Czy w/g nr VIN da się ustalić datę i kraj perwszej rejestracji?
-
Tutaj jest w miarę ogarnięta wyszukiwarka VIN: http://www.kneifel.de/vin.php
Okazuje się, że 10 znak w numerze VIN wskazuje na rok produkcji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Vehicle_Identification_Number
U mnie jest to cyfra 0, której tak właściwie nie powinno być: "Zgodnie z normą ISO, w kodzie roku nie mogą występować litery I, O oraz Q, ponadto zwyczajowo nie stosuje się liter U i Z oraz cyfry 0. Wynika to z faktu, że te litery i cyfry jest łatwo z sobą pomylić."
Same cuda i dziwy w moim numerze VIN
-
E tam prawie każdy swift ma 0 jako 10 znak, oprócz tych na amerykę północną i niektórych węgierskich
-
E tam prawie każdy
swift ma 0 jako 10 znak, oprócz tych na amerykę północną i niektórych węgierskichTo by się zgadzało z informacją, którą właśnie znalazłem na suzukiklub.pl
"najśmieszniejsze jest to, że w suzuki motor poland mi powiedzieli, że rok produkcji można ustalić tylko w Japonii, bo nie jest kodowany w vin.
pełną odpowiedzialność za podany rok produkcji bierze dealer, a klient musi to przyjąć na wiarę (albo korespondować z Japonią :)"
-
Zawsze możesz napisać zapytanie chodź wątpię żeby chciało im się sięgać do ksiąg albo jakby przynajmniej wiedzieć jaka duża była produkcja i czy w miarę ciągła to można by to jakoś obliczyć pi razy drzwi
-
A na
tej stronce pokazało takie
bzdury, że szok
kolor zielony ,
rocznik 1993, w wyposażeniu wspomaganie kierownicy, hak i alufelgiWg tego, ty przynajmniej jeździsz Swiftem Ja po wpisaniu swojego VIN otrzymałem:
MARKA Suzuki
MODEL Samurai
TYP Off Road
ROK PRODUKCJI 1996
SKRZYNIA BIEGOW Manual
POJEMNOSC 1298
LICZBA DRZWI 2/3
MOC 51 kW (69 KM)Ja swój VIN sprawdziłem programem Suzuki Worldwide Automotive, szukałem roku produkcji aby się upewnić czy karta pojazdu mówi prawdę, ale niestety w programie nie wyświetla takich danych. W zamian są informacje o numerze silnika i skrzyni biegów, jest oznaczenie koloru (+jakiś sub-color), kod modelu, do tego rzeczy typu: type 2 model, e22 spec. A reszta to standard (pojemność silnika, ilość drzwi, napęd, ile biegów ma skrzynia itd.)
-
Wydaje mi się, że
na tabliczce znamionowej nie będzie kraju pierwszej rejestracji. No bo niby skąd
producent ma wiedzieć, gdzie trafi konkretny egzemplarz?W M-B mozna nawet rozkodowac, ktory konkretnie dealer zamawial auto.
-
Chciałbym prosić bardziej doświadczonych samochodziarzy o pomoc w rozszyfrowaniu daty produkcji z informacji na szybie - ja się zupełnie na tym nie znam.
Dziękuję za pomoc