Potłuczone Lusterko naprawiać czy wymienić?
-
Witam.
Wczoraj jakiś nawiedzony szofer jadący starym lumprem w postaci forda fiesty tak wymijał że uderzył mi w lusterko i potłukł się wkład od strony kierowcy. A że stałem właśnie na drodze za próbującą zawrócić pandą więc gościu pewnie nie zauważył i zjechał za bardzo na środek drogi po koleinach ze śniegu. Trachło tylko a tamten pojechał i tyle go widziałem.
Nie wiem czy warto bawić się w wymianę wkładu i czy da się go łatwo wymienić bo jak tam widze wciśnięty jest on w rowki.Zawsze by to było tańsze niż wymiana lusterka a u nas blisko nie ma jakiegoś szrotu by kupić tanio. -
Nie wiem czy warto bawić się
w wymianę wkładu i czy da się go łatwo wymienić bo jak tam widze wciśnięty jest on w
rowki.Zawsze by to było tańsze niż wymiana lusterka a u nas blisko nie ma jakiegoś szrotu by
kupić tanio.Wkład lusterka kupisz nowy w sklepie za kilkanaście złotych, a wymiana była już kilkanaście razy poruszana na forum - poszukaj.
-
dzięki za info.Patrzyłem na allegro no i troszke zdębiałem bo za wkład z wysyłką wołają 28zł.Na szczęści zadzwoniłem do sklepu u nas gdzie mają je po 15zł więc pobawię się w wymianę.
-
dzięki za info.Patrzyłem na
allegro no i troszke zdębiałem bo za wkład z wysyłką wołają 28zł.Na szczęści zadzwoniłem do
sklepu u nas gdzie mają je po 15zł więc pobawię się w wymianę.Ja wymieniałem metodą "wodną" tj. włożyłem kompletne lusterko do gara z wrzątkiem
Ale podobno lepszą metodą jest "na piekarnik" - podgrzewasz obudowę lusterka w piekarnikuNajpierw stary wkład zbij do końca a potem uważaj jak będziesz wciskał nowy, trzeba to robić szybko (żeby obudowa nie wystygła) i z wyczuciem
-
Wymieniałam lusterka cztery razy, trzy razy same wkłady a raz kupiłam gotowe lusterko z obudową na Allegro. Zdecydowanie polecam wymianę samego wkładu na sposób wodny, wtedy równomiernie nagrzeją się wszystkie boki i wkład jest lepiej wcisnąć. Na początku próbowałam nagrzać boki suszarką i opalarką ale był tego mierny efekt{lusteko pękło}.
-
Nasze lusterko pękło na 20 st.mrozie.
Kupiliśmy nowe za 45zł u jakiegoś allegrowicza co ma sklep w Wieliczce.Odradzam zdecydowanie.Z zewnątrz na zdjęciach wszystko wyglądało cacy.Przy montażu rozsypywało się w rękach.
Nie chciało mi sie już bawić w reklamacje,więc z nowego wyciągnąłem tylko część ze zwierciadłem,a reszta została ze starego.Powiem Wam tylko,że to nowe miało w środku sprężynę zrobioną chyba ze rdzewiejącego gwoździa,gumy pękające od samego dotyku.No makabra i szajs.
Wymiana samego zwierciadła jest ryzykowna.Jeśli nawet się uda to jest ryzyko pęknięcia na mrozie gdy woda dostanie się między szkło a obudowę i zamarznie.Należałoby to jeszcze jakoś pouszczelniać na krawędziach jakimś silikonem. -
Próbowałem metodą wodną czyli moczenie we wrzątku. Wadą tego rozwiązania, że plastyki szybko stygnie i nie jest plastyczny. Dopiero wygrzanie w piekarniku załatwiło sparawę a szkiełko weszło bez oporów. Więc zamiast kupować lusterko za ponad 50zł dałem tylko 15zł za szkiełko.
-
Próbowałem metodą wodną czyli
moczenie we wrzątku. Wadą tego rozwiązania, że plastyki szybko stygnie i nie jest plastyczny.
Dopiero wygrzanie w piekarniku załatwiło sparawę a szkiełko weszło bez oporów. Więc zamiast
kupować lusterko za ponad 50zł dałem tylko 15zł za szkiełko.No i wiedziałem, że nie będzie to takie trudne