problem z odpowietrzeniem hamulcy
-
Witam! proszę o pomoc....
Otóż wymieniano mi klocki hamulcowe,szczęki i pojawił sie problem z odpowietrzeniem układu.Dwa przednie koła można odpowietrzyc niestety tylnich nie !myślelismy ze to pompa ,ale po włożeniu nowej to samo.Co może być przyczyną?za podpowiedz dziekuje. -
Witam
Zdecydowanie obstawiam cylinderek, miałem ten sam problem, odpowietrzałem i odpowietrzałem i końca nie było bo cylinderek zaciągał powietrze, po wymianie problemu już nie było. Problem pojawił się przy wymianie szczęk.
Pozdrawiam. -
Otóż wymieniano mi klocki hamulcowe,szczęki i pojawił sie problem z odpowietrzeniem układu.Dwa
przednie koła można odpowietrzyc niestety tylnich nie !myślelismy ze to pompa ,ale po
włożeniu nowej to samo.Co może być przyczyną?za podpowiedz dziekuje.Za mało danych podałeś. Co znaczy nie można odpowietrzyć? Nie ma ciśnienia w cylinderkach czy nie można odkręcić odpowietrznika albo jeszcze co innego ?
-
Za mało danych podałeś. Co znaczy nie można odpowietrzyć? Nie ma ciśnienia w cylinderkach czy
nie można odkręcić odpowietrznika albo jeszcze co innego ?Jestem kobietą i nie bardzo potrafie to fachowo opisać ale chodzi mi oto,że nie wychodzi płyn przez odpowietrznik.Chyba wiecie o co chodzi???????????Z przodem nie ma problemu tylko ten wstrętny tył.
-
Otóż wymieniano mi klocki hamulcowe,szczęki i pojawił sie problem z odpowietrzeniem układu.Dwa
przednie koła można odpowietrzyc niestety tylnich nie !myślelismy ze to pompa ,ale po
włożeniu nowej to samo.Co może być przyczyną?za podpowiedz dziekuje.musisz dokładnie opisać, czy po odkręceniu odpowietrznika pedał schodzi w dół czy też nie. Czy wodóle jest oprór na pedale hamulca? czy z jakiegoś cylinderka lub przewodu nie cieknie, podnieść autko i depnąć na hamulec czy hamuje koła czy niema reakcji. Kiedyś niedawno był problem opisywany jak po kolei od samego tyłu do samej pompy zdiagnozować gdzie tkwi problem.
-
musisz dokładnie opisać, czy po odkręceniu odpowietrznika pedał schodzi w dół czy też nie. Czy
wodóle jest oprór na pedale hamulca? czy z jakiegoś cylinderka lub przewodu nie cieknie,
podnieść autko i depnąć na hamulec czy hamuje koła czy niema reakcji. Kiedyś niedawno był
problem opisywany jak po kolei od samego tyłu do samej pompy zdiagnozować gdzie tkwi
problem.Po odkręceniu odpowietrznika na tylnym kole pedał nie schodzi w dół,dzieje sie tak tylko w przypadku przodu
-
Po odkręceniu odpowietrznika na tylnym kole pedał nie schodzi w dół,dzieje sie tak tylko w
przypadku przodua czy którekolwiek tylnie koło hamuje?
kolejnym krokiem jest odkręcenie przewodu od prawego tylniego koła, powinien płyn sam od siebie cieknąć, możesz pomóc hamulcem. Jesli nadal nic to muszisz iść do prodzu w kierunku korektora sił hamowania i tam odkręcić, następny krok to już przy pompie.
-
Jestem kobietą i nie bardzo potrafie to fachowo opisać ale chodzi mi oto,że nie wychodzi płyn
przez odpowietrznik.Chyba wiecie o co chodzi???????????Z przodem nie ma problemu tylko ten
wstrętny tył.W takim razie trzeba zacząć od lewego tylnego koła i po kolei szukać gdzie jest korek.
1. calkowicie wykręcić odpowietrznik z cylinderka i patrzeć czy płyn wycieka jeżeli nie to niech ktoś naciśnie na pedał hamulca (uwaga na oczy gdyby trysnęło to lubi się odbić od sprężyny i zalać oczy)
Jeżeli nie poleci to:
2. zdjąć bęben hamulcowy i obserwować tłoczki w cylinderkach a druga osoba naciska na hamulec, jeżeli się nie poruszą to założyć bęben:
3. Przejść na drugą stronę (prawe tylne koło) i zdemontować bęben hamulcowy patrzeć czy poruszą się szczęki gdy druga osoba naciska na hamulec, jeżeli nie to:
4 Zdemontować szczęki i wyjąć tłoczki z cylinderka po czym druga osoba mocno naciska na hamulec, jeżeli nic nie wycieka z cylinderka to:
5. demontować każde kolejne połączenie aż do pompy hamulcowej za każdym razem sprawdzając czy nie cieknie już płyn.