2 pytania dotyczace wymian czesci przy przebiegu
-
Witam
Mam na liczniku dokladnie 59.500km, nigdy nie zmieniany-tz od nowosci-98 rok, pasek itd...takze lewa oslona zewnetrzego przegubu mimo ze nie peknieta wykazuje pierwsze oznaki tego ze parcieje...
Jak sadzicie czy przy spokojnej jezdzie uda mi sie jeszcze zrobic te 2 tys km w wakacje bez problemu, czy pasek powinien wytrzymac, jak to jest z ta oslona gumowa przegubu- czy ona peka od razu prawie cala-czy powolutku zaczyna pekac...wyjazd pierwszy w sobote i dodatkowo brak czasu na te wymiany...jak doradzacie, czy czesci te powinny wytrzymac jeszcze ten przbieg-szczegolnie pasek? -
Witam
Mam na liczniku dokladnie 59.500km, nigdy nie zmieniany-tz od nowosci-98 rok, pasek itd...takze lewa oslona
zewnetrzego przegubu mimo ze nie peknieta wykazuje pierwsze oznaki tego ze parcieje...
Jak sadzicie czy przy spokojnej jezdzie uda mi sie jeszcze zrobic te 2 tys km w wakacje bez problemu, czy pasek
powinien wytrzymac, jak to jest z ta oslona gumowa przegubu- czy ona peka od razu prawie cala-czy powolutku
zaczyna pekac...wyjazd pierwszy w sobote i dodatkowo brak czasu na te wymiany...jak doradzacie, czy czesci te
powinny wytrzymac jeszcze ten przbieg-szczegolnie pasek?Za 23-30 PLN (koszt paska) bym nie ryzykowal pekniecia paska w trasie....
Tym bardziej ze ksiazka mowi o wymianie co 60 kkm lub 5 lat - a ten drugi parametr masz juz przekroczony.
Ostatnio wymienialismy pasek u Voytassa (dodatkowo z pompa wody) to zeszlo sie chyba ze 2-3 godzinki spokojnego dlubania, wiec roboty duzo nie jest. Jako ze bedziesz robil pierwsza wymiane to IMO mozesz wymieniac tylko pasek + sprezynke i powinno byc OK.
Co do oslony przegubu to peknie raczej od razu na calym obwodzie, lecz jesli jeszcze nie pekla to bym sie nie przejmowal tylko sprawdzal czesto - jak w pore zauwazysz ze pekla to jeszcze ocalisz przegub - a jak mowisz ze czasu brak na wymiane (a bez wprawy z tym troche zejdzie). Oczywiscie najlepiej by bylo wymienic i ta oslonke, ale mamy juz piatek...