wymiana płynu chłodzącego
-
Piszę ten post ponieważ link zawierający opis tej czynności jest nieaktywny.Nie wiem dlaczego po spuszczeniu starego płynu chłodzącego poprzez odkręcenie dolnego przewodu chłodnicy /zsunąłem nie
z chłodnicy tylko jego drugi koniec z rury metalowej.Płyn z silnika wypłynął następnie kierując do dołu wąż gumowy wylałem płyn z chłodnicy.Po napęłnieniu świeżym płynem w pojemniku 5 litowym pozostało mi ok 2 litrów płynu.W instrukcji pojazdu pisze, że pojemność układu chłodzenia to 3,9 litra.Co zrobiłem nie tak, proszę o poradę elmor368 -
odpal silnik niech sie odpowietrzy. z czasem bedziesz musiał dolewać płynu podczas tej wymiany az sie układ odpowietrzy. silnik Ci wezśie jeszcze płyn nie martw sie.
-
Co zrobiłem nie tak, proszę o poradę elmor368
Nagrzałeś dobrze silnik przed wymianą? Jeśli temperatura jest zbyt niska, termostat pozostaje zamknięty i po spuszczeniu część płynu pozostaje w układzie (tzw. małym obiegu).
-
Piszę ten post ponieważ link zawierający opis tej czynności jest nieaktywny.Nie wiem dlaczego po
spuszczeniu starego płynu chłodzącego poprzez odkręcenie dolnego przewodu chłodnicy
/zsunąłem nie
z chłodnicy tylko jego drugi koniec z rury metalowej.Płyn z silnika wypłynął następnie kierując
do dołu wąż gumowy wylałem płyn z chłodnicy.Po napęłnieniu świeżym płynem w pojemniku 5
litowym pozostało mi ok 2 litrów płynu.W instrukcji pojazdu pisze, że pojemność układu
chłodzenia to 3,9 litra.Co zrobiłem nie tak, proszę o poradę elmor368jesli miałes nagrzany silnik to ok, wiecej ci nie wypłynie, musiałbys pompe wody wymontowac i tamtędy chyba spuścić, nie wiem jak to jest ale komuś z forum sie udało wszystko spuscić, ja też robiłem dokładnie tak jak pisali i kupa, nie zeszło wszystko nalałem nowego i jeżdzę.
-
odpal silnik niech sie odpowietrzy. z czasem bedziesz musiał dolewać płynu podczas tej wymiany
az sie układ odpowietrzy. silnik Ci wezśie jeszcze płyn nie martw sie.Wszystko O.K. tylko po wylaniu starego płynu chłodzącego, przepłukalem układ chłodzenia czystą wodą /całkiem niepotrzebnie,bo spuszczona wod była czysta/. Zalałem potem plyn przeciwmrożny i teraz nie wiem jaką tem w zimie wytrzyma, bo został rozcieńczony wodą, która pozostała w układzie. elmor368