jak i jaka tube (skrzynie) zamontowac do tico
-
Aby mieć fajne
audio w Tico, wystarczy mieć dwa (lub cztery przy zestawie odseparowanym) głośniki z
przodu + subwoofer w bagażniku, albo dwa głośniki z przodu (lub cztery przy zestawie
odseparowanym) + dwa głośniki na tylnej półce bez subwoofera.
(Zresztą nie
dotyczy się to tylko Tico )czyli towim zdaniem co powinienem zamontowac??
bo juz sie troche pogubilem...
lepsze dwa głośniki z przodu i z tyłu subwoofer, czy dwa z przodu i dwa z tylu??? -
czyli towim zdaniem
co powinienem zamontowac??
bo juz sie troche
pogubilem...Myślałem, że dosyć jasno to opisałem
lepsze dwa głośniki
z przodu i z tyłu subwoofer, czy dwa z przodu i dwa z tylu???Dla mocnego i głębokiego basu to pierwsze.
Dla przyjemnego słuchania muzyki z lekkim akcentem niższych tonów, to drugie -
aha spoko
to wole ta pierwsza opcje :):)
dzieki za rade ;);) -
aha spoko
to wole ta pierwsza
opcje :):)
dzieki za rade ;);)Poszukaj na forum opisów montażu głośników w drzwiach Tico, było o tym sporo
Ja bym się skłaniał ku montażowi zestawu odseparowanego, tzn. głośniki 16cm w drzwi na dystansach i tweetery gdzieś na desce + skrzynia w bagażniku
-
noo spoko
pomysle nad tym
dzieki -
Te 4x 50W w rzeczywistości wynosi 4 x 35W zmierzyłem watomierzem a bajka o tym że jest na tranzystorach MOSFET, S-MOSFET badz inne STR mosfet to lipa. Najczęściej w radiach sony, philips, czy JVC siedzi scalak TDA 7560 (4 x 35W ciągłej) ja mam radio sony cdx-gt24 (4x45W producent mówi) w rzeczywistości ma 4 x 28W.
A do 6 głośników nawet sporych nie trzeba mieć wzmacniacza bo samo radyjko daje radę.
Oj chyba nie wiesz ile się ciepła wytwarza w czasie pracy "na full" radia z obciążeniem 6 głośników...masakra dla radiatorka 4cm (wys) x13cm(szer) x2cm gruby. Ja mam podłaczone pod radio przód dwa głośniki (10cm JBL z 20W RMS)tyl zaś skrzynia basowa ok. 150W RMSu. I powiem że po 1h słuchania muzyki moge na radiatorze w radyjku usmażyć jajecznicę i wodę na kawę zagotować.
Dlatego zamontowałem wentylator by odprowadzić ciepło, radyjko pracuje w strasznie trudnych warunkach, ściśniete kablami ma problemy z odprowadzaniem ciepła. Przy dużej liczbie głośników radze montować jakis system chłodzenia. Bo pewnego dnia w upalny dzień końcówka mocy może powiedzieć papa.
Jeśli chodzi o rozwiązanie dotycze mego audio to ja zastosowałem skrzynie basową na głośniku tonsil o średnicy 30cm i muszę przyznać że basik mam nieziemski. Skrzynia leży u mnie "na plecach"
-
ło matko przecież to ci blachę na lewą stronę wywinie, ale tak serio to bas jest naprawdę konkretny
-
powiedzcie czego niby nie można mieć w bagażniku subwoofera i do tego głosników np 6x9 na półce ? w czym to przeszkadza bo nie rozumiem ?
-
Ponieważ moim skromnym zdaniem jest zbyt mały litraż bagażnika co pogorszy jakość dźwięku
-
powiedzcie czego
niby nie można mieć w bagażniku subwoofera i do tego głosników np 6x9 na półce ? w
czym to przeszkadza bo nie rozumiem ?Ponieważ mając "dobry przód" tzn. markowe głośniki z przodu (np. 16cm w drzwiach + tweetery w desce) tył staje się zbędny bo i tak prawie nie będziemy go wtedy słyszeć (w opcji z subwooferem).
-
Ponieważ moim
skromnym zdaniem jest zbyt mały litraż bagażnika co pogorszy jakość dźwiękuMusimy też odpowiedzieć sobie na pytanie jak często będziemy wozić kogoś na tylnym siedzeniu
Opcja gdy mamy tylko głośniki z przodu i bas w bagażniku to dla kierowcy i pasażera z przodu to w zupełności wystarcza, głośniki z tyłu będą wyłącznie wywaleniem kasy w błoto.
Natomiast gdy często wozimy również pasażerów z tyłu, to w powyższej opcji ci z tyłu będą słyszeć głównie łomot dochodzący z bagażnika -
ło matko szok przecież to ci blachę na lewą stronę wywinie, ale tak serio to bas jest naprawdę konkretny
Bass ze skrzyni powala, mimo że podłaczone same radio, ciekawi mnie jaki basik uzyskam gdy podłacze wzmacniacz 150W (mono).
-
Głośniki w półce to zły pomysł ja miałem 16cm głośniczki i bas był taki jakby z beczki, pusty i dudniący. Mogłem nabyć dobre głośniki do półki Magnaty jakiś drogi model, ale stwiedziłem ze pudło rezonansowe w postaci bagażnika spełni źle swoją funkcję. Jeśli chodzi o drzwi to myśle że lepiej to zagra niż głośniki w standardowych miejscach z przodu.
-
Głośniki w półce to
zły pomysł ja miałem 16cm głośniczki i bas był taki jakby z beczki, pusty i
dudniący. Mogłem nabyć dobre głośniki do półki Magnaty jakiś drogi model, ale
stwiedziłem ze pudło rezonansowe w postaci bagażnika spełni źle swoją funkcję. Jeśli
chodzi o drzwi to myśle że lepiej to zagra niż głośniki w standardowych miejscach z
przodu.Bo głośniki z tyłu nie montuje się dla basu, tylko dla pasażerów z tyłu
Jeśli chcemy mieć opcję czterech głośników bez suba, to basik robimy z przodu (w drzwiach) -
Bass ze skrzyni
powala, mimo że podłaczone same radio, ciekawi mnie jaki basik uzyskam gdy podłacze
wzmacniacz 150W (mono).Skoro nie musisz podłączać wzmaka, to tego nie rób.
Szkoda tracić kolejne cm3 w tak małym bagażnikuPs.
Muzyka ma grać dla Ciebie, a nie przechodniom w promieniu kilometra -
Skoro nie musisz podłączać wzmaka, to tego nie rób.
Szkoda tracić kolejne cm3 w tak małym bagażnikuWiesz, w maluchu wzmacniacz miałem pod fotelem kierowcy, jesli miałbym montować w tico jakiś wzmachor to tylko pod fotelem kierowcy badz pasażera każdy wie ile jest tam miejsca.
Wprawdzie mam wentylatorek zamontowany przy radiu i odprowadza ciepełko dobrze. Boje się tylko ze kurz przemiszczający się razem w powietrzem zacznie powoli zabijać laser w soniaku. Dlatego też wzmacniacz chce zamontować i zrezygnować z bezpośredniego połaczenia dość sporej (30cm membramy) skrzyni pod radio.
-
Wiesz, w maluchu
wzmacniacz miałem pod fotelem kierowcy, jesli miałbym montować w tico jakiś wzmachor
to tylko pod fotelem kierowcy badz pasażera każdy wie ile jest tam miejsca.Niektórzy pod fotelem montują suba, ale nie w Tico
Wprawdzie mam
wentylatorek zamontowany przy radiu i odprowadza ciepełko dobrze. Boje się tylko ze
kurz przemiszczający się razem w powietrzem zacznie powoli zabijać laser w soniaku.Nie spotkałem się wcześniej (oprócz oryginalnych jednostek sterujących w to wyposażonych) z montowaniem dodatkowego chłodzenia dla radia. W moim mniemaniu rzecz zbędna (tak, wiem jak mocno potrafi się radio rozgrzać )
Dlatego też wzmacniacz chce zamontować i zrezygnować z bezpośredniego połaczenia
dość sporej (30cm membramy) skrzyni pod radio.Ja bym dziada przykręcił do oparcia tylnej kanapy
-
Witam ja zamontowałem sobie suba własnej roboty na głośniku Magnat xpress 10,skrzynka zajmuje pół bagażnika a wzmacniacz to Bloupunkt GTA 200,gra fajnie ale...niestety trzeszczą wszystkie plastiki w Tico więc zastanów się głęboko bo audiofilskiej jakości dźwięku nie wyciśniesz:)Pozdrawiam!!!
-
chciałem odkopać ten temat - chodzi mi o wstawienie głośników w błotniki:
Planuję głośniczki w bagażniku wstawić w błotniki i analizując sprawę widzę że po prawej stronie mamy dla głośnika wypaśne pudło rezonansowe ale z drugiej strony od strony wlewu paliwa sprawa się komplikuje powierzchnia się zmniejsza przez wlew paliwa a drugie to chciałby jednak żeby ten głośnik bardzo nie wystawał i tu moje pytania:
-miejsce w którym chcę przykręcić głośnik jest takie pudełeczko plastikowe na dole idzie jeden wężyk a na górze drugi to separator par paliwa czy coś w tym stylu- co z tym zrobić można to przesunąć? to pewnie to musi być pionowo zamontowane żeby spełniało funkcje swoje...