Stuki w tylnym zawiasie - rozwiązanie problemu
-
Witajcie !!
Jakiś czas temu pisałem tutaj na forum, że mam problem z tylnym zawieszeniem.
Dziś przy okazji naprawiania tłumika środkowego cementem do wydechów postanowiłem dokładniej sprawdzić tylne zawieszenie. Wiedziałem że stuka po stronie pasażera tzn. prawej.
Wszedłem do kanału i energicznie ciągnąłem Tico w dół. Okazało się, że jest bardzo duży luz na mocowaniu wahacza do że tak powiem podłogi.
Cały wahacz porusza się bez większych problemów na lewo i prawo ( w tym że mocowaniu ). Stuki dobiegają właśnie z tamtąd.
Może mi ktoś powiedzieć, jak tą tuleje wymienić ? Jaki jest koszt zakupu ? -
Można wymienić tuleje, jednak bez prasy to się nie uda i trzeba jeszcze je zakupić... Łatwiej dostać całe wahacze i wymienić oba na raz + śruby, bo te zapewne utniesz... Jest w Ostrowie Wlkp Intercars, korzystałem kilka razy z ich usług. Podjedź tam, zapytaj i ewentualnie zamów, cena będzie większa, jeśli nie jesteś członkiem Klubu Tico, ale towar będzie na pewno dobrej jakości - sprawdzony przez wielu użytkowników
-
Może mi ktoś powiedzieć, jak tą tuleje wymienić ? Jaki jest
koszt zakupu ?Poczytaj TO KLIK
-
Bierze się szlifierkę i cienką tarczę. Obcina śruby bo nie da się ich raczej odkręcić. Potem idzie się do sklepu żelaznego i kupuje podobne utwardzane płacąc na za kilogram a nie w sklepie moto jak za zborze. Potem albo kupuje się same tuleje w sklepie tak jak ja zrobiłem lub całe wahacze. Nie jest prawdą, że trzeba prasą to robić. Ja sam je wbiałem i jakoś poszło a za to kaska została w kieszeni. Znając życie teraz pewnie wahacz kosztuje tyle co same tuleje kupowane osobno.
-
Bierze się szlifierkę i cienką tarczę. Obcina śruby bo nie da
się ich raczej odkręcić. Potem idzie się do sklepu żelaznego i
kupuje podobne utwardzane płacąc na za kilogram a nie w sklepie
moto jak za zborze. Potem albo kupuje się same tuleje w sklepie
tak jak ja zrobiłem lub całe wahacze. Nie jest prawdą, że trzeba
prasą to robić. Ja sam je wbiałem i jakoś poszło a za to kaska
została w kieszeni. Znając życie teraz pewnie wahacz kosztuje
tyle co same tuleje kupowane osobno.Młotkiem to robiłeś ?
-
Młotkiem to robiłeś ?
Połączonym z odpowiedniej średnicy metalową rurką - to też sposób