Kontrolka ręcznego
-
Witam,
mam pewien problem z kontrolką ręcznego. A mianowicie:
Kiedy kupiłem Ticolota kontrolka świeciła się wtedy kiedy było trzeba czyli po zaciągnięciu ręcznego. Z biegiem czasu zaczęła się włączać przy mocniejszym hamowaniu czy ostrych zakrętach (po chwili gasła). Teraz to zapala mi się dosyć często nie ważne czy hamuje, przyspieszam czy stoję. Ktoś miał już taki problem? Nie wiem co może być tego powodem... -
Kontrolka oprócz ręcznego sygnalizuje także brak płynu.
-
Kontrolka oprócz ręcznego sygnalizuje także brak płynu.
Potwierdzam też miałem taką sytuacje jak opisałeś. Po dolaniu płynu wszystko jest w porządku.
-
Potwierdzam też miałem taką sytuacje jak opisałeś. Po dolaniu płynu wszystko jest w porządku.
To ja też się zgodzę, że w 100% winien jest zbyt niski poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku
Płyn należy koniecznie dolać do poziomu "max" na zbiorniczku aby zapobiec zapowietrzeniu się układu hamulcowego.
Skoro do niedawna kontrolka się nie zapalała a teraz tak, to znak, że gdzieś płyn ucieka. -
No faktycznie, przed chwilą sprawdzałem i jest płyn na Minimum. Raczej bym na to nie wpadł (jako, że dopiero zaczynam przygodę z samochodem) bo zaraz po kupnie wszystko sprawdzałem i uzupełniałem/wymieniałem. Jak doleję to dam znać czy kontrolka dalej mnie męczy w czasie jazdy:D Dzięki
-
płyn hamulcowy nie odparuje ... tak więc na 99% masz gdzieś wyciek w układzie hamulcowym
-
No faktycznie, przed chwilą sprawdzałem i jest płyn na Minimum. Raczej bym na to nie wpadł (jako, że dopiero zaczynam przygodę z samochodem) bo zaraz po kupnie wszystko sprawdzałem i uzupełniałem/wymieniałem. Jak doleję to dam znać czy
kontrolka dalej mnie męczy w czasie jazdy:D DziękiJa bym się naprawdę mocno zastanowił nad przyczyną niskiego poziomu płynu
Sprawdź wszystkie 4 koła czy gdzieś nie jest mokro (zaciski z przodu, gumowe przewody idące do zacisków z przodu, bębny z tyłu-cylinderki, przewody sztywne przy tylnej belce, okolice pompy hamulcowej pod zbiorniczkiem).
Usunąłeś jedynie objaw, ja bym szukał jeszcze przyczyny
-
Witam,
mam pewien problem z kontrolką ręcznego. A mianowicie:
Kiedy kupiłem Ticolota kontrolka świeciła się wtedy kiedy było trzeba czyli po zaciągnięciu ręcznego. Z biegiem czasu zaczęła się włączać przy mocniejszym hamowaniu czy ostrych zakrętach (po chwili gasła). Teraz to zapala mi się dosyć
często nie ważne czy hamuje, przyspieszam czy stoję. Ktoś miał już taki problem? Nie wiem co może być tego powodem...Warto sprawdzic stan klocków i szczęk oraz wymiary bębnów.Byc może klocki i/lub szczęki są już na wykończeniu.
-
płyn hamulcowy nie odparuje ... tak więc na 99% masz gdzieś wyciek w układzie hamulcowym
Tak wcale nie musi być, wystarczy, że okładziny cierne przednich i tylnych hamulców, jak i tarcze hamulcowe lub/i bębny kończą swój żywot
-
U mnie dolewanie i tak nie przyniosło skutku, dopiero po wymianie bębnów i tarcz na nowe problem zniknął, a jakie hamulce później były :-)