Kolor końcówki rury wydechowej.
-
Jaki macie kolor końca wydechu jeżdząc na benzynie? Chodzi mi czy ma ktoś siwą i suchą,czy czarną i wilgotną.Jeśli jest dobrze ustawiony gaźnik,zawory,zapłon, świece są w porządku,silnik ma dobrą kompresję to końcówka rury wydechowej,nawet jeżdząc na etylinie powinna być jasno-siwa.Nie chodzi mi o krótkie jazdy po mieście,ale po jeździe dłuższej,ze 100km.
Na gazie sprawa jasna.Tam rura [ze względu że gaz jest suchy i jest wyższa temperatura spalania], powinna być bezwzględnie siwa,nie czarna.
Ja nie mam ideału[zdjęcie,niewyraźne,bo robione telefonem],ale mój samochód ma już prawie 100kkm przebiegu.
Widziałem Tica jeżdzące na benzynie z piękną siwą końcówką rury.Ale to ideał. -
Moja rura w sumie nie jest czarna (LPG), powiedzialbym ze jasniejsza, ale jutro za dnia za pewnosci zrobie zdjecie i zapodam;)).
pozdrawiam -
Moja rura w sumie nie jest czarna (LPG), powiedzialbym ze jasniejsza, ale jutro za dnia za
pewnosci zrobie zdjecie i zapodam;)).
pozdrawiamTeraz w zimie z tłumika,gdy jeszcze silnik jest zimny[głównie na ssaniu] wycieka razem ze spalinami niewielka ilość wody.[To normalne zjawisko.]
Aby tłumik nie pluł wodą i nie rdzewiał od środka w najniższym punkcie tłumika końcowego od spodu[z kanału niestety] wierci się dziurkę wiertłem 3mm.Wtedy woda,która zalega na dnie tłumika powolutku wycieknie przez w/w dziurkę i tłumik końcowy wolniej rdzewieje od środka.Praktykowane przez amatorów-mechaników pasjonatów.
Ta dziurka,o małej średnicy nie ma żadnego wpływu na głośność wydechu,a przedłuża żywotność tłumika końcowego. sprawdzone!