[GTI] Rozrusznik
-
W moim GTI pada rozrusznik. Kupilem uzywke od kolegi z forum, niestety okazala sie nie do konca sprawna. Chcialem zeby z dwoch zepsutych zlozyc jeden sprawny, ale przy okazji wyszlo, ze rozruszniki roznia sie od siebie rozmiarem (ten, ktory byl u mnie zamontowany jest zauwazalnie mniejszy). Czy w GTI wystepowaly rozne rozruszniki? A moze ktorys z nich pochodzi od innej wesrji silnikowej swifta? Dodam, ze oba pasuja pod mocowania przy silniku.
-
są 2 lub 3 typy rozrusznika. każdy pasuje.
Dawniej były rozruszniki 0,8 i 0,9 kW (kształt lekko obły), a w nowszych z tego co wiem są takie bardziej walcowe rozruszniki 1,0 kW.
-
Oddaj rozrusznik do firmy, która profesjonalnie zajmuje się regeneracją - będzie działał jak nowy, a powinno kosztować max. 100 zł.
-
Poczatkowo myslalem, ze chociaz podmienie automaty miedzy rozrusznikami, ale roznily sie "widelkami". Ostatecznie do mojego rozrusznika dokupilem nowy "automat" za 50PLN i wyglada na to, ze smiga.
Co do drugiego rozrusznika, to najprawdopodbniej wyrobila sie w nim jedna z tulejek. W sklepie/warsztacie zajmujacym sie rozrusznikami, nie byli w stanie mi dobrac zadnej pasujacej (ta w swiftowym rozruszniku posiada duzo ciensza scianke, niz standardowe, ktore mieli na stanie). -
ja kupowałem w gdansku dwie paczuszki po 10 tulejek (przednia + tylna) normalnie do dostania.
jak chcesz to sprawdzę potem oznaczenie na opakowaniach