Dziwne dźwięki podczas przyspieszania z niskich obrotów
-
Witajcie !!
Dziwi mnie pewna przypadłość mojego Tico, którą postaram się poniżej opisać i ukazać na filmiku.
Na wideo wyraźnie słychać jak auto wpada w wibracje wydając przy tym ten charakterystyczny dźwięk.
Celem mojego postu jest po prostu dowiedzieć się, czy jest to objaw normalny wynikający ze zbyt niskich obrotów silnika, czy też po prostu mam uszkodzoną np. poduszkę na skrzyni lub silniku.
Poniżej przedstawiam link do filmu. Mam nadzieję, że każdy usłyszy ten dźwięk i będzie to dla Was pomocne przy diagnozie.
http://www.youtube.com/watch?v=mpzBYpbaiIQ -
mam kiepskie głośniki, ale sprawdź szczelność układu wydechowego (plecionki też)
-
Nie jest to objaw normalny. Skąd dobiega ten dźwięk? U mnie na komputerze słychać jakby wydech uderzał o zderzak, ale piszesz o wibracjach więc chyba odpada.
-
mam kiepskie głośniki, ale
sprawdź szczelność układu wydechowego (plecionki też)W tico nie ma plecionki..
-
moim zdaniem to wydech bije ci o podwozie, bo u brata jest podobnie i przy niskich obrotach. Sprawdź układ wydechowy cały i możliwe że znajdziesz przyczynę
-
W tico nie ma plecionki..
Dawno tico nie widziałem z bliska... a w punciaku akurat plecionka mi przepuszcza...
-
Nie idzie tego za bardzo nagrać, bo jest to cichy dźwięk. Wyraźnie czuć wibracje, choć nie są one zbyt intensywne. Może i faktycznie uderza mi wydech o podwozie
-
A da się w Ticaczach optycznie obejrzeć, czy poduszki są w dobrym stanie?
I od razy zajrzałbym do gum mocujących wydech, jak są stare to robią się niej wytrzymałe. Najlepiej wejść na kanał i sprawdzić, czy da się ręką popchnąć rurę na tyle, że się o coś obija. -
To w weekend będę mógł wejść na kanał - a najprawdopodobniej w poniedziałek wejdę.
Pamiętam, że jedna guma jest trochę zbutwiała ze starości. Może to jest powód. -
To w weekend będę mógł wejść
na kanał - a najprawdopodobniej w poniedziałek wejdę.
Pamiętam, że jedna guma jest
trochę zbutwiała ze starości. Może to jest powód.Wymień wszystkie, to nie jest duży koszt
-
No tak muszę wszystko w tym moim Tiktaku porobić bo się nazbierało. Pewnie z 500 zł będę musiał wpakować, ale pociesza mnie to, że wymienię za te pieniądze prawie pół auta . Mam do wymiany tylne amorki, hamulce tylne do roboty ( cieknie jeden cylinderek i zapiekły się samoregulatory ) i znowu coś stuka z przodu. Co więcej, łożysko lewe przednie też już niedomaga. Będzie zastrzyk gotówki to i Tico na tym zyska .
-
no ale jak trzeba to się naprawia. co do samoregulatorów to polecam rozkręcić i umieścić w pojemniku z "Koka-Kolą" a potem będą nieźle śmigać
-
no ale jak trzeba to się
naprawia. co do samoregulatorów to polecam rozkręcić i umieścić w pojemniku z "Koka-Kolą" a
potem będą nieźle śmigaćNo tylko to jest dla mnie niewykonalne za bardzo, bo pewnie musi się to jakiś czas wymoczyć a ja raczej na okrągło potrzebuję Tico, tym bardziej, że przybył kolejny kierowca w domu. Z resztą już próbowałem je "ruszać" na siłę, spryskiwałem WD-40 i tak nic to nie pomagało na dłuższą metę. Chyba nie będę się już męczył i wymienię regulatory razem z tym tłoczkiem który się poci oraz zawleczki które nie wyglądały najlepiej.
Tico ma taką wielką zaletę, jaką bez wątpienia jest koszt zakupu części . Za parę groszy można kupić praktycznie każdą część . Jak już trzeba coś wymienić, to przynajmniej nie doznaje się szoku w sklepie z częściami -
to to fakt, części są bardzo tanie i nie ma problemu z kupnem że jeśli chodzi o zagadnienia z typu sedan czy kombi, diesel czy benzyna, 0,8 czy 1,1.