Tylne sprężyny z 3d 94' pasują do 5d 98' ?
-
Witajcie.
1.3 MK3 1995 rok SEDAN
będą z niego sprężyny pasować do:
1.3 MK3 1998 rok hatchback 5d?Była by okazja taniuśko kupić w bdb stanie.
-
tak, ale bedzie wyżej, prawdopodobnie amortyzator długo nie wytrzyma.
-
Dużo wyżej?
Nie opłaca się taki interes? -
raczej nie warto, chyba ze dopasujesz dłuższy amortyzator- a masz więcej części do swifta w sedanie? ewentualnie jak chcesz to mam sprężyny od Gti.
-
Jak pamiętasz tego mojego czerwonego swifta z zeszłego roku... Muszę w nim wymienić tylne kręciołki,bo strasznie mi już obciera na nierównościach.Te z gti to nie są jakieś obniżone?Jaką mają długość nie zamontowane?Oryginalne powinny mieć ok 261mm.Nie mogę mieć niższych bo czasem wożę gabaryty i nie może zbytnio siadać.No i kwestia ceny.Ewentualnie jakbyś miał chwilę na pomoc w montażu-dostosuję się czasowo i miejscowo.
teoretycznie facet ma tylne amory w bdb stanie za 80zł komplet,ale czort wie w jakim stanie-zakup z allegro.
-
jeżeli tak ładujesz w swifta to weż te z sedana, najwyżej się lekko przytnie, ewentualnie na montaż to zadzwoń do mnie jak chcesz, umówimy się.
-
A sprężyny z 3d 94' podejdą bez przeróbek do 5d 98' ?
-
Witajcie!
Ponieważ moje zapytanie dotyczy właśnie tylnych sprężyn nie będę zakładał nowego wątku.
Mianowicie dziś jadąc w 4 osoby + bagaże (całe auto załadowane) do Białegostoku zdarzyło się kilka razy, że tył "poleciał" aż do odboi (raz na "leżącym policjancie - nie jechałem wcale szybko - i kilka razy na jakichś nieco większych dziurach w drodze). I teraz moje pytanie. Czy to już pora na wymianę sprężyn na nowe? A może wszystkie Swifty tak mają, że jak wsiądą z tyłu dwie dorosłe osoby to dupa siada bardzo nisko?Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
-
Witajcie!
Ponieważ moje
zapytanie dotyczy właśnie tylnych sprężyn nie będę zakładał nowego wątku.
Mianowicie dziś
jadąc w 4 osoby + bagaże (całe auto załadowane) do Białegostoku zdarzyło się kilka
razy, że tył "poleciał" aż do odboi (raz na "leżącym policjancie - nie jechałem
wcale szybko - i kilka razy na jakichś nieco większych dziurach w drodze). I teraz
moje pytanie. Czy to już pora na wymianę sprężyn na nowe? A może wszystkie Swifty
tak mają, że jak wsiądą z tyłu dwie dorosłe osoby to dupa siada bardzo nisko?
Z góry dzięki za
wszystkie odpowiedzi!Generalnie swifty mają twarde oryginalne zawieszenie,jednakże często nasze autka są już po mniej lub bardziej udanych modyfikacjach.Ja do swojego wsadziłem sprężyny od 3d 96' i fajnie się jeździ.Te co siedziały w moim dotychczas były jakby o pół zwoju krótsze.Teraz po wymianie od razu poczułem różnicę już w samej pozycji siedzenia-siedzi mi się bardziej pionowo,a na tyle na ile mogłem zmierzyć to od ziemi do najwyższego punktu nadkola różnica wynosi 3 do 4 cm.Podobno sporo.Ja jestem zadowolony ze zmiany.
Weź oczywiście pod uwagę ładowność swifta,która wynosi bodajże 400kg.W kilkunastoletnim aucie może być to niestety mniej.Kierowca+pasażerowie z tyłu to jak nic 250kg+np.butla z gazem,bagaże i różności w bagażniku... robi się trochę ponad 300kg...
"Na taksówkę się swifty nie nadają " -
Mi na razie bardziej chodziło o to czy moje już są kaput...
-
Mi na razie
bardziej chodziło o to czy moje już są kaput...Oj tam nie doczytałem kilku słów...
Zmierz ile na płaskim masz od asfaltu do górnego wewnętrznego punktu nadkola.U mnie teraz jest 59-60cm. -
Zmierz ile na
płaskim masz od asfaltu do górnego wewnętrznego punktu nadkola.U mnie teraz jest
59-60cm.Dziś, może jutro spróbuję pomierzyć.
-
albo poprostu masz juz uwalone amorki ... wczoraj nakręciłem filmik jadąc za chłopakiem z amorkami kaput w fordzie:
oto on: troche reka mi drzala
-
uhuhu grubo ma w tym fordzie, swoją drogą, że nie boi się jeszcze tym jeździć
-
Jakiś czas temu również widziałem na drodze skaczącą jak żaba corse b. najpierw mnie to bawiło,ale niestety fakt bardzo smutny.Co to za jazda skaczącym autem?Pytanie oczywiście retoryczne.
-
albo poprostu masz
juz uwalone amorki ... wczoraj nakręciłem filmik jadąc za chłopakiem z amorkamiAmortyzatory mają niecałe dwa lata i zrobione niecałe 30 tys. km, więc nie sądzę.
Zresztą sprawdzałem ile dają się uginać naciskając bagażnik i nie uginają się prawie w ogóle (jest tak jak było, gdy porównywałem swoje z Twoimi ). -
Dobra Pany! Pomierzyłem i wyszło 63-64 cm. I co teraz?
-
takie pomiary można sobie w d....e wsadzić, po pierwsze migel ma butlę LPG a po drugie jak już robicie pomiary to podawajcie wysokość koła.
-
a po drugie jak już robicie
pomiary to podawajcie wysokość koła.165/60 R14
-
Dobra Pany!
Pomierzyłem i wyszło 63-64 cm. I co teraz?Jaki rozmiar kół?
Ja mam 13tki i standardowe opony.No i butlę elpegie