Zamek drzwi przednich TICO
-
Niestety chyba zamek w drzwiach kierowcy sie konczy.
Od długiego czasu, że tak powiem jest "rozklekotany".
Ale ostatnio, żeby zamknąć drzwi lub je otworzyć trzeba się wręcz naszarpać.
Wkłada się kluczyk i trzeba delikatnie ale intensywnie w lewo i prawo próbować kręcić aż zaskoczy i się zamknie lub otworzy. Myślałem, żeby może jakim zwykłym olejem polać? -
Niestety chyba zamek w
drzwiach kierowcy sie konczy.
Od długiego czasu, że tak
powiem jest "rozklekotany".
Ale ostatnio, żeby zamknąć
drzwi lub je otworzyć trzeba się wręcz naszarpać.
Wkłada się kluczyk i trzeba
delikatnie ale intensywnie w lewo i prawo próbować kręcić aż zaskoczy i się zamknie lub
otworzy. Myślałem, żeby może jakim zwykłym olejem polać?
Z tego co napisałeś wnioskuję, że coś się dzieje z wkładką zamka, bo jeśli możesz przekręcać w prawo czy w lewo, tzn że się nie zacina tylko jakaś zapadka nie gra.
Nie rozbierałam zamka jeszcze, ale na Twoim miejscu bym "rozbebeszyła" drzwi i wyciągnęła wkładkę, żeby obejrzeć co się z nią dzieje.
Obawiam się, że wpuszczenie "jakiegoś oleju" w zamek nie załatwi sprawy niestety.... -
Też tak kiedyś mi się zacinało, popsikałem preparatem K2 007 Synthetic i działa dużo lepiej. Podobnie stacyjka mi się zacinała i już myślałem, że trzeba będzie ją wymienić, ale ten preparat pomógł.
-
Kolego ja tak miałem z zamkiem bagażnika. Wyciągnąłem wkładkę spsikałem bardzo mocno wd-40 i jak na razie działa. Jako iż jest on na tylnej klapie to było tam wiele drobin piasku i kurzu, które skutecznie blokowały zapadki.
Według mnie warto to samo u Ciebie zrobic. W klapie wkładkę trzymało tylko zabezpieczenie ala wsuwka.
Druga sprawa. Jeśli masz do auta drugi kluczyk, który de facto powinien byc to spróbuj nim. U mnie jeden z kluczy był tak zjechany że aby odpalic auto musiałem go lekko wyciąga po uprzednim włożeniu do oporu. -
W klapie wkładkę trzymało tylko zabezpieczenie ala wsuwka.
Ta a'la wsuwka jest przy każdej wkładce - również w obu drzwiach
-
Ta a'la wsuwka jest przy
każdej wkładce - również w obu drzwiachTak też właśnie myślałem.
-
Posmarowałem czymś podobnym do WD40.
Zamek jak nowy
Dziękuje za wskazówki.
Pozdrawiam -
Obawiam się, że wpuszczenie
"jakiegoś oleju" w zamek nie załatwi sprawy niestety...."jakis olej" moze tylko pogorszyć po pewnym czasie
również wd 40 nie jest jakieś rewelacyjne
ale pomaga doraźnie