Co przygotować do wymiany sprzęgła?
-
@barteu w pierwszym Tico linkę wymieniałem na parkingu pod sklepem. Wkladasz zakrecasz i wio.
-
Dobra, wstępnie poskładane. Mam problem- po odpaleniu mam straaaasznie wysokie obroty, na benzynie i na gazie. Rozgrzał się do tego stopnia że po zgaszeniu jeszcze chwile chodził na spalaniu stukowym. Jakieś podciśnienie spadło? Gdzie spojrzeć?
EDIT:
problem z obrotami ustąpił- miałem jakiś korek z powietrza w układzie i pewnie ten element woskowy w gaźniku nie zadziałał przez to jak trzeba. Dopiero uciskanie węży pomogło, metoda Trzeciaka „zalać na full i niech chodzi” w tym przypadku nie znalazła zastosowania. Aktualnie szukam przyczyny braku wskazania temperatury na liczniku (ale wentylator załącza się jak powinien). -
@barteu napisał w Co przygotować do wymiany sprzęgła?:
Aktualnie szukam przyczyny braku wskazania temperatury na liczniku (ale wentylator załącza się jak powinien).
W liczniku jest taki mały chyba rezystor czy tranzystor :) i on niekiedy urywa się w nieodpowiednim momencie. Sprawdź czy właśnie się nie urwał. Można śmiało przylutować. Miałem podobnie jak robiłem licznik:
https://zlosniki.pl/post/153783 -
@jaco a to znam problem, też już go wymieniałem i do wymiany sprzęgła śmigało. on korzysta z pomiaru tego samego czujnika co wentylator?
-
@barteu ja nie wymieniałem tylko naprawiałem bo się urwał. Jak się urwał nie pokazywało temperatury.
Czy korzysta nie wiem ale czujnik temperatury załącza wentylator a wskaźnik pokazuje temperaturę. Wyjmowałeś może licznik? Może nie styka któryś kabel w wtyczce licznika. -
@jaco raczej upatrywałbym przyczyny gdzieś pod maską, bo licznik nie był ruszany. spróbuję zlokalizować ten czujnik temperatury w kolektorze pod EGRem, widziałem że jakiś przewód tam w czeluści idzie ale jeszcze wtedy nie wiedziałem od czego jest :D
-
Może to pomoże.
-
@jaco ooo dzięki, tego mi było trzeba
-
@barteu napisał w Co przygotować do wymiany sprzęgła?:
@jaco a to znam problem, też już go wymieniałem i do wymiany sprzęgła śmigało. on korzysta z pomiaru tego samego czujnika co wentylator?
Czujnik wentylatora jest przy termostacie a czujnik wskaźnika na kolektorze ssącym jak na zdjęciu od @Jaco , bez różnicy do którego się wepniesz, jeden zostaje wolny do zastosowania przy klimatyzacji czy też w automacie.
-
@Jaco mega dzięki za to zdjęcie- od razu trafiłem tam gdzie trzeba :) okazało się że przewód się wypiął, po podłączeniu śmiga jak dawniej
@pacior właśnie nie pamiętałem jak to z tymi czujnikami było bo już dawno nie miałem z tym problemu, wentylator działał i o to mogłem być spokojny. u mnie ze względu na niegdysiejszą klimatyzację czujnik bliżej grodzi był podpięty, ten bliżej przodu był odpięty
szczęśliwie udało się wymianę doprowadzić do końca. wyniknęło mnóstwo dodatkowych spraw wynikających z wieku auta (cieknący układ chłodzenia po zmontowaniu w coraz to kolejnych miejscach, rzeźbiarstwo pt. „nasi tu byli”, mocno specyficzne rozwiązania w kwestii instalacji lpg (czyt. byle taniej i jak najmniej węża do parownika zużyć) i mojego braku doświadczenia- robiłem taką wymianę pierwszy raz w życiu. problem z łożyskiem oporowym ustąpił, jednak nie wszystkie dziwne dźwięki ze strony skrzyni zostały zniwelowane, ale o tym to już może w innym temacie, bo tam też „nasi już byli” :D