana
Ostatnio coś takiego przerabiałem w służbówce(Transit) tyrkotał i tyrkotał przegub aż w końcu przestał
Przegub strzelił i był koniec jazdyBTW to podczas kupowania tego nie zauważyłeś?
-
pierwsze co to bym sprawdził przeguby zewnętrzne.
Zobacz czy osłony są całe -
przeguby zewnetrzne raczej odpadają. ten dziwięk jest dużo głośniejszy, bardziej metaliczny.
koła są prawie prosto. -
To stało Ci się po zakupie? bo dziwne by było kupic auto odrazu tak działajace - chyba ze do remontu. Wiesz... ciężko jest powiedziec co to za dzwięk, nie słysząc go. Skoro przeguby zewnętrzne nie można popatrzeć na wewnętrzne (te wchodzące do skrzyni biegów) chociaż to raczej nie. Jeśli świeżo kupione to sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów - jesli sie okaże ze nie było tego oleju a się jechało bez niego dużo to bez urazy ale tylko pogratulować zakupu... Dobrze by było gdybyś wiedział czy TYLKO przy ruszaniu czy przy wbijaniu każdego biegu się tak dzieje.
-
No i problem rozwiązany, okazało sie że z przegubu wewnętrznego spadła osłona i przegub wysunął się z "kielicha" powodując bardzo głośny zgrzyt.
Dzięki za pomoc.