ucieka płyn chłodzący !!! pilne !!! nierówna praca silnika
-
w szukajce nic konkretnego nie mozna znalezc... daj mi chociaz jeden link z problemem takim samym jak ja to nie bede wiecej pisal problemow... mowie... niech bedzie taki sam a nie podobny, bo moim zdaniem kazdy problem jest inny. Czekam na linka
-
w szukajce nic konkretnego
nie mozna znalezc... daj mi chociaz jeden link z problemem takim samym jak ja to nie bede
wiecej pisal problemow... mowie... niech bedzie taki sam a nie podobny, bo moim zdaniem kazdy
problem jest inny.Jak ogarniesz ten wątek, to ci pomożemy
Czekam na linka
My też na coś czekamy
-
w szukajce nic konkretnego
nie mozna znalezc...Jak się nie umie korzystać z szukajki to wystarczy przejrzeć posty z 4-5stron - powinno wystarczyć
daj mi
Jak to mówią: Daj to był taki chiński sprzedawca jaj
chociaz jeden link z problemem takim samym jak ja to nie bede
wiecej pisal problemow...Ależ my bardzo zachęcamy do pisania o swoich problemach i sposobie ich rozwiązania byle problem ten nie pojawiał się na forum średnio co miesiąc Już nie wspomnę o zastosowaniu się do zasad forum i tego kącika
mowie... niech bedzie taki sam a nie podobny, bo moim zdaniem kazdy
problem jest inny.I może frytki do tego? Nigdy nie ma 100% tego samego bo 1 usterka może się objawiać na 1000różnych sposobów - można porównać jedynie objawi i sprawdzić czy to to
Czekam na linka
A ja na 6 w totka
-
Pojawiły się mi dwa problemy
w tikaczu. Mianowicie:
1. ucieka mi płyn chłodzący.
Dolewam dziennie 1 l ale już mnie to przerasta kosztownie.Wycieków brak?
2. Tico nierówno pracuje na
niskiuch obrotach, gdy jest zimny silnik jak i gorący. Ojciec mówi ze to wina rozrzadu a brat
ze zawory. Jakie sa tego przeczyny. ? ps. jakby ktos wiedzial jak zmienic olej w skrzyni
biegow to tez bylbym wdzieczny Tico ma zrobione 127 000 km i nie wiem kiedy byl wymieniany
rozrzad. Mam go zaledwie miesiacZaraz po kupnie powinno się zrobić typowe rzeczy eksploatacyjne typu:
-rozrząd
-olej
-filtry -
Dolewam dziennie 1 l ale już mnie to przerasta kosztownie.Gdzie ucieka ?
Widać jakiś wyciek, czy po prostu ci go ubywa ze zbiorniczka wyrównawczego bez żadnego śladu ?
Na mój rozum pompa wody przepuszcza chłodziwo - sprawdź podczas pracującego silnika (na ssaniu i jak jest już rozgrzany), czy chłodziwo nie leci w dolnej okolicy rozrządu, przy misce olejowej.2. Tico nierówno pracuje na
niskiuch obrotach, gdy jest zimny silnik jak i gorący. Ojciec mówi ze to wina rozrzadu a brat
ze zawory. Jakie sa tego przeczyny. ?Czy po dolaniu płynu chłodzącego obroty w dalszym ciągu są nierówne ?
ps. jakby ktos wiedzial jak zmienic olej w skrzyni
biegow to tez bylbym wdzieczny Tico ma zrobione 127 000 km i nie wiem kiedy byl wymieniany
rozrzad. Mam go zaledwie miesiacJa wiem KLIK
-
Więc najlepiej zlokalizować przeciek - zbiorniczek wyrównawczy, chłodnica, węże doprowadzające, pompa wody
2. Tico nierówno pracuje na
niskiuch obrotach,kable WN, świece, palec, kopułka, zapłon, zawory, rozrząd, zaworek pcv, lewe powietrze na którymś z przewodów ...
3. olej w skrzyni - już Chris dał linka
-
pod calym samochodem kladlem tekture aby sprawdzic czy nie cieknie i nigdzie nie ma mokro... ojciec patrzyl po calym silniku i tylko jeden jest mankament... cos kolo chlodnicy na samym dole tam jest mokro ale nie cieknie...
po dolaniu plynu i tak nierowno chodzi, chyba czeka mnie wymiana rozrzadu.
-
pod calym samochodem kladlem
tekture aby sprawdzic czy nie cieknie i nigdzie nie ma mokro... ojciec patrzyl po calym
silniku i tylko jeden jest mankament... cos kolo chlodnicy na samym dole tam jest mokro ale
nie cieknie...
po dolaniu plynu i tak
nierowno chodzi, chyba czeka mnie wymiana rozrzadu.A sprawdzałeś na włączonym silniku?
Skoro nie ma wycieków to gdzieś musi to znikać.
Nie przybywa Ci oleju na bagnecie?
Nie kopci Ci z wydechu gęstym białym dymem? -
pod calym samochodem kladlem
tekture aby sprawdzic czy nie cieknie i nigdzie nie ma mokro...Najlepiej sprawdzić na odpalonym silniku - jak już wcześniej wspomniałem na ssaniu i jak silnik jest już rozgrzany.
ojciec patrzyl po calym
silniku i tylko jeden jest mankament... cos kolo chlodnicy na samym dole tam jest mokro ale
nie cieknie...Skoro jest mokro tzn., że cieknie
Przyjrzyj się bardziej temu miejscu.po dolaniu plynu i tak
nierowno chodzi, chyba czeka mnie wymiana rozrzadu.Śmiem wątpić, że rozrząd odpowiada za nierówną pracę silnika...
-
czy moze mi ktos powiedziec czy sie nadaje olej do skrzyni do tikusia 75w80?
W srode wymieniam oleje. Prosze o info jaki jest najlepszy olej ale tani. Castrol smx odpada bo kosztuje 25 zl za 0,5 l... prosze o szybka odpowiedz -
czy moze mi ktos powiedziec
czy sie nadaje olej do skrzyni do tikusia 75w80?
W srode wymieniam oleje.
Prosze o info jaki jest najlepszy olej ale tani. Castrol smx odpada bo kosztuje 25 zl za 0,5
l... prosze o szybka odpowiedzJa jeżdżę na Mobil ATF 220 (22-25zł/litr) i sobie bardzo chwalę
-
a w zimie nie masz ze skrzynia problemow? lekko wszystko chodzi?
-
a w zimie nie masz ze
skrzynia problemow? lekko wszystko chodzi?Dokładnie - jak już gdzieś pisałem przy -25 mogłem normalnie biegi wrzucać na zimnym silniku
-
ok... to zapewne jego kupie, ale powiedz mi jeszcze ile Ty juz km na nim zrobiles, bo wiesz, jednak sie troche boje tego oleju ale nie mam innego wyjscia... czy zalalbys tym olejem skrzynie jeszcze raz gdybys mial taka potrzebe?
-
ok... to zapewne jego kupie,
ale powiedz mi jeszcze ile Ty juz km na nim zrobiles, bo wiesz, jednak sie troche boje tego
oleju ale nie mam innego wyjscia... czy zalalbys tym olejem skrzynie jeszcze raz gdybys mial
taka potrzebe?Niewiele - jakieś 15kkm (2 zimy) i wszystko pięknie chodzi
Przed wymianą sam dużo szukałem info na jaki olej wymienić i na tym forum dużo osób go polecało - postanowiłem zalać i jeśli dane mi będzie znowu wymieniać olej to tylko na ten -
Prosze o info jaki jest najlepszy olej ale tani.
Nie ma takiego
Tanim to możesz sobie zalać Hipolem.
Dobrym Mobil ATF 220, albo Castrol SMX.l... prosze o szybka odpowiedz
Odpowiedziałem tak szybko, jak to tylko dla mnie możliwe
A ty nie odpowiedziałeś jak się ma sprawa z cieknącym płynem chłodzącym - czy po odpowiedzeniu tobie nt. olejów do skrzyni też sobie pójdziesz bez odpowiedzi ?Bardzo proszę o mega szybką odpowiedź
-
sprawa z plynem bedzie zalatwiona juz jutro wiec aktualnie nie moge nic powiedziec...jutro mam zamiar wymienic oleje, filtry, wyregulowac zawory no i popatrzec do tej chlodnicy czy to rzeczywiscie ona... jesli nie ona to bedziemy szukac innej przyczyny ale napewno napisze o tym dziekuje za dotychczasowa pomoc
-
Odpowiedziałem tak szybko, jak to tylko dla mnie możliwe
A ty nie odpowiedziałeś jak
się ma sprawa z cieknącym płynem chłodzącym - czy po odpowiedzeniu tobie nt. olejów do skrzyni
też sobie pójdziesz bez odpowiedzi ?
Bardzo proszę o mega szybką odpowiedźZacytuję:
Cytat:
popatrzec do tej chlodnicy czy to rzeczywiscie ona... jesli nie ona to bedziemy szukac innej przyczyny ale napewno napisze o tym
No, to otrzymałeś odpowiedź, Chris.
-
Zacytuję:
Cytat:
popatrzec do tej
chlodnicy czy to rzeczywiscie ona... jesli nie ona to bedziemy szukac innej przyczyny ale
napewno napisze o tymNo, to otrzymałeś odpowiedź,
Chris.Ja chcę pomóc, ale bez wsparcia drugiej strony nic nie wyczaruję
-
witam!
obiecalem ze napisze, wiec pisze:
wymienilem oleje i filtry w tikusiu. W silniku mam Castrolla GTX minerala bo taki byl wczesniej wlany a w skrzynie biegow wlalem tego Mobila ATF 220. Jestem z niego bardzooo zadowolony. Biegi wchodza jednym paluszkiem. Zreszta... okazalo sie ze brakowalo ponad 1 l oleju w skrzyni ...
Co do chlodnicy to tak:
Okazalo sie ze jest dziurawa, Ojciec zalutowal ja w kilku miejscach, ale za kazdym razem kiedy sprawdzalismy ja pod cisnieniem wywalalo kolejne dziury. Jednym slowem, chlodnica byla na tyle juz stara i zniszczona ze nie dalo sie jej naprawic. Niestety, aktualnie nie jestem przy kasie i pozostalo mi tylko wlane uszczelniacza do chlodnic i problem zniknal. Zalalem caly uklad petrygiem z uszczelniaczem PRESTON'a ( 8zł, starcza na 11 litrów, jednak ja wlalem caly, mimo tego ze do ukladu wchodza 4 litry) i nic a nic nie wycieka. Wymienie dopiero chlodnice blizej wakacji.
Co do nierownej pracy silnika to okazalo sie ze swiece byly niedokrecone i kazda z nich miala inna przerwe. Zaworki zostaly wyregulowane i tikus smiga jak nic a jak cichutko teraz chodzi to szok
Dziekuje serdecznie za pomoc przydalo sie kilka rad