S-Swift 1.3 8v dziwnie buczy podczas nagłego wciśnięcia gazu do dechy
-
Witam. Spotkał się ktoś z was z takim problemem? Gdy wcisnę na niskich obrotach gaz do dechy, to zamiast się zbierać, zaczyna dziwnie buczeć w komorze silnika i coś nie chce się zebrać. Stopniowe dodawanie gazu sprawia, że nic nie słychać i zbiera się normalnie. Może jakąś nieszczelność przy przepustnicy i zaciąga lewe powietrze? Miał ktoś takie coś u siebie?
-
lpg ? pb ?
-
Z tego co pamiętam autor ma LPG
Obejrzyj dolot. Wygląda to tak jakby dostawał za mało powietrza, sam to przerabiałem. U mnie podczas wciskaniu gazu do dechy na niskich obrotach burczał, nie przyspieszał, a obroty spadały i by zgasł. U mnie pomogłem sobie odkręceniem śrubki na obudowie filtra powietrza, a po montażu rozpórki musiałem zdjąć rurę idącą do niej. Niby drut, ale jak śmiga dobrze to po co kombinować (mieszankę ofc. wzbogaciłem). -
jeżeli buczy na LPG to za dużo powietrza. gdzieś jest dodatkowa nieszczelność prawdopodobnie
jeżeli na PB także, wtedy przeskoczył Ci pasek rozrządu
-
lpg ? pb ?
zarówno na jednym jak i drugim -
Z tego co pamiętam
autor ma LPG
Obejrzyj dolot.
Wygląda to tak jakby dostawał za mało powietrza, sam to przerabiałem. U mnie podczas
wciskaniu gazu do dechy na niskich obrotach burczał, nie przyspieszał, a obroty
spadały i by zgasł. U mnie pomogłem sobie odkręceniem śrubki na obudowie filtra
powietrza, a po montażu rozpórki musiałem zdjąć rurę idącą do niej. Niby drut, ale
jak śmiga dobrze to po co kombinować (mieszankę ofc. wzbogaciłem).Oglądałem dolot, oraz próbowałem bez filtra powietrza. Jednak było bez zmian.
-
jeżeli buczy na LPG
to za dużo powietrza. gdzieś jest dodatkowa nieszczelność prawdopodobnie
jeżeli na PB także,
wtedy przeskoczył Ci pasek rozrząduSkąd taka diagnoza?
-
tak mi się rzuciło. jak zle zmontowalem rozrząd o jeden ząbek, przy powolnym dodawaniu gazu wkręcał się, ale jak szybko, to tylko buczał sobie. rownie dobrze może się dziać przy uszkodzonym TPS lub MAP. odłącz wtyczkę i sproboj bez nich kolejno.
buczy, bo zapłon nie trafia odpowiednio
-
Problem zlikwidowany. Zmieniłem tłumik końcowy na przelotowy. Stary, oryginalny zapchany był resztkami katalizatora. Teraz jakby odzyskał trochę mocy