Elektryczne szyby
-
celowo nie chciałem edytować swojego posta,
jak pisałem dodatkowego przekaźnika w samochodzie nie znajdziemy poza tymi wbudowanymi już w łokietniki(chodzi mi o przyciski) wkońcu jakoś to musi się raz podnosić i opuszczać :)a jak dobrze pamiętam do silniczków szyb doprowadzone są tylko 2 przewody(jeśli są 4 to proszę o poprawienie mnie) -
Całe sterowanie szyb
elektrycznych sprowadza się do odpowiedniego połączenia przycisków od sterowania. Żadnych
centralek ani przekaźników nie maTak też myślałem.Dzięki za info !
Na forum już bywały schematy
połączeń tych przycisków. Wybacz, ale już dziś nie będę szukał bo usypiam Przepraszam.Mnie to nie jest potrzebne, bo u mnie jakoś wszystko działa. Życzę dobrej nocy
-
No dobra, pomyliłem się :/,
miałem na myśli centralkę od zamka centralnego(ale co do elektroniki, nie pomyliłem się).Jak mówi nasz BOSS, lepiej wszystko sprawdzić
-
Podobnie, jak można
przemyśleć dołączenie przekaźników, co wyeliminowałoby problem nadpalania się styków w
przełącznikach (wielokrotnie opisywany na forum). Jedyny minus: do każdego okna trzeba byłoby
dać po dwa przekaźniki chyba...Nie takie rzeczy montowano w Tico :totalszok:
-
Ale zawsze można zamontować
centralkę do domykania szybPrzepraszam Cię Mariuz, ale wydaje mi się bezsensowne montowanie domykania szyb, otóż zaraz powiem dlaczego:
- aby zadziałały szybki i nie powodowały przepalania silniczków elektrycznych, powinny być zamontowane czujniki,które wyczuwając opór szyby po zamknięciu, automatycznie przerywały by pobór prądu na obwodzie.
- drugą sprawą jest to, że aby dwie szybki zostały zamknięte automatycznie ( podczas podawania polecenia zamknięcia pojazdu) potrzebują dużo prądu, a to nie jest wskazane zimą, gdzie w nie których pojazdach, aku prosi o wymianę
- po trzecie, żeby wszystko działało poprawnie - autko musi być sprawne elektrycznie.
Przepraszam, bardzo sam jeżdżę ale montowanie czegoś takiego do tego pojazdu, jest tylko nie potrzebną stratą czasu i pieniędzy ( szczególnie jak po zamontowaniu, zacznie się ticuś borykać z problemami - a wtedy dużo kasy trzeba będzie wyłożyć ) - sam doświadczyłem i dziękuję.
-
Jeśli dobrze pamiętam
osławiona firma Fox Rzeszów, sprzedawała zestawy szyb elektrycznych i nigdzie o żadnym
przekaźniku nie było mowy...Nie tylko o ni sprzedają, Ja na allegro też taki komplecik nowy wystawiłem ( oczywiście po skompletowaniu części zalegających piwnicę )
Do moderatora: W żaden sposób nikogo nie namawiam do kupowania - to przecież nie dział sprzedaży.
Pozdrawiam. -
Przepraszam Cię Mariuz,
Ależ ja się nie gniewampowinny być zamontowane czujniki,które wyczuwając opór szyby po zamknięciu,
automat wykrywa zwiększony pobór prądu na silniku i wtedy zaprzestaje domykania
Żadnych czujników nie potrzeba, skąd taki pomysłaby dwie szybki zostały zamknięte automatycznie potrzebują dużo prądu,
Tyle samo, co przy ręcznym zamykaniu szyb elektrycznycha to nie jest wskazane zimą,
Zimą otwierasz oba okna na całą szerokość?
Z resztą automaty domykają szyby kolejno, a nie wszystkie na raz, więc aku nie dostaje tak bardzo po tyłku.gdzie w nie których pojazdach, aku prosi o wymianę
Skoro prosi o wymianę to chyba trzeba wymienić
żeby wszystko działało poprawnie - autko musi być sprawne elektrycznie.
To dość oczywiste akuratnie potrzebną stratą czasu i pieniędzy
Zauważ, ze niektórzy mogą być innego zdaniasam doświadczyłem i dziękuję.
Problemów z domykaniem czy ogólnie?
Centralka domykania to koszt ok.40zł + przesyłka. Według mnie za tyle można sobie pozwolić na odrobinkę luksusu Ale oczywiście co kto lubi -
Centralka domykania to koszt
ok.40zł + przesyłka. Według mnie za tyle można sobie pozwolić na odrobinkę luksusu Ale
oczywiście co kto lubiDaj linka + opis montażu dla żółtodzioba to biorę bez mrugnięcia okiem
-
Daj linka + opis montażu dla
żółtodzioba to biorę bez mrugnięcia okiemhttp://www.allegro.pl/item917902309_automatyczne_domykanie_szyb_na_4_drzwi.html
-
http://www.allegro.pl/item917902309_automatyczne_domykanie_szyb_na_4_drzwi.html
Ale nie dla żółtodzioba, bo
jakiś żółtodziób tlumaczył...
http://www.elektromarket.com.pl/sklep/in...20szyb%20v2.pdfCytat:
uwaga: urządzenie nie nadaje się do montażu w samochodach, w których szyby nie otwierają się za jednym naciśnięciem przycisku (tylko trzeba przytrzymać naciśnięty przycisk )
Cytat z aukcji
-
Cytat:
uwaga: urządzenie nie
nadaje się do montażu w samochodach, w których szyby nie otwierają się za jednym naciśnięciem
przycisku (tylko trzeba przytrzymać naciśnięty przycisk )Cytat z aukcji
Hmm... A kiedyś widziałem takie przystosowane
Większość wspomina o czujniku indukcyjnym. Po prostu trzeba przed kupnem zapytać czy się nada akurat ten model -
To w takich samochodach nie da się lekko uchylić okna? Tylko albo całe otwarte albo w ogóle?
-
To w takich samochodach nie
da się lekko uchylić okna? Tylko albo całe otwarte albo w ogóle?Da sie, ale trzeba nacisnac ponownie przycisk, zeby szyba sie zatrzymala w zadanym miejscu
-
Da sie, ale trzeba nacisnac
ponownie przycisk, zeby szyba sie zatrzymala w zadanym miejscu.A jaki kolega miał na myśli pojazd który tak otwiera szyby ?????
Ten cały sterownik domykania szyb jest przystosowany do przełączników 4 pozycyjnych od regulacji jednej szyby. -
Tyle samo, co przy ręcznym
zamykaniu szyb elektrycznychPamiętajmy, że otwieranie szyb przy uruchomionym silniku nie wpływa znacząco na aku.
Zimą otwierasz oba okna na
całą szerokość?Jeżeli jest taka potrzeba to TAK.
Z resztą automaty domykają
szyby kolejno, a nie wszystkie na raz, więc aku nie dostaje tak bardzo po tyłku.Z tego co zauważyłem w samochodach innej klasy, to raczej z tym sformułowaniem bym się nie zgodził.
Skoro prosi o wymianę to
chyba trzeba wymienićPo takim zamykaniu aku długo nie wytrzyma, szczególnie że silniczki potrzebują dużo prądu, aby zamknąć szybki.
Zauważ, ze niektórzy mogą być
innego zdaniaJa im nie bronię.
Centralka domykania to koszt
ok.40zł + przesyłka. Według mnie za tyle można sobie pozwolić na odrobinkę luksusuW tej cenie pomyślał bym o zamontowaniu automatycznego włączania świateł, aby nie mieć problemów gdy zapomnę.
Ale oczywiście co kto lubi
To zależy co kto lubi
-
Da sie, ale trzeba nacisnac
ponownie przycisk, zeby szyba sie zatrzymala w zadanym miejscuEwentualnie naciskać przycisk na krótko
Ewentualnie są przyciski "dwustopniowe", tzn. lekko - idzie dopóki się trzyma, a mocno - otwiera do końca -
A jaki kolega miał na myśli
pojazd który tak otwiera szyby ?????Kolega w saabie 900 ma takie rozwiazanie.
-
Kolega w saabie 900 ma takie
rozwiazanie.saaby fajne autka
TAk mi się przypomnialo:
"zwykły" przełącznik ma też.. fiat panda. A też potrafi otworzyć całkiem szybę bez trzymania tegoż przełącznika -
Ewentualnie są przyciski
"dwustopniowe", tzn. lekko - idzie dopóki się trzyma, a mocno - otwiera do końcaTak jest w Fabii 2.
-
Mam takie pytanko gdzie do czego polecacie podłączyć zasilanie od elektrycznych szyb bo ja podłączyłem tam gdzie zapalniczka ma zasilanie. Bo chodzi mi o to aby mi się coś w instalacji nie spaliło...