Regulacja świateł (silniczki)
-
Witam,
ostatnio chcialem sprawdzic czy dziala regulacja swiatel na tym pokretle, i ku mojemu zdziwieniu po przekreceniu z 0 na 3 nic sie nie dzieje. Czy na gole oko mozna stwierdzic czy sa wogole tam jakies silniczki? Czego to moze byc przyczyna? -
Witam,
ostatnio chcialem sprawdzic czy dziala regulacja swiatel
na tym pokretle, i ku mojemu zdziwieniu po
przekreceniu z 0 na 3 nic sie nie dzieje. Czy na
gole oko mozna stwierdzic czy sa wogole tam jakies
silniczki? Czego to moze byc przyczyna?Jeśli masz regulator w kabinie, to i powinieneś mieć silniczki.
Chyba że je ktoś zdemontował.
Ale jeśli są,proponuję w pierwszej kolejności sprawdzić bezpiecznik F16 (zabezpiecza on silniczki regulacji świateł).
Jeśli bezpiecznik będzie dobry,sprawdzić połączenia kostka X4, oraz połączenia bezpośrednio przy silniczkach. -
A u mnie jeden silniczek nie działa. Podczas zmiany poziomu świateł słychać buczenie, szuranie, a lewy reflektor się nie podnosi. Przypuszczam, że silniczek się "zaciął". W przyszłym tygodniu spróbuję rozebrać nadkole, może ustalę co tam się dzieje.
pzdr
-
wlasnie wrocilem z ogledzin, i okazalo sie ze bezpiecznik byl strzelony, wymienilem, i slychac ze oba silniczki pracuja, ale zadno ze swiatel sie nie podnosi:/
-
wlasnie wrocilem z ogledzin, i okazalo sie ze bezpiecznik byl strzelony, wymienilem, i slychac
ze oba silniczki pracuja, ale zadno ze swiatel sie nie podnosi:/może urwały się zaczepy? albo tylko wypadły, to dość częsty problem. Inna sprawa, że mogą wydawać ogłos ale nie pracować. Skoro bezpiecznik był strzelony to też daje do myślenia dlaczego.. Musisz bardziej temat obczaić.
-
może urwały się zaczepy? albo tylko wypadły, to dość częsty problem. Inna sprawa, że mogą
wydawać ogłos ale nie pracować. Skoro bezpiecznik był strzelony to też daje do myślenia
dlaczego.. Musisz bardziej temat obczaić.przylacze sie do pytania: a gdzie dokladnie silniczki sie znajduja? pod reflektorem obok? co trzeba zdemontowac aby sie tam dostac?
-
a gdzie dokladnie silniczki sie znajduja? pod reflektorem obok? co
trzeba zdemontowac aby sie tam dostac?Dokładnie to należałoby zdjąć koło, odkręcić pół nadkola (jeśli ktoś ma) i wtedy mamy łatwy dostęp do silniczka i nie ma obawy że się coś połamie. Silniczki zlokalizowane są pod błotnikami, po zdemontowaniu tego co napisałem, odrazu zauważysz/wyczujesz.
-
wlasnie wrocilem z ogledzin, i okazalo sie ze bezpiecznik byl strzelony, wymienilem, i slychac
ze oba silniczki pracuja, ale zadno ze swiatel sie nie podnosi:/a od dawna masz tico? bo może być tak że reflektory były wymieniane, ale żeby było taniej to wstawione były bez regulacji elektrycznej. i silniczek może sobie chodzić do upadłego
w TYM temacie kiedys pisałem o regulacji świateł wraz ze zdjęciami - może cos Ci to pomoże